Wanita Perlu Tahu, Jenis Makanan Ini Dilarang Semasa Menstruasi

Sebelum haid, sesetengah wanita mungkin mengalami peningkatan selera makan yang tidak terkawal. Tidak boleh makan, tapi berhati-hati, okey? Terdapat beberapa jenis makanan yang harus dielakkan atau dibatasi untuk mengelakkan rasa sakit, sakit, dan kembung ketika tempoh.

Selera makan tidak hanya meningkat, sebelum haid, pola makan wanita boleh berubah secara drastik, misalnya, mereka masih mahu makan walaupun kenyang, makan dalam jumlah yang banyak, atau makan selalu.

Jangan risau, ini perkara biasa. Macam mana boleh jadi. Menurut penyelidikan, ini berkaitan dengan peningkatan kadar hormon progesteron sebelum haid yang juga memberi kesan pada peningkatan selera makan. Walaupun begitu, selagi selera makannya tinggi, makanan yang dilarang semasa haid tetap harus dielakkan.

Makanan yang Harus Dielakkan

Satu jenis makanan yang harus dielakkan sebelum haid adalah makanan segera atau makanan ringan. Walaupun sedap di lidah, makanan ini cenderung rendah nutrien tetapi tinggi kalori dan tinggi garam, jadi tidak baik untuk kesihatan, termasuk untuk wanita sebelum dan semasa haid.

Selain makanan segera, beberapa makanan yang dilarang semasa haid atau harus dibatasi adalah:

1. Garam

Elakkan memakan makanan yang mengandungi kadar garam yang tinggi sebelum haid atau semasa haid. Ini bertujuan untuk mengurangkan gejala kembung dan pengumpulan cecair di saluran darah.

Terdapat banyak perkara yang boleh anda lakukan untuk mengatasi pengambilan garam berlebihan. Sebagai contoh, anda boleh mengganti kentang goreng dengan kentang panggang, yang cenderung rendah garam.

2. Kafein

Semasa haid atau sebelum haid, anda disarankan untuk mengelakkan makanan atau minuman yang mengandungi kafein. Kenapa? Kafein boleh mencetuskan perasaan gelisah, gelisah dan tidak dapat tidur atau insomnia. Semua perkara ini dapat dibuat mood Anda menjadi hodoh dan mencetuskan perasaan ingin makan lebih banyak.

Selain itu, kandungan kafein juga dapat menyebabkan peningkatan pengeluaran asam lambung, yang mencetuskan pedih ulu hati, sehingga meningkatkan ketidakselesaan semasa haid.

Selain teh, anda juga harus membatasi kopi, minuman ringan, minuman tenaga, ais krim coklat, atau minuman dan makanan lain yang mengandungi kafein atau kopi.

3. Lemak

Makanan berlemak juga harus dielakkan kerana boleh menyebabkan kembung yang cukup mengganggu, terutamanya semasa haid. Makanan berlemak yang harus dielakkan termasuk daging berlemak, sosis, pastri, keju, daging asap, dan makanan santan.

4. Alkohol

Makanan atau minuman yang mengandungi alkohol harus dielakkan sebelum atau semasa haid kerana boleh memburukkan lagi gejala sindrom pramenstruasi (PMS). Selain itu, alkohol juga dapat menyebabkan penurunan kadar gula dalam darah, membuat Anda lebih sensitif dan mudah marah, gelisah, letih, dan juga dapat menyebabkan sakit kepala.

Petua Mengawal Selera Makan Sebelum Menstruasi

Keinginan untuk makan berlebihan semasa haid biasanya hanya berlangsung beberapa hari. Selepas haid berlaku, keinginan ini biasanya akan berkurang lagi. sekarangUntuk mengawal selera anda pada masa ini, terdapat beberapa petua yang boleh anda lakukan, seperti:

  • Tingkatkan pengambilan makanan serat anda, terutamanya dari buah-buahan, sayur-sayuran, kacang-kacangan, kekacang dan biji-bijian.
  • Kunyah makanan dengan lebih perlahan.
  • Alihkan keinginan untuk makan dengan minum air atau makan gula-gula getah.
  • Catat makanan yang anda makan setiap hari di buku nota anda untuk mengetahui berapa banyak kalori yang anda makan.
  • Menguruskan tekanan dengan baik, sehingga tidak menambah keinginan untuk makan berlebihan.

Untuk mengurangkan kesakitan yang timbul semasa haid, anda disarankan untuk memulakan senaman secara teratur dan mengamalkan diet harian yang sihat. Satu kajian mendedahkan bahawa tabiat pengambilan makanan makanan ringan boleh meningkatkan risiko sakit haid, kamu tahu.

Oleh itu, makan makanan semula jadi yang mudah dicerna dan kaya dengan serat, seperti buah-buahan dan sayur-sayuran berdaun hijau. Anda juga boleh makan ayam dan ikan yang dimasak dengan baik sebagai sumber protein dan zat besi.

Selera makan meningkat sebelum haid adalah normal. Walau bagaimanapun, cuba perhatikan nutrien yang masuk ke dalam badan dan elakkan makanan yang dilarang semasa haid. Selain dapat menghilangkan rasa haid, pengambilan nutrien yang betul juga penting untuk kesihatan tubuh secara keseluruhan.

Sekiranya anda merasa sakit haid yang berlebihan, disertai dengan loya, dan tidak hilang setelah mengambil ubat penahan sakit, berjumpa dengan doktor anda untuk mendapatkan pemeriksaan dan rawatan yang tepat.