Kanser Tiroid - Gejala, sebab dan rawatan

Kanser tiroid adalah barah yang menyerang kelenjar tiroid. Kanser tiroid akan menyebabkan pertumbuhan sel di kelenjar tiroid menjadi tidak terkawal. Salah satu penyakit tiroid yang dapat meningkatkan risiko barah tiroid adalah gondok.

Kanser tiroid adalah penyakit yang jarang berlaku. Pesakit dengan barah tiroid sering kali tidak merasakan sebarang gejala. Sekiranya ukuran kelenjar tiroid cukup besar, anda dapat melihat benjolan atau bengkak di bahagian depan leher.

Gejala Kanser Tiroid

Kanser tiroid jarang menyebabkan gejala pada mulanya. Namun, ketika sel dan tisu tumbuh, benjolan akan muncul di bahagian depan leher. Benjolan tidak mudah bergerak, terasa ketat, tidak sakit, dan tumbuh dengan cepat.

Selain benjolan di leher, ada beberapa gejala lain yang muncul setelah barah memasuki tahap lanjut, termasuk:

 • Batuk
 • Sakit di leher
 • Sakit tekak
 • Kerakusan yang tidak bertambah baik setelah beberapa minggu
 • Kelenjar getah bening yang bengkak di leher
 • Sukar ditelan
 • Sukar bernafas

Sekiranya sel-sel barah meningkatkan pengeluaran hormon tiroid, barah tiroid akan menyebabkan hipertiroidisme yang mempunyai gejala seperti berdebar-debar, gegaran tangan atau gegaran, penurunan berat badan, kegelisahan, mudah marah, berpeluh mudah, rambut gugur, dan cirit-birit.

Bila hendak berjumpa doktor

Tanyakan kepada doktor anda sekiranya anda mengalami aduan atau gejala yang dinyatakan di atas.

Hubungi doktor anda sekiranya anda melihat benjolan di bahagian depan leher anda, terutamanya jika benjolan itu tumbuh dengan cepat atau menyukarkan anda untuk bernafas.

Anda juga disarankan untuk melakukan pemeriksaan rutin dengan doktor jika anda mempunyai sejarah penyakit tiroid atau menjalani radioterapi, terutama di leher.

Punca Kanser Tiroid

Punca sebenar barah tiroid masih belum diketahui. Walau bagaimanapun, keadaan ini diduga disebabkan oleh mutasi genetik. Mutasi genetik akan menjadikan pertumbuhan sel kelenjar tiroid menjadi tidak terkawal dan merosakkan tisu di sekitarnya.

Walaupun penyebab barah tiroid tidak diketahui, terdapat beberapa faktor yang diketahui meningkatkan risiko menghidap keadaan ini, termasuk:

 • Menghidap penyakit tiroid

  Seseorang yang menderita penyakit tiroid, seperti keradangan kelenjar tiroid (tiroiditis) dan gondok, lebih berisiko terkena barah tiroid.

 • Mempunyai sejarah pendedahan radiasi

  Pendedahan radiasi yang dialami semasa kecil, misalnya semasa radioterapi, juga akan meningkatkan risiko terkena barah tiroid.

 • Mempunyai rsejarah barah tiroid dalam keluarga

  Risiko barah tiroid akan meningkat sekiranya seseorang mempunyai keluarga yang menghidap barah ini.

 • Menderita gangguan genetik pasti

  Beberapa gangguan genetik, seperti poliposis adenomatous keluarga (FAP), pelbagai neoplasia endokrin, dan sindrom Cowden, juga dapat meningkatkan risiko terkena barah tiroid.

 • Jantina wanita

  Wanita diketahui lebih mudah diserang penyakit ini daripada lelaki.

 • Mempunyai keadaan perubatan tertentu

  Terdapat beberapa keadaan perubatan yang dapat meningkatkan risiko terkena barah tiroid, termasuk akomegali dan kegemukan.

Diagnosis Kanser Tiroid

Doktor akan menanyakan keluhan dan gejala pesakit, sejarah perubatan pesakit, dan riwayat penyakit dalam keluarga pesakit.

Seterusnya, doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal, terutama di leher untuk memeriksa benjolan atau bengkak di kawasan tersebut.

