Kelebihan Persimmons yang Anda Perlu Tahu

Kesemak mempunyai rasa dan tekstur yang unik dan disukai oleh banyak orang. Namun, di sebalik itu, terdapat juga khasiat kesemek yang dapat kita perolehi kerana kandungan khasiatnya yang banyak.

Persimmon atau Kaki Diospyros Ia pertama kali ditemui di China lebih dari ribuan tahun yang lalu. Buah ini mempunyai penampilan yang cukup unik, seperti tomato oren, dan rasa manis seperti madu. Walaupun tidak sepopuler buah-buahan lain, manfaat kesemek tidak dapat dipandang rendah.

Pelbagai Manfaat Persimmons untuk Kesihatan

Dalam kesemak ada banyak nutrien penting yang diperlukan oleh tubuh, seperti karbohidrat, vitamin A, vitamin C, asam folat, mangan, dan serat. Selain itu, buah ini juga dapat menjadi sumber pelbagai antioksidan, vitamin B6, thiamin, riboflavin, folat, magnesium, dan fosfor.

Berkat pelbagai nutrien ini, kesemek dapat memberikan banyak manfaat kesihatan. Berikut adalah faedah persimmons yang sangat disesalkan:

1. Menjaga kesihatan mata

Sebenarnya, 1 kesemak mengandungi lebih daripada separuh keperluan vitamin A harian anda. Selain itu, kesemek juga kaya dengan antioksidan lutein dan zeaxanthin. Kedua-dua bahan ini memainkan peranan penting dalam menjaga kesihatan mata, mempertajam penglihatan, dan mencegah berbagai jenis penyakit mata, seperti degenerasi makula.

2. Menjaga kesihatan jantung

Manfaat kesemek dalam menjaga kesihatan jantung berasal dari kandungan antioksidan flavonoid dan tanin yang tinggi. Antioksidan ini dapat menurunkan kadar kolesterol dan tekanan darah, serta mengurangi peradangan. Kerana sifat ini, kesemak baik untuk dimakan sebagai bagian dari diet yang sihat untuk mengurangkan risiko penyakit jantung.

3. Mengurangkan risiko barah

Selain mengurangkan keradangan, antioksidan secara umum juga berperanan dalam mencegah kerusakan sel yang disebabkan oleh radikal bebas. Fungsi antioksidan berguna untuk mencegah berlakunya pelbagai penyakit kronik, termasuk barah.

Berkat kandungan antioksidan beta karoten di dalamnya, buah kesem dipercayai dapat menghambat pertumbuhan dan penyebaran sel barah, terutama barah paru-paru dan barah usus besar.

4. Menjaga kesihatan otak

Buah kesemek mengandungi sebatian semula jadi yang disebut fisetin, antioksidan yang mempunyai banyak manfaat untuk menjaga kesihatan otak. Senyawa fisetin terbukti dapat meningkatkan ingatan jangka panjang, mencegah kerosakan saraf, dan mencegah penurunan kognitif yang berkaitan dengan usia.

Bukan hanya itu, fisetin diketahui dapat mengurangkan kerosakan otak yang disebabkan oleh strok. Fisetin juga dapat meningkatkan kadar hormon serotonin dalam badan sehingga dapat mengurangkan gejala kemurungan.

Terdapat banyak faedah persimmons lain. Buah persimmon juga dapat membantu menjaga sistem pencernaan, mendorong pembuangan toksin dari tubuh, dan mengurangi risiko diabetes.

Dengan banyak khasiat buah kesemek, sekarang anda boleh mulai memasukkan buah ini ke dalam makanan harian anda. Anda boleh menikmatinya dengan pelbagai cara, baik dimakan secara langsung atau diproses menjadi pelbagai hidangan menarik, seperti jus, selai, puding, atau sebagai campuran salad buah.

Walau bagaimanapun, harap maklum bahawa orang yang mempunyai rhinitis alergi boleh mengalami reaksi alergi pada mulut dan tekak mereka ketika makan buah kesemek. Walaupun begitu, jangan terlalu risau kerana reaksi ini sangat jarang berlaku.

Hubungi doktor anda dengan segera sekiranya anda mengalami simptom alergi, seperti gatal dan bengkak pada bibir, mulut, lidah, atau tekak, ketika memakan buah ini, terutamanya jika gejala ini disertai dengan kesukaran bernafas.

Sekiranya anda mempunyai keadaan kesihatan tertentu dan ragu-ragu untuk memasukkan kesemek dalam diet harian anda, anda harus terlebih dahulu berjumpa dengan doktor anda untuk mendapatkan nasihat yang tepat mengenai keselamatan dan kuantiti.