Maklumat mengenai Mengupas yang Perlu Anda Ketahui

Mengupas adalah prosedur untuk menghilangkan lapisan kulit terluar, sehingga dapat diganti dengan lapisan kulit yang baru. Tujuannya adalah untuk menjadikan kulit kelihatan lebih halus, lebih muda, dan lebih cerah, terutama di kawasan muka, leher, dan lengan.

Pengelupasan dilakukan dengan menggunakan larutan kimia ke kawasan kulit yang akan dirawat. Penyelesaian kimia akan mengelupas lapisan kulit yang lama, sehingga lapisan kulit baru dapat tumbuh.

Pengelupasan boleh dilakukan sebagai prosedur tunggal atau bersama dengan prosedur kosmetik lain. Prosedur ini sebenarnya boleh didapati dengan senang di mana sahaja. Contohnya, di klinik estetik dan di hospital. Walau bagaimanapun, anda harus memilih prosedur pengelupasan yang dilakukan di bawah pengawasan doktor.

Jenis Mengupas

Mengupas dibahagikan kepada tiga jenis, berdasarkan kedalaman kulit yang dirawat. Tiga jenis kulit adalah:

Mengupas cetek (kulit kimia ringan)

Pengelupasan cetek dilakukan untuk membuang sel-sel kulit mati pada lapisan paling luar kulit (epidermis). Pengelupasan jenis ini biasanya digunakan untuk merawat warna kulit yang tidak rata, kulit kering, jerawat, dan garis-garis halus.

Kulit dangkal menggunakan larutan kimia gabungan asid alphahydroxy dan betahydroxy, seperti asid salisilik, asid glikolat, atau asid maleik.

Mengupas sedang (kulit kimia sederhana)

Pengelupasan dilakukan untuk menghilangkan sel kulit mati dari epidermis dan lapisan kulit paling atas (dermis). Pengelupasan jenis ini digunakan untuk merawat parut jerawat, kedutan wajah, dan warna kulit yang tidak rata.

Mengupas menggunakan larutan kimia asid trikloroasetik atau asid glikolik.

Mengupas dalam (pengelupasan kimia dalam)

Pengelupasan mendalam dilakukan untuk membuang sel kulit mati dari lapisan epidermis ke lapisan dermis yang lebih dalam. Pengelupasan jenis ini digunakan untuk merawat kerutan wajah yang lebih dalam, kerusakan akibat sinar matahari, parut, dan pertumbuhan sel pra-barah.

Pengelupasan mendalam menggunakan larutan kimia asid trikloroasetik atau fenol yang dapat menyerap ke dalam lapisan dermis pada kulit pesakit.

Petunjuk Mengupas

Terdapat beberapa keadaan yang menyebabkan seseorang menjalani rawatan kulit menggunakan kaedah pengelupasan, iaitu:

 • Jerawat atau komedo
 • Parut jerawat
 • Garisan halus
 • Kedutan
 • Hiperpigmentasi
 • Parut
 • Hiperplasia sebaceous
 • Tona kulit tidak sekata
 • Keratosis pilaris
 • Keratosis aktinik
 • Keratosis seborrheic
 • Pori-pori melebar
 • Milia
 • ketuat

Amaran Mengupas

Rujuk dengan doktor anda terlebih dahulu sebelum anda merancang untuk mengelupas. Doktor mungkin melambatkan atau tidak membenarkan prosedur pengelupasan pada pesakit dengan keadaan berikut:

 • Menghidap herpes, atau penyakit berjangkit lain yang disebabkan oleh bakteria, virus, atau jamur
 • Mempunyai sejarah keradangan pada kulit, seperti psoriasis dan eksim atopik
 • Mempunyai sejarah pembentukan tisu parut, seperti keloid atau luka atropik, baik pada diri sendiri maupun keluarga anda
 • Mengambil ubat oral yang menyebabkan ubat kulit atau jerawat yang sensitif, seperti isotretinoin, selama 6 bulan terakhir
 • Menghidap barah kulit, terutamanya barah kulit melanoma
 • Mempunyai sejarah penyakit jantung, penyakit buah pinggang, atau penyakit hati
 • Mempunyai luka terbuka pada kulit

Untuk mendapatkan hasil yang diinginkan, kulit cetek mungkin harus dilakukan setiap 1-4 minggu. Sementara itu, untuk pengelupasan sederhana dan pengelupasan mendalam, terapi dapat diulang dalam 6-12 bulan.

