5 Kelebihan Mandi Pagi dengan Air Sejuk untuk Badan yang Sihat dan Segar

Manfaat mandi pagi tidak hanya menjadikan badan terasa segar, tetapi juga baik untuk kesihatan. Selain kesihatan fizikal, mandi pada waktu pagi juga diketahui memberi kesan yang baik terhadap kesihatan mental, termasuk mengurangkan gejala kemurungan.

Ada kalanya mandi pagi menjadi rutin yang tidak mudah dilakukan. Udara yang sejuk pada waktu pagi dan mata yang mengantuk kadang-kadang membuat badan hanya mahu berada di bawah penutup dan kembali tidur.

Nah, agar mata tidak lagi terasa berat dan badan menjadi lebih segar, mandi pagi boleh menjadi penyelesaian yang tepat. Pagi mandi dipercayai memberi pelbagai manfaat untuk tubuh, seperti meningkatkan daya tahan dan peredaran badan.

Bukan hanya itu, mandi atau mandi dengan air sejuk juga berfungsi sebagai hidroterapi atau terapi air untuk mengurangkan gejala kemurungan dan memperbaiki mood.

Beragam Kelebihan mandi air sejuk pada waktu pagi

Terdapat pelbagai kebaikan mandi pagi yang anda dapat jika anda kerap melakukannya, iaitu:

1. Melegakan simptom kemurungan

Satu kajian menunjukkan bahawa mandi dengan air sejuk selama 5 minit setiap 2-3 kali seminggu, dipercayai dapat meredakan gejala kemurungan atau tekanan. Apabila anda mandi air sejuk, badan anda akan mencetuskan pembebasan endorfin yang membuat anda merasa lebih bahagia.

2. Mengatasi insomnia

Sekiranya anda adalah salah satu orang yang menghadapi masalah untuk bangun tidur, mandi air sejuk pada waktu pagi boleh menjadi cara yang tepat untuk mengatasinya. Apabila terdedah kepada suhu sejuk, tubuh akan bertindak balas dengan meningkatkan kadar denyutan jantung dan pengambilan oksigen ke dalam badan. Ini boleh membuatkan badan segera terjaga.

3. Melawan pelbagai penyakit

Manfaat lain dari mandi pagi adalah untuk merangsang pengeluaran sel darah putih atau leukosit. Leukosit berfungsi untuk melawan jangkitan di dalam badan. Dengan kata lain, mandi pada waktu pagi dapat membantu tubuh melawan pelbagai penyakit, seperti selesema dan selesema.

4. Meningkatkan peredaran darah

Apabila anda mandi air sejuk pada waktu pagi, badan anda akan bekerja lebih keras untuk mengekalkan suhu badan yang normal. Sekiranya dilakukan secara berkala, ia dapat meningkatkan peredaran darah ke seluruh badan dan menjadikan kulit kelihatan lebih sihat.

5. Melegakan sakit otot

Sakit otot selepas bersenam atau menjalani aktiviti fizikal tertentu adalah perkara biasa yang dialami oleh hampir semua orang. Salah satu cara yang dapat dilakukan untuk mencegah atau melegakan sakit otot selepas bersenam adalah dengan mandi atau mandi dengan air sejuk dengan suhu 10-15 ° Celcius selama 15 minit.

Tidak hanya menghilangkan rasa sakit atau kekejangan otot selepas bersenam, berendam di dalam air sejuk juga dapat mencegah kerusakan kulit.

Sekiranya anda ingin mendapatkan faedah mandi pagi seperti di atas, anda perlu ingat bahawa suhu air mesti disesuaikan dengan keadaan badan. Jangan biarkan air terlalu sejuk atau mandi terlalu lama kerana boleh memberi kesan pada suhu badan yang normal dan berisiko menyebabkan hipotermia.

Terdapat pelbagai kebaikan mandi pagi yang anda dapat. Namun, jika anda mengalami keluhan tertentu setelah mandi atau berendam di dalam air sejuk, berjumpalah dengan doktor anda untuk pemeriksaan dan rawatan yang tepat.