Pelbagai Fakta mengenai Kebaikan Edamame

Edamame adalah kacang soya yang masih ada di dalam buahnya. Makanan ringan tradisional dari Jepun kini mendapat permintaan ramai orang di seluruh dunia. Bukan hanya kerana rasa keseronokan, tetapi juga kerana terdapat bbanyak kebaikan edamame untuk kesihatan badan.

Edamame mengandungi banyak nutrien. Makanan ini mengandungi protein, lemak sihat, karbohidrat, serat, karbohidrat, folat, vitamin A, B, C, E, dan K, serta mineral, termasuk zat besi, magnesium, mangan, kalsium, zink, dan kalium.

Edamame Soy Mempunyai Manfaat Myriad

Kerana kandungan nutrisi yang tinggi, edamame mempunyai pelbagai manfaat kesihatan, seperti:

1. Menurunkan kadar kolesterol jahat

Satu kajian menunjukkan bahawa pengambilan sekitar 50 gram kacang soya setiap hari dapat mengurangkan kadar kolesterol jahat (LDL) dalam tubuh. Oleh itu, pengambilan soya edamame secara berkala dapat mengurangkan risiko penyakit jantung.

2. Mengurangkan risiko sejumlah penyakit

Kacang soya Edamame mengandung isoflavon, yang merupakan antioksidan yang berguna dalam melindungi tubuh dari berbagai penyakit, seperti osteoporosis, barah, darah tinggi, dan penyakit jantung. Selain itu, kacang kedelai edamame juga baik untuk menjaga kestabilan gula dalam darah, sehingga baik untuk dimakan oleh penderita diabetes.

3. Melegakan gejala menopaus

Kandungan antioksidan isoflavon dan fitoestrogen dalam kacang soya edamame juga berguna untuk melegakan gejala kilat panas atau munculnya sensasi terbakar di wajah, leher, dan dada pada wanita pascamenopause.

4. Penghadaman yang sihat

Manfaat lain dari edamame adalah menjaga kesihatan pencernaan. Satu kajian menunjukkan bahawa kandungan serat dan protein yang tinggi dalam edamame akan berfungsi sebagai prebiotik yang dapat membantu pertumbuhan bakteria baik di saluran pencernaan.

5. Mengekalkan berat badan

Edamame yang kaya akan serat, protein, dan antioksidan juga merupakan makanan ringan yang enak dimakan untuk membantu mengekalkan berat badan. Beberapa penyelidikan menunjukkan bahawa orang yang selalu makan makanan serat, termasuk kacang soya dan edamame, rata-rata mempunyai berat badan yang ideal.

Ini dianggap berkaitan dengan kesan edamame yang dapat mengurangkan lemak badan, dan memerlukan waktu lebih lama untuk dicerna sehingga dapat membuat anda kenyang lebih lama.

Sebilangan faedah di atas setakat ini terbatas pada beberapa kajian berskala kecil. Oleh itu, penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk memastikan faedah edamame untuk kesihatan dan pencegahan penyakit.

Adakah itu benar Penggunaan Soya Meningkatkan Risiko Kanser Payudara?

Terdapat anggapan bahawa pengambilan soya, termasuk kedelai edamame, dapat meningkatkan risiko barah payudara. Isoflavon yang terkandung dalam kacang soya edamame dianggap mencetuskan peningkatan hormon estrogen yang akan meningkatkan risiko keganasan pada sel kelenjar pada payudara.

Sebenarnya, anggapan ini tidak dapat dibenarkan. Bukti dan penyelidikan berkaitan dengan peningkatan risiko barah payudara kerana memakan soya edamame masih belum jelas.

Sebaliknya, kacang soya sebenarnya mengandungi protein, serat, dan isoflavon yang dapat mencegah beberapa jenis barah. Isoflavon yang terkandung dalam edamame juga memiliki kemampuan untuk mencegah pertumbuhan sel barah.

Kaedah Sihat Menikmati Edamame

Kacang ini boleh diproses terlebih dahulu atau digabungkan dengan sayur-sayuran lain untuk membuat pelbagai jenis makanan, seperti nasi goreng atau sup. Walau begitu, kacang soya edamame jarang dinikmati sebagai makanan ringan, hanya direbus atau dikukus.

Anda juga dapat mengkonsumsi kacang kedelai edamame yang telah diproses atau diperam, misalnya dalam bentuk tempe, tahu, sos, atau sup. Kelebihan kacang soya yang diproses adalah lebih mudah dicerna. Sementara kacang kedelai yang telah diperam, dapat meningkatkan jumlah bakteria baik di saluran pencernaan.

Tetapi perlu diingat, pengambilan kacang soya edamame dapat membuat perut anda kembung dan mudah mengeluarkan angin. Untuk mengelakkan ini, cubalah memasak kacang soya edamame lebih lama, sehingga masak sepenuhnya. Di samping itu, anda juga perlu berhati-hati kerana edamame boleh menyebabkan reaksi alergi pada sesetengah orang.

Untuk menentukan diet yang sihat dan mendapatkan cadangan untuk bahagian edamame yang sesuai dengan keadaan kesihatan anda, jangan ragu untuk berjumpa dengan pakar pemakanan.