Kanser Payudara - Gejala, sebab dan rawatan

Kanser payudara adalah barah yang terbentuk di tisu payudara. Kanser payudara berlaku apabila sel-sel dalam tisu payudara tumbuh dengan tidak terkawal dan mengambil alih tisu payudara yang sihat dan sekitarnya.

Kanser payudara boleh terbentuk di kelenjar yang menghasilkan susu (lobula) atau di saluran (saluran) yang membawa susu dari kelenjar ke puting. Kanser juga boleh terbentuk di tisu lemak atau tisu penghubung di dalam payudara. Walaupun lebih kerap berlaku pada wanita, barah payudara juga boleh menyerang lelaki.

Jenis Kanser Payudara

Kanser payudara terbahagi kepada banyak jenis, empat yang paling biasa adalah:

1. Karsinoma saluran in situ

Karsinoma saluran in situ (DCIS) tumbuh di saluran susu tetapi tidak merebak ke tisu sekitarnya. DCIS adalah barah peringkat awal yang mudah dirawat. Walau bagaimanapun, DCIS boleh merebak ke tisu sekitarnya jika tidak dirawat dengan segera.

2. Karsinoma lobular in situ

Karsinoma lobular in situ (LCIS) adalah barah yang tumbuh di kelenjar penghasil susu. Seperti karsinoma duktal in situ, barah jenis ini tidak merebak ke tisu sekitarnya. Walau bagaimanapun, LCIS pada satu payudara dapat meningkatkan risiko terkena barah pada kedua payudara.

3. Karsinoma saluran invasif

Karsinoma saluran invasif (IDC) tumbuh di saluran dan boleh merebak ke tisu sekitarnya, dan bahkan boleh merebak ke kawasan lain di badan. IDC berlaku pada 70-80% kes barah payudara.

4. Invasif karsinoma lobular

Karsinoma lobular invasif (ILC) adalah barah yang pada mulanya tumbuh di kelenjar susu, tetapi kemudian merebak ke tisu sekitarnya. Kanser jenis ini juga boleh merebak melalui saluran darah dan limfa ke bahagian badan yang lain. ILC berlaku pada 10% kes barah payudara.

Selain jenis barah payudara di atas, terdapat juga beberapa jenis barah payudara yang jarang berlaku, iaitu:

  • Angiosarcoma, yang merupakan sejenis barah yang tumbuh di saluran darah dan saluran limfa di payudara
  • Penyakit Paget, iaitu barah yang tumbuh di puting payudara, kemudian merebak ke kawasan hitam di sekitar puting (areola)
  • Ketumbuhan phyllodes, yang merupakan sejenis barah yang tumbuh di tisu penghubung payudara
  • Kanser payudara yang meradang (IBC), yang merupakan sejenis barah payudara yang dapat tumbuh dengan cepat dan menyekat saluran limfa, menyebabkan payudara menjadi radang, merah, dan bengkak seperti jangkitan
  • Kanser payudara negatif tiga kali gandar, yang merupakan sejenis barah payudara yang sukar dirawat kerana tidak menunjukkan adanya reseptor hormon estrogen (ER), reseptor hormon progesteron (PR), dan reseptor protein HER-2 pada pemeriksaan tisu barah

Gejala dan Punca Kanser Payudara

Kanser payudara sering sukar dikesan pada peringkat awal kerana saiznya yang kecil. Benjolan baru dapat diraba jika cukup besar. Namun, tidak semua benjolan di payudara bermaksud barah. Oleh itu, penting untuk melakukan pemeriksaan untuk menentukan sama ada benjolan itu barah atau tidak.

Tidak diketahui apa yang menyebabkan sel barah tumbuh di payudara. Namun, ada sejumlah faktor yang dapat membuat seseorang berisiko terkena penyakit ini, termasuk kelebihan berat badan, haid terlalu awal, dan kebiasaan merokok.

Cara merawat dan mencegah barah payudara

Kanser payudara boleh dirawat dengan beberapa cara, bergantung pada keadaan pesakit dan jenis barah payudara itu sendiri. Usaha rawatan merangkumi:

  • Terapi radiasi
  • Terapi hormon
  • Kemoterapi
  • Prosedur pembedahan

Pencegahan barah payudara boleh dilakukan dengan pemeriksaan sendiri payudara atau pemeriksaan oleh pegawai perubatan. Pemeriksaan harus dilakukan secara berkala jika anda berisiko terkena barah payudara. Di samping itu, disarankan untuk bersenam secara teratur dan tidak minum minuman beralkohol.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found