Sebelum Mengupas

Terdapat beberapa perkara yang akan dilakukan oleh doktor sebelum menjalankan prosedur pengelupasan, iaitu:

 • Memeriksa riwayat perubatan pesakit, termasuk riwayat penyakit, ubat yang dimakan, dan prosedur kosmetik yang telah dilakukan
 • Periksa keadaan kulit pesakit, termasuk warna dan ketebalan kulit, di kawasan kulit yang akan dirawat
 • Jelaskan mengenai prosedur pengelupasan yang akan dilakukan, risiko yang mungkin terjadi, waktu yang diperlukan untuk proses penyembuhan, dan hasil yang akan diterima oleh pasien

Walaupun persiapan yang mungkin perlu dilakukan oleh pesakit sebelum menjalani pengelupasan meliputi:

 • Elakkan terkena cahaya matahari dan gunakan pelindung matahari secara berkala, untuk mengurangkan risiko tona kulit yang tidak rata setelah prosedur pengelupasan
 • Mengambil ubat antivirus untuk mencegah jangkitan virus
 • Menggunakan ubat pencerah kulit (hidrokuinon) dan krim retinoid, untuk mengurangkan risiko kesan sampingan dan membantu proses penyembuhan
 • Mengelakkan prosedur kosmetik, seperti urut dan gosok, atau penyingkiran rambut (waxing) di kawasan yang hendak dikupas, sekurang-kurangnya seminggu sebelum mengupas
 • Jemput ahli keluarga atau rakan untuk menemani dan membawa anda pulang, kerana doktor mungkin menggunakan ubat penenang dalam prosedur pengelupasan

Prosedur Mengupas

Langkah-langkah yang diambil oleh doktor dalam prosedur pengelupasan bergantung pada jenis pengelupasan yang akan dilakukan. Inilah penjelasannya:

Mengupas cetek (kulit kimia ringan)

Doktor akan membersihkan kulit pesakit terlebih dahulu. Setelah kulit dibersihkan, doktor akan menggunakan asid salisilik atau asid glikolik ke kawasan kulit yang dirawat menggunakan sikat, kain kasa, kapas, atau span.

Seterusnya, doktor akan membiarkan penyelesaian selama beberapa minit berfungsi. Pada tahap ini, pesakit mungkin merasakan sensasi yang menyengat. Kulit pesakit juga akan bertindak balas terhadap cecair pengelupasan dengan warna putih atau kelabu putih.

Setelah semua kawasan kulit yang dirawat bertindak balas terhadap cecair pengelupas, doktor akan membersihkan kawasan kulit dan memberikan cecair peneutralan (peneutralan).

Kulit sederhana (kulit kimia sederhana)

Doktor akan membersihkan kulit pesakit terlebih dahulu, kemudian menggunakan asid trikloroasetik atau asid glikolik. Sama seperti kulit dangkal, pesakit akan merasakan sensasi yang menyakitkan semasa proses ini.

Setelah kulit bertindak balas, doktor akan memberikan kompres sejuk ke kawasan tersebut. Walaupun dengan kompres sejuk, sensasi menyengat dan panas di wajah boleh bertahan hingga 20 minit.

Harap diperhatikan, kawasan kulit yang dirawat mungkin kelihatan coklat kemerahan selama beberapa hari setelah mengelupas. Sekiranya doktor menambah kulit biru dengan asid trikloroasetik, kulit pesakit akan kelihatan kebiruan selama beberapa hari.

Proses pengelupasan atau pengelupasan biasanya berlaku 48 jam selepas mengelupas dan berlangsung selama seminggu. Semasa proses ini, pesakit mesti menjaga kelembapan kulit.

Mengupas dalam (pengelupasan kimia dalam)

Dalam prosedur pengelupasan mendalam, doktor terlebih dahulu akan memberikan ubat penenang dan anestetik tempatan untuk menghilangkan kulit. Denyut jantung pesakit juga akan dipantau semasa proses pengelupasan. Seterusnya, doktor akan membersihkan kulit untuk dikupas sedikit demi sedikit.

