Punca darah tebal dan cara mencegahnya

Mempunyai darah tebal (hypercoagulability) akan meningkatkan risiko anda mengalami pembekuan darah secara spontan. Tanpa rawatan yang tepat, pembekuan darah yang tidak normal dapat menyekat aliran darah dan mengganggu pelbagai fungsi organ. Ini kemudian boleh menyebabkan masalah kesihatan yang serius.

Gumpalan darah sebenarnya adalah tindak balas semula jadi tubuh untuk menghentikan pendarahan dan menyembuhkan luka. Namun, jika berlaku tidak normal, gumpalan darah dapat menyebabkan pelbagai masalah kesihatan, seperti embolisme paru, penyakit jantung,trombosis urat dalam, strok, trombosis arteri, dan gangguan buah pinggang.

Namun, jika berlaku tidak normal, gumpalan darah dapat menyebabkan pelbagai masalah kesihatan, seperti embolisme paru, penyakit jantung, trombosis urat dalam, strok, dan gangguan buah pinggang.

Ketahui Pmenyebabkan darah tebal

Proses pembekuan darah melibatkan platelet dan protein khas yang disebut faktor pembekuan darah. Dalam keadaan normal, pembekuan darah ini berlaku ketika badan cedera. Setelah penyembuhan luka selesai, gumpalan darah yang telah terbentuk ini akan hilang.

Namun, dalam keadaan darah tebal, pembekuan darah ini dapat terjadi walaupun badannya tidak cedera. Terdapat pelbagai perkara yang boleh menyebabkan seseorang lebih berisiko terkena darah tebal, termasuk:

  • Faktor keturunan atau kongenital yang diturunkan daripada ibu bapa.
  • Ubat-ubatan tertentu, seperti ubat hormon, pil kawalan kelahiran, tamoxifen, dan heparin.
  • Kolesterol menggumpal di saluran darah kerana tahap kolesterol tinggi dalam darah.
  • Mempunyai penyakit tertentu, seperti sirosis, barah, diabetes, radang saluran darah atau vaskulitis, penyakit jantung, sepsis, dan gangguan autoimun.
  • Mengalami kecederaan, seperti patah tulang di kaki.
  • Obesiti.
  • Mempunyai tabiat hidup yang tidak sihat, seperti merokok dan jarang bersenam.

Sebagai tambahan kepada perkara-perkara di atas, terdapat juga beberapa faktor lain yang dapat meningkatkan risiko pembekuan darah, seperti harus berbaring lama setelah pembedahan, usia tua, dan kehamilan.

Sekiranya ia menyebabkan penyumbatan aliran darah, darah tebal yang cenderung pembekuan dapat menyebabkan masalah kesihatan lebih lanjut. Oleh itu, keadaan ini perlu dikesan lebih awal dan dirawat secepat mungkin.

Gejala darah tebal yang perlu diperhatikan

Darah yang tebal biasanya tidak menimbulkan gejala. Gejala akan muncul apabila darah telah membeku dan menyekat aliran darah. Gejala yang boleh berlaku apabila gumpalan darah juga berbeza-beza, bergantung pada tempat pembekuan darah muncul di dalam badan.

Berikut adalah gejala yang boleh muncul berdasarkan lokasi pembekuan darah:

1. Pada lengan atau kaki

Sekiranya benjolan berlaku di lengan atau kaki, gejala mungkin termasuk pembengkakan, sakit, perubahan warna kulit, dan sensasi panas atau kesemutan pada anggota badan tertentu.

2. Di jantung dan paru-paru

Darah tebal yang menyebabkan pembekuan darah di jantung boleh menyebabkan penyakit jantung. Gejala boleh merangkumi sakit dada yang teruk yang memancar ke lengan atau leher, sesak nafas, keringat sejuk, loya, pening, dan pingsan.

Walaupun darah tebal di paru-paru dapat menyebabkan gejala berupa sakit dada, batuk, berpeluh, sesak nafas atau berat, pening, pingsan, dan nadi cepat.

3. Di saluran gastrousus

Sekiranya gumpalan berlaku di saluran pencernaan, gejala mungkin termasuk sakit perut yang teruk, cirit-birit, perut kembung, muntah, dan darah di dalam tinja atau muntah.

