Ketahui Perubatan Selsema untuk Ibu Menyusu Di Sini

Apabila anda demam, ibu yang menyusu tidak boleh mengambil ubat secara sembarangan, terutamanya ubat-ubatan di kaunter. Namun, jika tidak segera dirawat, selesema dapat menjangkiti bayi, kamu tahu. Kemudian, ubat sejuk apa yang selamat dimakan oleh ibu yang menyusu?

Selesema atau influenza adalah penyakit yang ditularkan oleh virus. Anda boleh mendapat virus ini melalui percikan air liur di udara, yang dilepaskan oleh penderita ketika bersin dan batuk, atau ketika menyentuh objek secara tidak sengaja yang terkena virus selesema. Sekiranya anda mengalaminya, anda akan merasakan simptom seperti demam, hidung berair, hidung tersumbat, dan sakit kepala.

Crajah Mpilih Okelawar Fawak yang Alelaki untuk SayaPuan Mpenyusuan susu ibu

Sebenarnya, jika anda mendapat rehat yang cukup dan pengambilan cecair harian yang mencukupi, selesema dapat sembuh dengan sendirinya. Namun, jika selesema yang anda alami sangat teruk sehingga mengganggu aktiviti harian anda, anda disarankan untuk minum ubat agar simptomnya mereda dengan cepat, sehingga anda dapat merawat bayi anda semula.

Berikut adalah beberapa pilihan ubat sejuk untuk ibu menyusu yang selamat untuk dimakan:

1. Parasetamol

Paracetamol selamat untuk diambil oleh ibu yang menyusu ketika mereka demam kerana tidak menjejaskan bekalan susu ibu. Ubat ini berfungsi dengan mengurangkan pengeluaran bahan yang menyebabkan keradangan, iaitu prostaglandin.

Dengan penurunan kadar prostaglandin di dalam badan, ia akan menjadikan demam dan sakit mereda. Tetapi jika anda mengambil ubat sejuk lain, pastikan ubat yang anda ambil juga tidak mengandung parasetamol, agar dos yang anda ambil tidak berlebihan.

2. Dekongestan

Ubat dekongestan yang mengandungi pseudoephedrine atau phenylephedrine digunakan untuk melegakan hidung tersumbat semasa selesema. Bagi ibu yang menyusu, ubat penyahtinjaan dalam bentuk titisan disyorkan kerana dipercayai tidak memberi kesan kepada bekalan susu ibu dan selamat untuk bayi.

3. Ibuprofen

Walaupun ubat ini masuk ke dalam susu ibu, anda tidak perlu risau kerana ia tidak berbahaya bagi anda dan bayi anda. Ibuprofen tidak mempunyai kesan sampingan pada bayi anda. Ubat ini dapat mengurangkan gejala demam, sakit otot, dan sakit kepala semasa selesema.

4. Antihistamin

Sekiranya selesema anda disebabkan oleh reaksi alergi, anda memerlukan ubat selesema yang mengandungi antihistamin. Walau bagaimanapun, ubat jenis ini cenderung mempunyai kesan sampingan dari mengantuk setelah mengambilnya. Sekiranya anda ingin mengambil antihistamin, pilih loratadine atau ceritizine kerana ubat ini cenderung membuat anda mengantuk.

Sebagai tambahan kepada empat jenis ubat di atas, selesema juga dapat disembuhkan segera jika anda makan makanan yang sihat, minum banyak air, melembapkan udara di rumah menggunakan pelembap, dan berehat secukupnya.

Mengantisipasi penghantaran melalui hubungan fizikal dengan bayi

Walaupun anda menghidap selesema, itu tidak berarti anda tidak berkewajiban untuk menyusui bayi anda, ya. Anda tidak perlu takut untuk terus menyusu. Kerana ketika sakit, bayi akan mendapat antibodi atau zat imun melalui susu ibu. Ini sangat berguna untuk menangkis serangan penyakit yang dihidapi oleh anda.

Agar anak kecil anda tidak terkena selesema yang anda alami, langkah-langkah berikut dapat diambil, termasuk:

  • Jangan bersin di depan bayi, dan pakai topeng semasa anda sakit.
  • Basuh tangan anda dengan sabun setiap kali anda menyentuh atau memegang bayi anda.
  • Letakkan selimut bersih pada bayi semasa anda memegangnya.
  • Jangan berkongsi peralatan makan, seperti gelas, pinggan, dan mangkuk dengan bayi.
  • Bersihkan payudara anda dengan air suam dan sabun ketika anda ingin menyusui.

Itulah empat ubat selsema untuk ibu menyusu yang boleh diambil ketika selesema melanda. Walau bagaimanapun, jika anda ragu-ragu, jangan ragu untuk berjumpa doktor terlebih dahulu mengenai jenis ubat selesema yang sesuai untuk keadaan anda.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found