Kepialu - Gejala, sebab dan rawatan

kepialuatau taip atau demam kepialu adalah penyakit yang disebabkan oleh jangkitan bakteriaSalmonella typhi. Tifus boleh disebarkan oleh pantas, secara amnya melalui kpengambilan makanan atau minuman sudah tercemar dengan najis yang mengandungi bakteriaSalmonella typhi.

Hampir 100,000 orang Indonesia dijangkiti demam kepialu setiap tahun. Oleh itu, kepialu dinyatakan penyakit endemik dan masalah kesihatan yang serius di negara ini.

Punca Kepialu

Kebersihan yang buruk dan akses terhad ke air bersih dipercayai menjadi penyebab utama perkembangan tifoid. Di samping itu, kanak-kanak lebih kerap diserang demam kepialu kerana sistem imunnya belum sempurna.

Sekiranya tidak dirawat dengan segera, dianggarkan setiap satu daripada lima orang akan mati akibat demam tifus. Selain itu, kepialu juga berisiko menyebabkan komplikasi.

Gejala Kepialu

Secara umum, berikut adalah gejala kepialu:

  • Demam yang meningkat secara beransur-ansur setiap hari hingga mencapai 39 ° C-40 ° C dan biasanya lebih tinggi pada waktu malam
  • Sakit otot
  • Sakit kepala
  • Merasa tidak sihat
  • Sakit perut
  • Pengurangan berat

Rawatan Kepialu

Kepialu dirawat dengan antibiotik. Rawatan boleh dilakukan di rumah atau perlu dilakukan di hospital. Rawatan akan disesuaikan mengikut keparahan tifus yang dialami oleh pesakit.

Vaksinasi Kepialu

Salah satu langkah untuk mencegah kepialu adalah vaksinasi kepialu. Di Indonesia, vaksin tifoid adalah imunisasi yang disarankan oleh pemerintah, tetapi belum termasuk dalam kategori wajib. Vaksin kepialu diberikan kepada kanak-kanak yang berumur lebih dari 2 tahun, dan diulang setiap 3 tahun.

Seperti vaksin lain, vaksin kepialu tidak menjamin perlindungan 100% terhadap jangkitan tifoid. Anak-anak yang telah diimunisasi dengan demam kepialu masih boleh dijangkiti, tetapi jangkitannya tidak begitu parah seperti pada pasien yang belum menerima vaksin kepialu.

Vaksinasi juga sangat disarankan untuk orang yang ingin bekerja atau pergi ke kawasan di mana terdapat banyak kes penularan tifus. Langkah pencegahan lain yang harus diambil adalah menjaga kebersihan makanan dan minuman yang harus dimakan, serta menjaga kebersihan lingkungan tempat tinggal.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found