6 Langkah Mudah Mengurangkan Pencemaran Udara di Bandar

Pencemaran udara masih menjadi masalah di kawasan bandar. Namun, ada beberapa langkah mudah yang boleh anda ambil untuk mengurangkan pencemaran udara di bandar. Bukan hanya melindungi diri sendiri, kaedah ini juga dapat melindungi orang lain dari bahaya pencemaran udara.

Bagi anda yang bekerja atau tinggal di kawasan bandar, pencemaran udara bukanlah perkara baru yang harus dihadapi. Kemunculan pencemaran udara atau pencemaran di kawasan bandar umumnya berasal dari asap kenderaan, asap rokok, sampah kilang, debu, dan asap asap dari kebakaran hutan.

Kualiti udara yang tidak sihat ini tidak boleh diremehkan, kerana boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan, mulai dari masalah pernafasan, kerengsaan mata dan kulit, barah paru-paru, hingga kematian.

Cara Mengurangkan Pencemaran Udara di Bandar

Terdapat beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mengurangkan pencemaran udara di bandar, termasuk:

1. Tukar dari kenderaan persendirian ke pengangkutan awam

Asap dari kenderaan persendirian adalah salah satu penyumbang utama kesesakan dan pencemaran udara di bandar. Dengan beralih dari kenderaan persendirian ke pengangkutan awam, pencemaran udara akibat asap kenderaan dapat dikurangkan.

Sementara itu, jika perjalanan anda memerlukan kenderaan persendirian, pastikan enjin kenderaan dalam keadaan baik sebelum menggunakannya. Untuk mengetahui prestasi enjin kenderaan, anda boleh melakukan ujian pelepasan di bengkel terdekat.

2. Berbasikal dan berjalan kaki

Berbasikal atau berjalan kaki adalah cara mudah untuk dilakukan ketika anda ingin menempuh perjalanan dalam jarak dekat. Selain tidak menghasilkan pencemaran, berbasikal dan berjalan kaki juga baik untuk kesihatan tubuh.

Namun, anda dinasihatkan untuk mengelakkan jalan raya atau jalan raya yang sibuk dan sesak ketika berjalan atau berbasikal untuk mengelakkan pendedahan kepada pencemaran asap kenderaan.

3. Jangan bakar sampah

Sebilangan orang mungkin berpendapat bahawa pembakaran sampah dapat mengurangkan masalah pembuangan sampah. Sebenarnya, tabiat buruk ini adalah salah satu penyebab pencemaran udara.

Asap dari pembakaran sisa berbahaya bagi kesihatan tubuh kerana mengandungi bahan toksik.

Pendedahan asap dari pembakaran sampah atau asap dalam jangka panjang diketahui dapat meningkatkan risiko pelbagai masalah kesihatan, seperti jangkitan pernafasan, gangguan jantung dan paru-paru, COPD, dan barah.

4. Berhenti merokok

Asap rokok adalah salah satu sumber pencemaran udara yang tidak boleh dipandang ringan. Sama seperti asap dari pembakaran sampah, asap rokok juga mengandungi pelbagai jenis bahan kimia berbahaya yang boleh menyebabkan pencemaran udara.

Berhenti merokok tidak hanya bermanfaat untuk mengurangkan pencemaran, tetapi juga baik untuk melindungi diri sendiri dan orang di sekitar anda dari pelbagai jenis penyakit yang disebabkan oleh asap rokok, seperti penyakit jantung, asma, bronkitis, dan barah.

5. Mengehadkan penggunaan elektrik

Sebilangan besar elektrik di Indonesia masih diperoleh dari mesin penjana kuasa yang menggunakan minyak atau arang batu, sehingga menimbulkan banyak asap dan pencemaran.

Oleh itu, untuk mengurangkan pencemaran udara di bandar, anda boleh mengehadkan penggunaan elektrik untuk mengurangkan pelepasan dari loji kuasa yang menyebabkan pencemaran udara.

Anda boleh mula mengehadkan penggunaan elektrik dari perkara kecil, seperti tidak menggunakan lampu pada siang hari dan mematikan peranti elektronik ketika tidak digunakan.

6. Simpan lebih banyak tanaman

Sekiranya boleh, anda juga dapat mengurangkan pencemaran dengan memperbanyak tanaman di rumah atau berkebun di sekitar rumah atau melakukan pertanian bandar. Tumbuhan akan mengeluarkan oksigen dan menarik karbon dioksida dari udara, sehingga udara di dalam rumah dan persekitarannya menjadi lebih segar.

Anda boleh mencuba menanam beberapa jenis tanaman hiasan yang diketahui dapat mengurangkan pencemaran udara, seperti lidah ibu mertua, kebo getah, sawit buluh, dan tanaman labah-labah.

Sebagai tambahan kepada 6 cara di atas, terdapat banyak cara lain untuk mengurangkan pencemaran udara dari dalam rumah anda, termasuk:

  • Hadkan penggunaan penyegar udara berasaskan bahan kimia.
  • Bersihkan lantai dengan kerap menggunakan penyapu, pel, atau penyedut habuk.
  • Bersihkan semua perabot dan perabot di rumah dengan kerap menggunakan kain lembap.
  • Elakkan menggunakan produk pembersih rumah tangga yang mengandungi bahan kimia yang keras.
  • Gunakan penapis udara, seperti pembersih air atau pelembap.

Sekiranya kaedah mudah di atas dilakukan secara konsisten, pencemaran udara di bandar akan berkurang secara beransur-ansur. Oleh itu, udara akan kembali bersih dan segar untuk bernafas.

Sekiranya anda terlalu kerap terdedah kepada pencemaran udara di bandar dan sering mengalami aduan tertentu, seperti batuk yang tidak hilang, sakit kepala, sesak nafas, dan hidung berair, anda harus segera berjumpa doktor.