Sakit Pergelangan Tangan - Gejala, sebab dan rawatan

Sakit pergelangan tangan adalah sakit di pergelangan tangan yang boleh disebabkan oleh kecederaan atau penyakit tertentu. Sakit pergelangan tangan atau sakit juga boleh berlaku akibat ttekanan dari gerakan berulang.

Oleh kerana sakit pergelangan tangan boleh disebabkan oleh banyak faktor, ia memerlukan pemeriksaan yang teliti oleh doktor untuk mengetahui punca sebenar sakit pergelangan tangan. Dari pemeriksaan ini, doktor juga dapat menentukan jenis rawatan yang tepat untuk merawat sakit pergelangan tangan.

Simptom Sakit Pergelangan Tangan

Sakit pergelangan tangan boleh menjadi sakit menarik atau sakit menusuk tajam. Kesakitan ini boleh sementara atau berpanjangan. Keparahan kesakitan yang dirasakan oleh setiap orang juga berbeza, ia dapat terasa ringan dan hanya terasa ketika pergelangan tangan dibengkokkan, atau sangat menyakitkan sehingga anda tidak dapat menahan barang.

Bergantung pada penyebabnya, sakit pergelangan tangan boleh disertai dengan gejala lain, seperti:

 • Sakit, kesemutan, atau mati rasa di pergelangan tangan.
 • Jari membengkak.
 • Kekakuan di pergelangan tangan atau pangkal jari.
 • Pergelangan tangan kelihatan merah, bengkak, atau lebam.
 • Benjolan muncul di pergelangan tangan.
 • Pergelangan tangan terasa panas.
 • Demam.

Bila hendak berjumpa doktor

Tidak semua orang yang mengalami sakit pergelangan tangan perlu berjumpa doktor. Anda tidak perlu berjumpa doktor sekiranya sakit pergelangan tangan bertambah dalam 2 minggu dan tidak berulang. Walau bagaimanapun, anda masih dinasihatkan untuk berjumpa doktor sekiranya:

 • Sakit di pergelangan tangan yang mengganggu aktiviti harian.
 • Kesakitan semakin teruk.
 • Kesemutan atau mati rasa di tangan atau pergelangan tangan yang tidak hilang.
 • Rasa pusing atau pening akibat sakit pergelangan tangan.
 • Tangan bertukar warna pucat atau kebiruan.

Beberapa penyebab sakit pergelangan tangan adalah: osteoartritis dan artritis reumatoid. Kedua-dua penyakit sendi ini akan menyebabkan simptom yang berpanjangan. Sekiranya anda menghidap penyakit ini, berjumpa doktor dengan kerap untuk menilai rawatan dan perkembangan penyakit ini.

Punca Sakit Pergelangan Tangan

Terdapat pelbagai faktor yang boleh menyebabkan sakit pergelangan tangan, termasuk:

 • Kecederaan

  Kecederaan pada pergelangan tangan boleh menyebabkan kesakitan dan mengganggu aktiviti harian. Kecederaan ini boleh disebabkan oleh:

 • Kemalangan tiba-tiba

  Keseleo pergelangan tangan, patah tulang, atau patah tulang berlaku apabila seseorang menggunakan tangannya sebagai penyangga ketika jatuh.

 • Tekanan berulang

  Aktiviti yang memerlukan pergerakan pergelangan tangan berulang boleh menyebabkan sakit pergelangan tangan. Aktiviti termasuk bermain tenis, memandu, atau bermain biola.

Penyakit

 • Artritis reumatoid

  Artritis Ini disebabkan oleh gangguan sistem imun. Artritis boleh berlaku di satu atau kedua pergelangan tangan.

 • Osteoartritis

  Keadaan ini berlaku apabila tulang rawan menipis. Orang yang mengalami kecederaan di pergelangan tangan lebih berisiko menghidap penyakit ini.

 • Sindrom terowong karpal

  Sindrom terowong karpal Ia berlaku apabila tekanan pada saraf pergelangan tangan meningkat. Kesakitan akan bertambah teruk apabila pergelangan tangan dibengkokkan.

 • Tendonitis

  Keadaan ini menyebabkan tisu yang mengikat tulang dan otot (tendon) membengkak dan menjadi sakit akibat kecederaan.

 • Kista Ganglion

  Kista ganglion biasanya berlaku di bahagian atas pergelangan tangan. Rasa sakit akan bertambah atau berkurang ketika pesakit aktif.

 • Penyakit Kienbock

  Penyakit Kienbock menyebabkan pemusnahan tulang kecil di pergelangan tangan secara berterusan.

Faktor Risiko Sakit Pergelangan Tangan

Kesakitan pergelangan tangan boleh berlaku kepada sesiapa sahaja. Namun, terdapat beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko sakit pergelangan tangan, iaitu:

 • Latihan yang kerap menyebabkan tekanan berulang di pergelangan tangan, misalnya boling, golf, gimnastik dan bola sepak.
 • Sering melakukan aktiviti yang memerlukan pergerakan tangan berulang-ulang, seperti memotong rambut dan menenun.
 • Mempunyai sejarah diabetes, obesiti, gondok, atau mengandung.

