6 Faedah Manicure Pedicure untuk Kesihatan

Manfaat manikur pedikur untuk kesihatan kuku dan kuku kaki pasti tidak perlu diragui. Namun, tahukah anda bahawa rawatan ini bukan hanya untuk mencantikkan kuku, kamu tahu. Ingin tahu apa faedah lain dari manicure pedicure?

Manicure adalah rangkaian rawatan yang bertujuan membersihkan dan mencantikkan kuku dan kulit di sekitarnya, sementara pedikur adalah rawatan untuk kuku kaki. Anda boleh mendapatkan kedua-dua jenis rawatan kuku ini di pelbagai salon kecantikan.

Kelebihan Manicure Pedicure

Kesihatan tangan dan kaki perlu dijaga agar tetap sihat dan tidak menyebabkan masalah kesihatan. Selain itu, kuku yang bersih dan rapi juga akan lebih cantik dilihat, sehingga dapat menyokong penampilan anda.

Oleh itu, anda perlu melakukan rawatan kuku secara berkala dan salah satunya adalah dengan pedikur manikur. Berikut adalah faedah manikur pedikur yang boleh diperoleh:

1. Merawat kutikula

Lapisan kutikula atau kuku adalah lapisan kulit yang jelas yang terletak di bawah kuku dan kuku kaki. Fungsi kutikula adalah melindungi kuku dari bakteria, terutama ketika kuku tumbuh. Walau bagaimanapun, bahagian ini sering tidak disedari dalam penjagaan kuku harian.

Melalui manikur pedikur, ahli terapi salun biasanya akan menggunakan pelembap, menekan kuku agar kelihatan lebih kemas, dan menghilangkan kulit yang berlebihan dengan berhati-hati.

2. Potong kuku

Semasa memotong kuku anda sendiri, mungkin terdapat bahagian kuku yang tidak rata. Ini boleh menjadikan kuku kelihatan ceroboh ketika mula tumbuh kemudian. Untuk menjadikan kuku dipotong dengan rapi dan sekata, anda boleh melakukan pedikur manikur.

Bukan hanya untuk memotong kuku dan membuatnya lebih kemas, anda juga boleh melakukan rawatan manikur agar kuku jari anda panjang dan menjaga bentuknya melengkung dan cantik dengan penampilan yang rapi.

3. Merawat kulit kering pada tangan dan kaki

Kulit kering boleh menjadikan tangan dan kaki anda kelihatan berkerut dan kusam. Lebih teruk lagi, masalah ini boleh menyebabkan kaki dan tangan sering gatal.

Kulit kering di tangan dan kaki boleh disebabkan oleh banyak perkara, seperti faktor cuaca, terdedah kepada perengsa atau bahan kimia, mencuci tangan terlalu kerap, terdedah kepada sinar UV yang berlebihan, dengan kebiasaan memakai kasut yang tidak sesuai.

Untuk mengatasi masalah kulit di kaki dan tangan, rawatan pedikur manikur boleh menjadi pilihan. Tidak hanya membersihkan dan merapikan bentuk kuku anda, kulit di jari kaki dan tangan anda juga akan dilembapkan ketika anda melakukan rawatan manikur dan pedikur sehingga tidak mudah kering.

4. Mengeluarkan sel kulit mati

Sel-sel kulit mati, terutama pada kaki, dapat menumpuk jika kaki sering ditutup dengan stoking dan kasut tertutup atau kerana geseran ketika berjalan atau berlari. Penumpukan sel kulit mati juga boleh berlaku jika anda jarang terkelupas secara berkala.

Semasa melakukan pedikur, ahli terapi kecantikan biasanya akan menggunakan butiran gosok, lilin parafin, atau batu apung untuk membuang sel kulit mati. Kesannya, kulit di kaki anda akan terasa lebih halus, lembab, dan rapi.

5. Mengatasi pelbagai keluhan di tangan dan kaki

Pelbagai masalah boleh terjadi pada kuku dan kawasan di sekitar tangan dan kaki, seperti kuku yang tumbuh atau tumbuh, kulit retak, kapalan, dan bau busuk.

Untuk mencegah atau mengatasi masalah ini, anda boleh melakukan rawatan kuku kaki, seperti manikur pedikur, sehingga tangan dan kaki menjadi lebih sihat.

6. Memberi kesan yang menenangkan

Rawatan pedikur manikur biasanya disertai dengan urutan, yang dapat mengurangkan ketegangan dan sakit di tangan dan kaki. Urut akan meningkatkan peredaran darah, sehingga bahagian badan ini menjadi lebih santai. Bukan hanya itu, rawatan badan seperti manikur dan pedikur juga dapat dilakukan mood menjadi lebih baik.

Sekiranya anda melakukan pedikur manikur di salun, elakkan mencukur tangan dan kaki anda sekurang-kurangnya 24 jam sebelum rawatan bermula. Ini kerana bakteria dapat memasuki tubuh melalui luka kecil pada kulit yang baru dicukur.

Apabila anda ingin melakukan manikur dan pedikur, pastikan anda memilih pusat kecantikan yang bersih dan mempunyai kakitangan terapi profesional. Ini penting untuk mengurangkan risiko terkena masalah kuku kerana manikur dan pedikur yang tidak betul dilakukan, seperti kecederaan pada kuku atau jangkitan kuku pada kuku.

Manfaat pedikur manikur akan dimaksimumkan sekiranya rawatan ini dilakukan secara berkala. Walau bagaimanapun, jika anda mengalami masalah dengan kuku anda, seperti kuku gelap atau kekuningan, retak dan kerapuhan, dan sakit atau bengkak di kuku, berjumpa doktor dan jangan segera mendapatkan rawatan manikur dan pedikur.