Inilah Cara Mengambil Pil Pengawalan Kelahiran yang Betul

Cara mengambil pil kawalan kelahiran tidak boleh cuai,kamu tahu. Sekiranya pil kawalan kelahiran diambil secara sembarangan, keberkesanannya dalam mencegah kehamilan dapat berkurang. Agar tidak keliru, mari kita lihat penjelasan mengenai cara yang betul untuk mengambil pil kawalan kelahiran dalam artikel berikut.

Pil kawalan kelahiran adalah salah satu alat kontraseptif yang paling berkesan dalam mencegah kehamilan. Kaedah ini dipilih oleh banyak wanita, kerana pil kawalan kelahiran relatif mudah digunakan, senang dibeli, dan mempunyai kadar kejayaan yang tinggi hingga 99.7% jika diambil dengan betul.

Selain mencegah kehamilan, pil kawalan kelahiran juga sering digunakan untuk membantu merawat gejala sindrom pramenstruasi (PMS), melegakan gejala perimenopause, melegakan gejala endometriosis, mengatur jadual haid, dan merawat PCOS.

Ini adalah cara mengambil pil kawalan kelahiran

Berdasarkan ramuan di dalamnya, pil kawalan kelahiran terbahagi kepada 2, iaitu pil kawalan kelahiran kombinasi dan pil kawalan kelahiran progestin sahaja (pil mini). Kedua-dua jenis pil ini mempunyai peraturan minum yang berbeza. Inilah cara mengambil pil kawalan kelahiran mengikut jenis:

Panduan untuk mengambil pil kawalan kelahiran kombinasi

Pil kawalan kelahiran gabungan biasanya mengandungi hormon estrogen dan progesteron, serta beberapa pil plasebo yang tidak aktif (tidak mengandungi hormon).

Pil kawalan kelahiran kombinasi diambil sebanyak 1 pil sehari dan boleh dimakan pada bila-bila masa. Walau bagaimanapun, lebih baik jika anda mula mengambilnya dalam 5 hari dari tempoh anda bermula. Jadi, setelah haid selesai, pil kawalan kelahiran kombinasi ini sudah dapat mencegah kehamilan.

Sekiranya anda mula mengambil pil kawalan kelahiran gabungan pada masa yang lain ketika anda tidak haid, anda harus meminumnya selama 7 hari sebelum anda benar-benar dapat mencegah kehamilan. Selama 7 hari, anda disarankan menggunakan kaedah kontrasepsi lain, seperti kondom, ketika melakukan hubungan seks agar tidak hamil.

Pil kawalan kelahiran kombinasi terdapat dalam banyak jenama dengan pelbagai paket, iaitu pil kawalan kelahiran gabungan 21 hari, 28 hari, 91 hari, dan 365 hari. Untuk maklumat lebih lanjut, berikut adalah panduan cara mengambil pil kawalan kelahiran dengan betul berdasarkan pakej:

 • Pakej 21 hari

  Pek ini mengandungi 21 pil untuk diminum setiap hari selama 21 hari atau 3 minggu. Pada minggu ke-4, anda tidak perlu minum pil kawalan kelahiran, kerana ini adalah haid anda. Selepas minggu ke-4, anda mengambil sekali lagi pil pil kelahiran ini, dan seterusnya,

 • Pakej 28 hari

  Pek ini mengandungi 28 pil untuk diminum setiap hari selama 28 hari atau 4 minggu. Pada hari ke-29, anda boleh mengulanginya lagi, dan seterusnya. Dalam pakej pil kawalan kelahiran kombinasi 28 hari, terdapat 4-7 pil palesbo (tanpa hormon) yang akan diambil pada hari-hari terakhir sebagai haid anda.

 • Pakej 91 hari

  Pek ini mengandungi 91 pil untuk diminum setiap hari selama 91 hari atau 3 bulan. Sama seperti pil kawalan kelahiran kombinasi 28 hari, pakej ini juga merangkumi 7 pil plasebo yang boleh diminum pada minggu lalu. Ini bermakna, anda hanya akan haid 3 bulan sekali.

 • Pelan 365 hari

  Pil kawalan kelahiran gabungan 365 hari diambil selama satu tahun penuh, dan mengandungi pil aktif yang dapat mencegah haid selama setahun. Penggunaan pil kawalan kelahiran kombinasi ini untuk jangka masa yang panjang boleh menjadikan haid lebih ringan atau bahkan menghentikannya.

Panduan pengambilan pil kawalan kelahiran progestin

Pil kawalan kelahiran progestin hanya terdiri daripada pil yang mengandungi progestin atau progesteron hormon sintetik.

Biasanya, pil ini diambil oleh wanita yang mempunyai kesan sampingan pada hormon estrogen, penyusuan, merokok, dan berumur lebih dari 35 tahun. Pil kawalan kelahiran ini juga dapat disarankan untuk wanita dengan penyakit tertentu, seperti gangguan pembekuan darah, tekanan darah tinggi, dan dermatitis.

Berbanding dengan pil kawalan kelahiran gabungan, pil kawalan kelahiran progestin memberikan perlindungan untuk mencegah kehamilan lebih awal, selepas hari ke-2 pengambilan. Pil ini dijual dalam bungkusan 28 hari.

Pil ini boleh diminum pada bila-bila masa semasa kitaran haid. Pil kawalan kelahiran yang hanya mengandungi progestin atau progestogen juga dapat mencegah kehamilan, ketika anda mengambilnya pada hari pertama atau pada hari terakhir haid anda.

Pil kawalan kelahiran progestin sahaja diambil sebanyak 1 pil sehari. Walau bagaimanapun, pil ini mesti diambil pada masa yang sama dengan toleransi kelewatan selama 3 jam. Contohnya, anda mengambil pil ini untuk pertama kalinya pada pukul 7 pagi, kemudian anda harus mengambilnya pada keesokan harinya dan seterusnya setiap 7 pagi atau tidak lewat dari 10 pagi.

Nah, itulah cara mengambil pil kawalan kelahiran mengikut jenisnya. Pastikan anda menggunakannya dengan betul dan betul. Jangan lupa minum pil kawalan kelahiran, kerana ini dapat mengurangkan keberkesanan pil kawalan kelahiran.

Agar anda tidak lupa, anda boleh menguruskannyapenggera untuk memastikan anda mengambil pil kawalan kelahiran mengikut panduan dan jadual yang telah ditetapkan, terutamanya jika anda mengambil pil kawalan kelahiran progestin sahaja yang mesti diambil pada masa yang sama.

Penting untuk diingat bahawa setiap jenis pil kawalan kelahiran mempunyai kesan sampingannya sendiri dan sesuai untuk setiap wanita secara berbeza. Jadi, sebelum mengambil pil kawalan kelahiran, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu, ya. Ini penting agar doktor anda dapat menentukan jenis pil kawalan kelahiran yang sesuai untuk anda.

Sekiranya anda tidak sesuai dengan pil kawalan kelahiran, doktor anda mungkin mengesyorkan pilihan kontraseptif lain yang boleh anda gunakan.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found