Callusol - Manfaat, dos dan kesan sampingan

Callusol adalah ubat yang berguna untuk menghilangkan ketuat, kelopak mata, atau kapalan. Callusol boleh didapati dalam bentuk cecair over-the-counter.

Callusol mengandungi 0.2 gram asid salisilik, 0.05 gram asid laktik, dan 0.02 gram polidokanol. Callusol berfungsi dengan melembutkan kulit yang mengeras yang disebabkan oleh ketuat, ketuat, atau kapalan, sehingga mempercepat proses pengelupasan dan penggantian sel-sel kulit. Ubat ini tidak boleh digunakan pada kulit, tahi lalat, atau tanda lahir yang sihat.

Apa itu Callusol

kumpulanUbat percuma
KategoriKeratolitik
ManfaatMenghilangkan ketuat, kelopak mata, atau kapalan
Digunakan olehMatang
Asid salisilik dalam Callusol untuk wanita hamil dan menyusui Kategori C: Asid salisilat dalam kajian haiwan menunjukkan kesan buruk pada janin, tetapi belum ada kajian terkawal pada wanita hamil.

Dadah hanya boleh digunakan jika manfaat yang diharapkan melebihi risiko pada janin.

Tidak diketahui sama ada Callusol boleh diserap ke dalam susu ibu atau tidak. Sekiranya anda menyusu, jangan gunakan ubat ini tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.

Bentuk ubatCecair ubat luaran

Amaran Sebelum Menggunakan Callusol

Terdapat beberapa perkara yang harus anda perhatikan sebelum menggunakan Callusol, termasuk:

  • Jangan gunakan Callusol jika anda alah kepada salah satu bahan dalam ubat ini.
  • Sebaiknya elakkan penggunaan Callusol jika anda menghidap diabetes atau penyakit arteri periferal.
  • Bercakap dengan doktor anda mengenai penggunaan Callusol jika anda menghidap penyakit buah pinggang.
  • Jangan gunakan Callusol pada mata, wajah, lapisan dalam kulit (mukosa), luka terbuka, ketuat kelamin, tahi lalat, atau ketuat berbulu.
  • Rujuk doktor anda terlebih dahulu jika anda ingin menggunakan Callusol bersama ubat, makanan tambahan, atau produk herba tertentu.
  • Mula-mula berjumpa dengan penggunaan Callusol dengan doktor anda jika anda hamil atau menyusu.
  • Jangan gunakan Callusol ke kawasan payudara, terutamanya jika anda sedang menyusu.
  • Segera berjumpa doktor sekiranya reaksi alahan berlaku selepas menggunakan Callusol.

Dos dan Peraturan Penggunaan Callusol

Untuk merawat ketuat, kelopak mata, atau kapalan, sapukan Callusol pada kulit yang terkena 1-2 kali sehari, sehingga ketuat, kelopak mata, atau kapalan dikeluarkan.

Cara Menggunakan Callusol dengan Betul

Callusol hanya digunakan pada kulit yang mempunyai ketuat, kapalan, atau mata ikan. Ubat ini tidak boleh digunakan pada kulit yang sihat.

Sentiasa baca maklumat yang tertera di bungkusan ubat atau berjumpa doktor sebelum menggunakan ubat ini.

Sapukan cecair pada kulit dengan mata ikan, ketuat, atau kapalan menggunakan sikat yang terdapat pada penutup botol Callusol. Lumurkan ke permukaan kulit dan biarkan selama 5 minit.

Tutup kulit yang telah dilumurkan dengan Callusol dengan kain kasa atau plaster. Selepas beberapa jam, angkat plaster dan basuh kulitnya dengan air suam.

Simpan Callusol pada suhu bilik dan jauh dari cahaya matahari langsung. Jauhi dari kanak-kanak.

Interaksi Callusol dengan Dadah Lain

Asid salisilik dalam Callusol dapat meningkatkan penyerapan ubat-ubatan topikal lain. Selain itu, mengambil asid salisilik bersama dengan ubat jerawat, seperti adaptalene topikal atau tretinoin, dapat meningkatkan risiko terkena kulit kering atau kerengsaan kulit.

Untuk berada di pihak yang selamat, berjumpa dengan doktor anda jika anda merancang untuk menggunakan Callusol pada masa yang sama dengan ubat lain.

Kesan dan Bahaya Sampingan Callusol

Walaupun jarang terjadi, ada beberapa kesan sampingan yang dapat muncul setelah menggunakan Callusol, yaitu iritasi pada kulit yang dapat dicirikan oleh kemerahan, panas, dan pengelupasan kulit.

Periksa dengan doktor anda jika kesan sampingan ini tidak mereda dan bertambah buruk. Segera berjumpa doktor jika ada kemungkinan reaksi alergi terhadap ubat tersebut atau ulser atau luka dengan nanah muncul pada kulit yang dilumurkan dengan produk ini.