Untuk mengesahkan diagnosis, doktor akan melakukan pemeriksaan tambahan dalam bentuk:

 • Ujian darah, untuk menentukan tahap hormon tiroid, seperti T3, T4, dan TSH dalam darah.
 • Biopsi, untuk mengetahui sama ada kelenjar tiroid mempunyai barah atau tidak dan untuk mengenal pasti jenis sel yang ganas.
 • Imbas dengan ultrasound, CT Scan, dan MRI, untuk mengenal pasti benjolan di leher dan kehadiran atau ketiadaan penyebaran (metastasis) barah tiroid ke bahagian lain badan.
 • Mengimbas dengan imbasan PET, untuk mengetahui sama ada barah telah merebak atau tidak.
 • Ujian genetik, untuk mengenal pasti gangguan genetik yang mungkin berkaitan dengan atau menyebabkan barah tiroid.

Tahap perkembangan barah tiroid

Berdasarkan jenis sel yang berubah menjadi ganas, barah tiroid dapat dibahagikan kepada 4 jenis, iaitu papillary (jenis yang paling biasa), folikel, medula, dan anaplastik. Sekiranya dibahagikan dengan tahap dan tahap perkembangan, barah tiroid dapat dibahagikan kepada 4 peringkat berdasarkan klasifikasi TNM (tumor, nodul, dan metastasis).

Rawatan Kanser Tiroid

Sekiranya pesakit disahkan menghidap barah tiroid, doktor akan segera memberikan rawatan mengikut jenis dan tahap barah yang diderita oleh pesakit. Berikut adalah beberapa langkah rawatan untuk merawat barah tiroid:

 • Pembedahan tiroidektomi

  Pembedahan tiroid dilakukan untuk membuang kelenjar tiroid, sama ada sebahagian (hemithyroidectomy) atau sepenuhnya (total tiroidektomi). Pemilihan jenis pembedahan akan disesuaikan dengan jenis dan ukuran barah tiroid, serta apakah sel-sel kanser telah merebak ke bahagian tubuh yang lain.

 • Terapi penggantian hormon

  Terapi penggantian hormon tiroid diberikan kepada pesakit yang menjalani tiroidektomi total, kerana jika kelenjar tiroid dikeluarkan sepenuhnya, pengeluaran hormon tiroid akan berhenti secara automatik.

  Selepas tiroidektomi total, terapi penggantian hormon perlu diberikan seumur hidup. Ujian darah secara berkala juga perlu dilakukan untuk memantau tahap hormon tiroid dalam badan dan menyesuaikan dos terapi penggantian hormon tiroid.

 • Peraturan tahap kalsium

  Pembuangan kelenjar tiroid secara pembedahan sering mempengaruhi kelenjar paratiroid, yang terletak berdekatan dengan kelenjar tiroid. Ini akan mempengaruhi tahap kalsium dalam darah.

  Oleh itu, selepas pembedahan membuang tiroid akan dipantau tahap kalsium dalam darah. Sekiranya perlu, suplemen kalsium biasa akan diberikan.

 • Terapi iodin radioaktif

  Rawatan ini berfungsi untuk memusnahkan sel barah pada kelenjar tiroid. Terapi ini juga bertujuan untuk mencegah sel barah muncul kembali setelah menjalani pembedahan.

 • Radioterapi

  Dalam prosedur ini, alat yang mengeluarkan radioaktiviti diarahkan pada kelenjar tiroid. Rawatan ini biasanya dilakukan untuk merawat barah tiroid lanjut atau barah tiroid anaplastik.

 • Kemoterapi

  Ubat kemoterapi biasanya diberikan untuk merawat barah tiroid anaplastik yang telah merebak ke bahagian lain badan.

Komplikasi Kanser Tiroid

Sel barah boleh merebak (metastasis). Metastasis kanser tiroid boleh berlaku di beberapa bahagian badan, seperti paru-paru, tulang, dan otak.

Selain itu, pertumbuhan barah tiroid dapat menyebabkan komplikasi lain, iaitu kecederaan pada pita suara dan kesukaran bernafas.

Pencegahan Kanser Tiroid

Kanser tiroid tidak dapat dicegah. Namun, anda disarankan untuk melakukan pemeriksaan rutin jika anda menghidap penyakit tiroid atau terkena radiasi.

Di samping itu, untuk mengurangkan risiko terkena barah tiroid, disarankan agar anda makan makanan yang seimbang dari segi pemakanan dan mengekalkan berat badan yang ideal.