Kenali Pilihan Makanan Sihat untuk Wanita Hamil

Terdapat pelbagai jenis makanan sihat untuk ibu hamil yang boleh dimakan semasa hamil. Makanan jenis ini bukan hanya baik untuk menjaga kesihatan wanita hamil, tetapi juga menyokong perkembangan janin. Jadi, apakah makanan sihat ini?

Penting bagi setiap wanita hamil untuk selalu memenuhi keperluan pemakanan semasa mengandung. Contohnya, folat untuk mencegah kecacatan kelahiran, kalsium dan protein untuk pembentukan tisu dan tulang badan janin, dan zat besi untuk mencegah anemia semasa kehamilan.

Keperluan pemakanan ini dapat diperoleh dari pelbagai jenis makanan. Oleh itu, penting bagi wanita hamil untuk mengetahui jenis makanan sihat untuk ibu hamil agar pengambilan nutrien terjaga.

Pelbagai Pilihan Makanan Sihat untuk Wanita Hamil

Berikut adalah beberapa jenis makanan dan minuman sihat yang baik untuk dimakan semasa mengandung:

1. Sayur-sayuran dan buah

Sayur-sayuran dan buah-buahan adalah bahan makanan utama dalam diet yang sihat untuk wanita hamil. Setiap wanita hamil perlu makan sekurang-kurangnya 5 hidangan sayur dan buah yang berbeza setiap hari untuk mendapatkan pelbagai vitamin, mineral, dan serat.

Sayuran hijau, seperti bayam dan kangkung, mengandung banyak vitamin A, vitamin C, vitamin K, dan asam folat yang penting untuk menjaga kesihatan mata, menjaga kekebalan tubuh, dan mencegah janin dilahirkan dengan kecacatan.

2. Daging tanpa lemak, ikan dan telur

Kumpulan makanan ini kaya dengan kandungan protein yang penting untuk pertumbuhan janin, terutama pada trimester kehamilan kedua dan ketiga.

Telur juga kaya dengan kolin, yang memainkan peranan penting dalam menyokong perkembangan otak dan saraf janin dan mengurangkan risiko kecacatan tiub saraf.

Sementara itu, salmon kaya dengan omega-3 yang baik untuk menjaga mood wanita hamil sambil menyokong pertumbuhan dan perkembangan janin.

Namun, untuk mengelakkan paparan merkuri yang umumnya terkandung dalam ikan laut, wanita hamil disarankan untuk tidak mengkonsumsi lebih dari 350 gram salmon, tuna, atau tuna dalam seminggu atau hadkan pengambilan ikan hingga 2-3 porsi seminggu.

3. Kacang

Kacang memainkan peranan penting dalam memenuhi keperluan serat dan melancarkan pencernaan wanita hamil. Selain itu, kumpulan makanan ini juga kaya dengan kalsium, folat, zat besi, dan zink.

Dengan pengambilan serat yang mencukupi, wanita hamil akan mengelakkan sembelit dan buasir. Selain itu, pengambilan makanan berkhasiat tinggi serat dan berkhasiat, seperti kacang-kacangan, sayur-sayuran, dan buah-buahan, juga baik untuk mencegah wanita hamil dari diabetes kehamilan.

4. Sumber makanan karbohidrat

Biji-bijian utuh adalah sumber karbohidrat yang baik dan juga kaya dengan nutrien lain, termasuk serat, vitamin E, dan selenium, yang baik untuk pertumbuhan dan perkembangan janin dalam rahim.

Di samping itu, untuk memenuhi keperluan tenaga semasa mengandung, misalnya, ibu hamil juga perlu mendapatkan makanan lain yang mengandungi karbohidrat oatmeal, roti gandum, pasta, dan beras perang.

5. Ssusu dan produknya yang diproses

Susu dan produk tenusu, seperti yogurt dan keju, kaya dengan kalsium yang baik untuk pembentukan tisu tulang pada bayi dan menjaga kesihatan tulang ibu.

Di samping itu, cecair badan yang mencukupi juga sangat disyorkan untuk wanita hamil. Dengan keperluan cecair yang mencukupi, risiko janin dilahirkan sebelum waktunya akan berkurang. Pengambilan cecair juga penting untuk mencegah dehidrasi, buasir, dan sembelit pada wanita hamil.

Semasa mengandung, wanita hamil disarankan untuk mengambil kira-kira 2.5 liter (bersamaan dengan 10 gelas) air sehari. Cecair ini juga dapat diperoleh dari makanan, seperti buah dengan kandungan air, jus, atau susu yang tinggi.

Elakkan minum terlalu banyak minuman dalam paket dengan kadar gula tinggi, kerana minuman jenis ini boleh menyebabkan diabetes, obesiti, dan tekanan darah tinggi.

Keperluan Pemakanan Yang Cukup Semasa Kehamilan dengan Makanan Tambahan

Walaupun anda telah makan pelbagai jenis makanan, wanita hamil mungkin masih kekurangan nutrien tertentu. Oleh itu, biasanya doktor atau bidan akan menasihati wanita hamil untuk mengambil makanan tambahan vitamin.

Salah satu makanan tambahan yang biasa diberikan kepada wanita hamil adalah TTD (tablet penambah darah) yang mengandungi 60 miligram zat besi dan 400 mikrogram asid folik.

Namun, sebelum mengambil makanan tambahan ini, wanita hamil harus berjumpa doktor terlebih dahulu supaya doktor dapat menentukan dos yang tepat mengikut keadaan wanita hamil.  

Sediakan Makanan Wanita Hamil dengan berhati-hati

Memproses makanan anda sendiri adalah salah satu cara untuk menjaga kualiti dan kesihatan bahan-bahan yang masuk ke dalam badan. Berikut adalah panduan untuk menyediakan makanan sihat untuk wanita hamil:

  • Basuh semua sayur-sayuran dan buah-buahan yang akan dimasak sehingga bersih dari sisa tanah dan kotoran yang mengandungi kuman, seperti parasit Toxoplasma.
  • Simpan makanan mentah di tempat yang terpisah dari makanan siap makan di dalam peti sejuk untuk mengelakkan pencemaran dengan kuman.
  • Gunakan papan pemotong yang berbeza untuk memotong daging mentah dan sayur-sayuran atau buah.
  • Masak daging mentah, telur, dan ikan hingga masak sepenuhnya.
  • Basuh tangan dan semua peralatan dapur yang telah digunakan untuk memotong dan memproses makanan.
  • Kenali dan elakkan jenis makanan tertentu yang berbahaya bagi wanita hamil, seperti makanan mentah.

Di samping itu, wanita hamil yang menderita keadaan tertentu, seperti diabetes kehamilan dan preeklamsia, dinasihatkan untuk selalu berkonsultasi dengan pakar obstetrik mereka dan mematuhi larangan dan cadangan doktor mengenai makanan yang baik untuk dimakan semasa kehamilan.

Selain makan makanan sihat untuk wanita hamil, wanita hamil juga perlu berolahraga secara teratur, beristirahat secukupnya, menjauhkan diri dari rokok dan asap rokok, menghindari minuman beralkohol, dan mengurangkan tekanan, agar keadaan kesihatan wanita hamil dan janin terjaga .


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found