Rubella - Gejala, sebab dan pencegahan

Campak Jerman atau Rubella adalah jangkitan virus yang dicirikan oleh ruam merah pada kulit. Walaupun kedua-duanya menyebabkan ruam merah pada kulit, rubella berbeza dengan campak. Selain disebabkan oleh virus yang berbeza, kesan campak pada amnya lebih teruk daripada rubella.

Walaupun agak ringan, rubella dapat menjangkiti wanita hamil, terutama pada trimester pertama kehamilan. Keadaan ini boleh menyebabkan keguguran, atau jika kehamilan berlanjutan, bayi mungkin dilahirkan pekak, mengalami katarak, atau mengalami kecacatan jantung.

Oleh itu, penting untuk memeriksa kekebalan tubuh terhadap rubella semasa merancang kehamilan.

Punca Rubella

Rubella disebabkan oleh jangkitan virus yang menular dari satu orang ke orang lain. Seseorang boleh mendapat rubela ketika dia menyedut percikan air liur yang dikeluarkan oleh penghidap ketika dia batuk atau bersin. Sentuhan langsung dengan objek yang tercemar air liur pesakit juga membolehkan seseorang mengembangkan rubella.

Selain beberapa cara di atas, virus rubella juga dapat menular dari wanita hamil ke janin yang dikandungnya, melalui aliran darah.

SimptomRubella

Gejala rubella muncul 2 hingga 3 minggu setelah terdedah kepada virus, dan boleh berlangsung selama 1-5 hari. Gejala termasuk:

  • Ruam merah yang bermula di wajah dan kemudian merebak ke batang dan kaki.
  • Demam.
  • Sakit kepala.
  • Hidung berair dan hidung tersumbat.
  • Tiada selera.
  • Mata merah.
  • Sakit sendi, terutamanya pada remaja perempuan.
  • Benjolan muncul di sekitar telinga dan leher, kerana kelenjar getah bening yang bengkak.

Gejala yang disebabkan oleh rubella biasanya ringan, sehingga sukar dikesan. Namun, setelah seseorang dijangkiti, virus akan merebak ke seluruh badan dalam 5-7 hari. Tempoh yang paling rentan menularkan penyakit ini kepada orang lain adalah pada hari pertama hingga hari kelima setelah ruam muncul.

Bila hendak berjumpa doktor

Segera berjumpa doktor sekiranya gejala di atas muncul, terutamanya jika anda hamil.

Walaupun jarang berlaku, rubella boleh mencetuskan jangkitan telinga dan pembengkakan otak. Oleh itu, segeralah berjumpa doktor sekiranya gejala lain muncul dalam bentuk sakit kepala yang berterusan, sakit di telinga, dan kekakuan di leher.

Diagnosis Rubella

Ruam merah yang disebabkan oleh rubella, yang merupakan ruam merah jambu, tidak mencolok, mempunyai persamaan dengan beberapa penyakit kulit yang lain. Untuk mengesahkan diagnosis rubella, doktor akan melakukan ujian darah untuk mengesan kehadiran antibodi rubella.

Kehadiran antibodi rubella dalam darah adalah tanda bahawa seseorang itu atau telah dijangkiti rubella. Walau bagaimanapun, kehadiran antibodi ini juga dapat menunjukkan bahawa pesakit telah menerima imunisasi rubella.

Rawatan Rubella

Rawatan untuk rubella cukup dilakukan di rumah, kerana gejalanya agak ringan. Doktor akan menetapkan ubat paracetamol untuk melegakan kesakitan dan demam, dan menasihatkan pesakit untuk berehat di rumah supaya virus tidak merebak ke orang lain.

Pada wanita hamil yang mempunyai rubella, doktor mungkin menetapkan antibodi globulin hiperimun untuk melawan virus. Walaupun dapat mengurangkan simptom, antivirus tidak menghalang bayi daripada mengembangkan sindrom rubella kongenital, suatu keadaan yang menyebabkan bayi dilahirkan dengan kelainan.

Komplikasi Rubella

Rubella diklasifikasikan sebagai jangkitan ringan, dan biasanya hanya menyerang sekali seumur hidup. Walau bagaimanapun, rubella boleh memberi kesan yang lebih serius pada wanita hamil. Keadaan ini boleh menyebabkan wanita hamil keguguran atau mencetuskan sindrom rubella kongenital pada janin.

Sindrom rubella kongenital diketahui mempengaruhi lebih daripada 80% bayi, dari ibu yang dijangkiti rubella pada usia kehamilan 12 minggu. Sindrom rubella kongenital sangat berbahaya kerana boleh menyebabkan kecacatan kelahiran, seperti tuli, katarak, penyakit jantung kongenital, dan gangguan pertumbuhan.

Pencegahan Rubella

Rubella dapat dicegah dengan imunisasi MMR atau MR. Selain memberikan perlindungan terhadap rubella, vaksin MMR juga dapat mencegah penyakit gondok dan campak. Vaksin MR tidak melindungi daripada penyakit gondok. Lebih daripada 90% penerima vaksin MMR akan kebal terhadap rubella.

Imunisasi MMR disarankan dilakukan dua kali, iaitu pada usia 15 bulan dan 5 tahun. Pada orang yang tidak pernah mendapat imunisasi MMR, vaksin ini boleh diberikan pada bila-bila masa.

Wanita yang merancang kehamilan disyorkan menjalani ujian darah. Sekiranya keputusan ujian tidak menunjukkan kekebalan terhadap rubella, vaksin MMR akan diberikan, dan sekurang-kurangnya sebulan kemudian anda boleh hamil. Vaksin ini tidak boleh diberikan semasa mengandung.

Sekiranya terdapat hubungan dengan penghidap rubella atau disyaki bahawa mereka telah terdedah kepada virus rubella, wanita hamil perlu segera berjumpa pakar sakit puan untuk diperiksa.