Petua mudah untuk mengatasi bibir kering dan pecah-pecah

Bibir kering dan pecah-pecah sangat terdedah dan boleh mengganggu penampilan. Sebenarnya, jika dibiarkan berlarutan, boleh mengganggu kesihatan. Kulit di bibir anda mungkin kelihatan lebih gelap, mengelupas dan berdarah, terutamanya jika anda tidak merawatnya dengan baik.

Bibir yang sihat dan lembap tentu akan terasa lebih selesa dan lebih menarik untuk dilihat, tetapi ada banyak faktor yang boleh menyebabkan gangguan pada bibir, terutama bibir yang kering atau kelihatan pecah-pecah. Sebilangannya disebabkan oleh keadaan persekitaran seperti cuaca atau suhu bilik, keadaan badan yang mengalami penyakit tertentu, atau tabiat buruk.

Keadaan bibir kering atau bibir pecah-pecah, menunjukkan bahawa bibir tidak dilembapkan. Lebih-lebih lagi, bibir tidak mempunyai kelenjar minyak seperti kulit di seluruh badan, jadi mereka tidak dapat melincirkan diri. Anda juga harus memberi perhatian lebih kepada penjagaan bahagian ini agar tetap sihat.

Untuk mencegah dan merawat bibir kering dan pecah-pecah, ada cara yang berasingan untuk mengekalkan bibir yang sihat yang berbeza dengan penjagaan kulit pada bahagian badan yang lain:

  • Gunakan petroleum jelly, bahan yang dapat disapu pada permukaan kulit, berguna untuk melindungi kadar cairan di permukaan kulit. Oleh itu, kulit akan tetap lembap sambil membantu proses penyembuhan sekiranya terdapat luka pada kulit. Caranya cukup mudah, iaitu menggunakan petroleum jelly di bibir dengan kerap.
  • Gunakan balsem bibir yang mengandungi pelindung matahari setiap kali anda pergi ke luar untuk mengelakkan kesan pendedahan ultraviolet yang boleh menjadikan kulit termasuk bibir kering dan mudah mengelupas.
  • Sekiranya bibir anda sensitif, elakkan terdedah kepada alergen yang boleh mencetuskan alahan berulang. Salah satu contoh alergen adalah produk kosmetik yang mengandungi wangian atau bahan kimia tertentu.
  • Bagi anda yang menggunakan gincu, elakkan menukar gincu terlalu kerap, terutama yang matte, kerana boleh menjadikan bibir anda lebih kering. Sekiranya perlu, gunakan pelembap sebelum dan selepas menggunakan gincu. Anda juga boleh menggunakan petroleum jelly untuk menghilangkan gincu, sambil melembapkannya.
  • Sekiranya bibir anda kelihatan mengelupas, elakkan kulit yang mengelupas. Kerana boleh membuatnya berdarah. Penyelesaiannya, gunakan scrub bibir untuk membuang sel kulit mati. Lap pada bibir menggunakan jari anda, kemudian gosokkan dengan lembut, dan sapukan lip balm selepas itu. Anda juga boleh membuat sendiri dengan madu atau jeli petroleum yang dicampurkan dengan sedikit gula.

Di samping itu, untuk menyokong rawatan yang anda lakukan dengan kaedah dan bahan di atas, anda juga harus memperhatikan perkara berikut:

  • Pastikan anda sentiasa terhidrat untuk menjaga kelembapan bibir dan kulit. Caranya, dengan minum air secukupnya sekurang-kurangnya 8-10 gelas sehari, lengkap dengan pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran yang mengandungi serat dan cairan yang tinggi.
  • Elakkan menjilat bibir dengan tujuan melembapkan, malah bibir yang basah oleh air liur akan menjadikan penyejatan lebih cepat. Kesannya, bibir akan mengalami kekeringan.
  • Elakkan berada di bilik berhawa dingin terlalu lama, kerana cenderung menciptakan suasana yang lebih kering, menjadikan bibir lebih mudah kering.
  • Adakah anda mempunyai kebiasaan bernafas melalui mulut? Tarik nafas melalui hidung anda. Kerana, bernafas melalui mulut akan menjadikan bibir menjadi mudah kering. Ini juga bermaksud bahawa anda harus berhenti merokok.
  • Sekiranya anda aktif dalam udara sejuk atau berangin, lindungi bibir anda dengan menutupnya dengan topeng, kain atau selendang.

Pelbagai bahan pelembap bibir seperti petroleum jelly boleh digunakan sebagai penjagaan kulit setiap hari untuk menjaga kesihatannya. Namun, ikutilah diet yang sihat dan hindari tabiat buruk, untuk menyokong ini.

Sekiranya anda mengalami keadaan dengan keadaan bibir yang serius, dan tidak menjadi lebih baik, ada baiknya berjumpa doktor, kerana mungkin ada sebab lain yang memerlukan rawatan lebih lanjut. Seperti yang kita ketahui, merawat dan mencegah jauh lebih baik daripada menyembuhkan, jadi ada baiknya memberi perhatian dan tidak mengabaikan kesihatan bibir.