Setelah kulit dibersihkan, doktor akan menggunakan fenol setiap 15 minit, untuk menghadkan pendedahan fenol ke badan. Setelah kulit bertindak balas pada kulitnya, doktor akan membilas wajah pesakit dengan air. Untuk mengelakkan kulit kering dan sakit, doktor akan memberi salap pada kulit pesakit.

Selepas Mengupas

Setelah menjalani pengelupasan, pesakit mungkin mengalami beberapa keluhan. Selain itu, proses penyembuhan juga dapat bervariasi untuk setiap pasien, bergantung pada jenis pengelupasan yang dilakukan, seperti yang dijelaskan di bawah:

Kupas cetek (kulit kimia ringan)

Pada kulit dangkal, kulit yang dirawat akan mengalami kerengsaan ringan, kekeringan, pengelupasan, dan kemerahan. Namun, aduan ini akan hilang setelah beberapa kali mengalami pengelupasan. Proses penyembuhan kulit dangkal biasanya berlangsung 1-7 hari.

Kulit sederhana (kulit kimia sederhana)

Pada pesakit yang mengalami pengelupasan sederhana, kulit yang dirawat akan bengkak dan merah. Setelah bengkak reda, kulit akan mengelupas dan mempunyai bintik-bintik coklat. Keadaan ini akan hilang 7-14 hari selepas mengelupas, tetapi kulit masih boleh kelihatan merah selama berbulan-bulan.

Mengupas dalam (pengelupasan kimia dalam)

Setelah menjalani pengelupasan dalam, kulit pesakit mungkin sangat bengkak. Sekiranya pengelupasan dilakukan di wajah, kelopak mata mungkin sukar dibuka kerana bengkak. Selain itu, kulit juga akan menjadi merah, mengelupas, dan terbakar selama beberapa hari hingga beberapa minggu.

Sama seperti pengelupasan sederhana, bengkak akan hilang dalam 2 minggu, tetapi kemerahan mungkin tidak hilang setelah 3 bulan. Hasil pengelupasan dalam boleh menjadi lebih ringan atau lebih gelap daripada kulit normal dan dapat bertahan hingga 10 tahun.

Agar proses penyembuhan dapat dipantau, doktor akan menasihati pesakit untuk memeriksa dirinya secara berkala. Sementara itu, untuk mengatasi keluhan yang timbul setelah mengelupas, doktor akan menasihati pesakit untuk mengambil langkah berikut:

 • Jangan gosok atau menggaru kulit
 • Elakkan terdedah kepada cahaya matahari dengan tinggal di rumah semasa proses pemulihan
 • Menggunakan salap pelindung, seperti Jeli petroleum, untuk melembapkan kulit
 • Menggunakan pek ais untuk melegakan sengatan atau terbakar pada kulit
 • Elakkan menggunakan kosmetik atau solekan, sehingga dibenarkan oleh doktor
 • Tutup kawasan kulit yang dirawat dengan pembalut, selama beberapa hari setelah mengelupas
 • Mengambil ubat penghilang rasa sakit, seperti ibuprofen
 • Gunakan pelindung matahari setiap kali anda meninggalkan rumah

Risiko Mengupas

Mengupas adalah prosedur yang selamat. Namun, dalam beberapa kes, ada risiko yang mungkin timbul setelah menjalani pengelupasan, yaitu:

 • Warna kulit tidak sama

  Warna kulit yang dirawat boleh menjadi lebih gelap atau lebih terang daripada kulit biasa. Keadaan ini boleh kekal, dan lebih kerap berlaku pada pesakit berkulit gelap.

 • Luka

  Penyelesaian kimia yang digunakan dalam pengelupasan boleh menyebabkan luka pada kulit, terutama pada bahagian bawah wajah. Walau bagaimanapun, luka ini dapat diatasi dengan antibiotik dan kortikosteroid.

 • Jangkitan bakteria, virus, atau kulat

  Pada pesakit dengan riwayat herpes, pengelupasan berisiko menyebabkan virus herpes diaktifkan kembali.

 • Kerosakan pada organ jantung, buah pinggang, atau hati

  Risiko ini lebih tinggi dalam prosedur pengelupasan mendalam yang menggunakan fenol.

 • Hasil pengelupasan hilang dengan cepat

  Ini boleh dipengaruhi oleh faktor peningkatan usia atau pendedahan cahaya matahari.