Ketahui fungsi kelenjar peluh di dalam badan

Seseorang boleh berpeluh ketika dia bersenam, dalam keadaan panas, atau ketika mengalami tekanan. Peluh dihasilkan oleh kelenjar peluh untuk mengekalkan suhu badan yang normal. Tetapi bukan hanya untuk itu, kelenjar peluh juga mempunyai banyak fungsi lain.

Peluh adalah cecair badan semula jadi yang mengandungi air, garam, dan lemak. Tubuh manusia mempunyai tiga hingga empat juta kelenjar peluh yang tersebar di seluruh badan. Namun, kelenjar peluh lebih banyak terdapat pada bahagian badan tertentu, iaitu ketiak dan telapak tangan dan kaki.

Terdapat dua jenis kelenjar penghasil peluh, iaitu kelenjar ekrin dan kelenjar apokrin. Kelenjar ekrin menghasilkan peluh yang berair dan tidak berbau. Salur kelenjar peluh ini dihubungkan terus ke permukaan kulit dan paling banyak terdapat di telapak tangan, telapak kaki, dan dahi.

Berbeza dengan kelenjar ekrin, kelenjar peluh apokrin terletak di kawasan tubuh di mana terdapat banyak folikel rambut, seperti kulit kepala, ketiak, dan pangkal paha. Kelenjar peluh ini menghasilkan peluh yang lebih pekat dan mengandungi lemak.

Ini adalah fungsi kelenjar peluh di dalam badan

Kelenjar peluh mempunyai beberapa fungsi penting untuk tubuh, iaitu:

Mengekalkan suhu badan

Salah satu fungsi utama kelenjar peluh adalah mengekalkan suhu badan yang normal dan tidak terlalu tinggi. Ini kerana apabila suhu badan seseorang meningkat di atas normal (hipertermia), maka dia boleh mengalami mual, muntah, kekejangan otot, sakit kepala, dan bahkan pingsan.

Sayamelincirkan kulit dan rambut

Kelenjar peluh berkait rapat dengan kelenjar minyak di kulit (kelenjar sebum). Bersama dengan sebum atau minyak semula jadi kulit, peluh yang dihasilkan oleh kelenjar peluh berfungsi untuk melincirkan dan melembapkan kulit dan rambut untuk mengelakkan kekeringan dan kerosakan.

Membuang racun dari badan

Toksin dalam badan secara amnya akan dikeluarkan melalui najis dan air kencing. Tetapi ada anggapan bahawa kelenjar peluh juga berperanan membuang toksin dari badan melalui peluh. Walau bagaimanapun, teori ini masih kontroversial dan perlu dibuktikan lebih jauh.

Walaupun ada manfaatnya, peluh sering dituduh menyebabkan bau badan dan bau kaki. Sebenarnya, ini tidak benar.

Peluh pada dasarnya tidak berbau. Bau badan atau bau busuk pada badan adalah hasil peluh yang dicampur dengan bakteria pada kulit.

Nasib baik, bau badan bukanlah perkara yang sukar untuk ditangani. Beberapa cara mudah, seperti membersihkan badan secara berkala sekurang-kurangnya sekali sehari, menggunakan deodoran, dan memakai pakaian bersih, boleh digunakan untuk mengurangkan bau badan.

Ggangguan hlmterdapat Kelenjar peluh

Pada amnya badan akan banyak berpeluh ketika bersenam atau melakukan aktiviti fizikal yang berat. Selain aktiviti fizikal, terdapat beberapa keadaan lain yang juga boleh menyebabkan badan berpeluh, termasuk:

 • Demam.
 • Berada di persekitaran yang panas atau lembap.
 • Keadaan emosi, seperti kemarahan, kegelisahan, kegelisahan, atau tekanan.
 • Makan makanan pedas.
 • Kesan sampingan ubat-ubatan, seperti ubat penurun demam.

Gangguan kelenjar peluh biasanya ditandai dengan berpeluh terlalu banyak atau tidak berpeluh sama sekali. Beberapa keadaan atau masalah yang boleh menyebabkan badan banyak berpeluh termasuk:

 • Hiperhidrosis.
 • Hipertiroidisme atau peningkatan hormon tiroid.
 • Gangguan saraf, seperti kecederaan saraf tunjang, strok, dan penyakit Parkinson.
 • Gangguan jantung dan paru-paru.
 • Jangkitan, seperti tuberkulosis, malaria, dan HIV / AIDS
 • Pukulan.
 • Menopaus.
 • Diabetes.

Selain itu, berpeluh yang kerap juga boleh disebabkan oleh kehamilan. Walaupun badan berkeringat lebih jarang atau tidak dapat berpeluh sama sekali, ini mungkin merupakan tanda masalah kesihatan tertentu, seperti dehidrasi, hipotiroidisme, pembentukan tisu parut yang menutupi kelenjar peluh (contohnya kerana luka bakar yang teruk), gangguan neurologi , kepada penyakit kusta.

Kerana boleh disebabkan oleh banyak perkara, gangguan kelenjar peluh harus segera diperiksa oleh doktor.

Sekiranya ia disebabkan oleh perkara biasa, maka doktor mungkin tidak memberikan rawatan khas untuk mengatasi keluhan tersebut. Namun, jika hasil pemeriksaan menunjukkan adanya masalah dengan kelenjar peluh, doktor akan memberikan rawatan mengikut penyebabnya.