Diagnosis Sakit Pergelangan Tangan

Pada peringkat awal pemeriksaan, doktor akan bertanya mengenai gejala yang dialami, sejarah perubatan, dan apakah pesakit pernah mengalami kemalangan atau kecederaan sebelumnya. Seterusnya, doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal pergelangan tangan pesakit.

Doktor akan memeriksa sama ada pergelangan tangan pesakit kelihatan bengkak, mempunyai bentuk yang tidak normal, atau menyakitkan apabila disentuh. Kemudian, pesakit akan diminta menggerakkan pergelangan tangannya untuk melihat apakah terdapat penurunan kemampuan menggerakkan tangan.

Selepas itu, doktor akan meminta pesakit menjalani ujian sokongan dengan kaedah berikut:

Imbas

Pengimbasan boleh dilakukan dengan sinar-X, imbasan CT, MRI, atau ultrasound. Imbasan bertujuan untuk mendapatkan gambaran terperinci mengenai keadaan tulang dan tisu sekitarnya, sehingga doktor dapat menentukan keadaan pesakit.

arthroscopy

Sekiranya hasil imbasan tidak mencukupi, doktor boleh melakukan prosedur arthroscopic. Dalam prosedur ini, alat khas yang disebut arthroscope dimasukkan ke pergelangan tangan pesakit untuk melihat keadaannya. Alat ini berbentuk tabung kecil dengan kamera, yang dimasukkan melalui sayatan pada kulit.

Ujian saraf

Elektromiografi boleh dilakukan sekiranya sakit pergelangan tangan disyaki disebabkan oleh: sindrom terowong karpal (CTS). Ujian ini digunakan untuk memeriksa isyarat elektrik yang dihasilkan oleh otot.

Rawatan Sakit Pergelangan Tangan

Tidak semua pergelangan tangan sakit memerlukan rawatan khas. Rawatan sakit pergelangan tangan boleh merangkumi rawatan diri, ubat-ubatan, dan pembedahan bergantung pada penyebab dan keparahan gejala.

Berikut adalah rawatan sakit pergelangan tangan yang boleh dilakukan:

1. Pengubatan sendiri

Kecederaan pergelangan tangan kecil hanya memampatkan dengan ais, kemudian membalut dengan pembalut elastik. Sekiranya terdapat aduan yang perlu diperhatikan seperti yang telah disebutkan sebelumnya, penghidap sakit pergelangan tangan perlu berjumpa doktor.

2. Dadah

Doktor anda boleh memberi anda ubat penghilang rasa sakit, seperti ibuprofen atau paracetamol, untuk mengurangkan sakit pergelangan tangan.

3. Penggunaan alat sokongan

Doktor boleh meletakkan serpihan atau pelempar jika terdapat patah tulang atau patah pergelangan tangan. Penggunaan splint atau cast bertujuan untuk menyokong tulang yang patah agar tidak bergerak.

4. Fisioterapi

Fisioterapi dilakukan untuk menguatkan otot di sekitar pergelangan tangan dan mengubah tabiat yang menyebabkan sakit pergelangan tangan.

5. Operasi

Pembedahan boleh dilakukan sekiranya sakit pergelangan tangan disebabkan oleh patah tulang, sindrom terowong karpal, dan apabila tendon atau ligamen terkoyak.

Komplikasi Sakit Pergelangan Tangan

Terdapat beberapa komplikasi yang boleh berlaku disebabkan sakit pergelangan tangan bergantung kepada penyebabnya. Komplikasi yang boleh timbul termasuk:

 • Otot tangan lemah.
 • Kerosakan pada saraf dan saluran darah di tangan.
 • Osteoporosis.

Pencegahan Sakit Pergelangan Tangan

Pencegahan sakit pergelangan tangan mengikut penyebabnya. Pelbagai penyebab sakit pergelangan tangan dapat dicegah dengan memenuhi pengambilan kalsium, sehingga tulang lebih kuat. Orang dewasa memerlukan 1000-1200 mg kalsium sehari, sementara kanak-kanak memerlukan sekitar 1300 mg kalsium sehari.

Pengambilan kalsium diperoleh daripada pengambilan biji-bijian, kacang, tahu, tempe, susu, keju, yogurt, ikan bilis, dan bayam dan kangkung.

Beberapa perkara lain yang boleh anda lakukan untuk mencegah sakit pergelangan tangan termasuk:

 • Berhatiberhati-hati dalam aktiviti anda

  Beberapa tindakan yang boleh dilakukan adalah memilih kasut rata daripada kasut tumit tinggi dan menyalakan lampu ketika memasuki rumah.

 • Menggunakan pelindung semasa bersenam

  Pakai pelindung pergelangan tangan semasa melakukan aktiviti yang menimbulkan risiko kecederaan. Contohnya, ketika bermain bola sepak atau berbasikal.

 • Menghilangkanelakkan kedudukan tangan-angan yang mana salah

  Contohnya, semasa menaip, pastikan pergelangan tangan anda santai dan gunakan pembalut pergelangan tangan. Selain itu, semasa anda menaip, tangan anda juga perlu direhatkan secara berkala.