4. Pada buah pinggang

Sekiranya gumpalan berlaku di ginjal, gejala boleh merangkumi demam, mual dan muntah, sesak nafas, darah dalam air kencing, sakit di pinggang atau belakang, dan bengkak di kaki.

5. Di otak

Darah tebal yang menyebabkan pembekuan darah di otak boleh menyebabkan aliran darah ke otak terganggu. Ini boleh menyebabkan gejala strok, seperti kelemahan atau kelumpuhan pada satu sisi badan, pening, kekeliruan, sakit kepala, sukar menelan atau bercakap, hingga kejang.

Sekiranya anda mengalami simptom di atas, segera berjumpa doktor sehingga gangguan yang timbul akibat darah tebal dapat segera diperiksa dan dirawat dengan tepat.

Cgemilang Berlaku Pembekuan darah

Memandangkan banyak gangguan yang dapat terjadi akibat darah tebal, akan lebih baik jika pencegahan dilakukan lebih awal. Berdasarkan faktor risiko, ada beberapa cara yang dapat digunakan untuk mencegah darah pekat dari pembekuan, yaitu:

1. Elakkan duduk untuk jangka masa yang lama

Berada dalam kedudukan yang sama (terutama duduk atau berbaring) untuk waktu yang lama boleh menyebabkan darah membeku. Gumpalan darah ini biasanya akan terbentuk di kaki, kemudian merebak ke organ lain dan menyebabkan penyumbatan saluran darah di organ ini. Untuk mengelakkan ini, bergerak atau meregangkan setiap satu hingga dua jam.

2. Minum air secukupnya

Dehidrasi dapat membuat saluran darah menjadi sempit dan menebal darah, meningkatkan risiko pembekuan darah. Oleh itu, pastikan anda minum sekurang-kurangnya 8 gelas air atau kira-kira 2 liter setiap hari.

3. Menjalani gaya hidup sihat

Dengan mengubah gaya hidup yang lebih sihat, seperti makan makanan yang sihat, menurunkan berat badan berlebihan, berolahraga secara teratur, menghindari asap rokok, tidak minum minuman beralkohol, dan berjumpa doktor dengan kerap, risiko pembekuan darah akibat darah tebal dapat dicegah. 

Selain itu, untuk mencegah darah pekat dari pembekuan, anda juga disarankan untuk makan makanan yang mengandung omega-3, buah-buahan, sayur-sayuran, dan makanan yang mengandung vitamin E.

4. Mengambil dadah

Sekiranya diperlukan, doktor anda mungkin menasihati anda untuk mengambil ubat penipisan darah. Biasanya, ubat ini diresepkan oleh doktor jika anda mempunyai risiko pembekuan darah yang boleh menyebabkan kerosakan organ, seperti penyakit jantung dan strok.

Ubat ini juga boleh diberikan kepada orang yang baru saja menjalani pembedahan atau wanita hamil yang berisiko terkena gumpalan darah.

5. Memakai stoking pemampatan

Sebagai tambahan kepada ubat-ubatan, doktor anda juga boleh menasihati anda untuk menggunakannya stocraja khusus untuk meningkatkan aliran darah di kaki. Skecraja biasanya perlu digunakan oleh orang yang dimasukkan ke hospital untuk waktu yang lama, dalam perjalanan dengan kapal terbang untuk waktu yang lama, atau wanita hamil.

Orang yang mempunyai sejarah diabetes trombosis urat dalam, dan vena varikos juga biasanya akan disarankan oleh doktor untuk menggunakannya stoking ini.

Sekiranya anda berisiko mendapat darah tebal, dapatkan pemeriksaan perubatan atau pemeriksaan kerap ke doktor. Untuk menilai keadaan kesihatan anda, doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal dan sokongan, seperti ujian darah.

Sekiranya hasilnya menunjukkan bahawa anda mempunyai atau berisiko mendapat darah tebal, doktor anda akan menentukan kaedah rawatan dan pencegahan yang sesuai, dan juga mengesyorkan apa yang boleh anda lakukan di rumah untuk menjaga kesihatan anda.