7 Cara Berkesan Memutihkan Gigi Secara Semula Jadi

Tidak sedikit orang yang ingin mendapatkan cara memutihkan gigi dengan alasan kecantikan. Mempunyai sebaris gigi putih bersih pastinya dapat menyokong penampilan dan senyuman anda. Beberapa kaedah semula jadi berikut untuk memutihkan gigi boleh dicuba.

Gigi kuning atau noda kelabu boleh muncul seiring bertambahnya usia. Selain itu, pengambilan makanan tertentu juga dapat mengubah warna gigi putih yang sebelumnya anda alami.

Terdapat produk bebas untuk membantu memutihkan gigi, termasuk ubat gigi, gel, jalur, dan kilau. Beberapa produk pemutih gigi menggunakan bahan kimia seperti peroksida dan asid, yang menimbulkan risiko menyebabkan masalah dengan keadaan gigi tertentu. Oleh itu, penting untuk berunding dengan doktor gigi sebelum menggunakannya.

Cubalah Cara Semula Jadi Ini untuk Memutihkan Gigi

Terdapat beberapa cara untuk memutihkan gigi secara semula jadi yang boleh dilakukan. Berikut adalah beberapa daripadanya:

 • Menjaga kebersihan gigi dan mulut

  Gosok gigi sekurang-kurangnya dua kali sehari selepas makan adalah cara mudah memutihkan gigi. Menyikat gigi akan mengelakkan noda melekat dan menghilangkan plak dari gigi anda. Lengkapkannya dengan membersihkan serpihan makanan dengan benang gigi (benang gigi) dan ubat kumur setiap hari. Ingatlah untuk tidak menggosok gigi sebaik sahaja memakan makanan atau minuman yang berasid, kerana ini boleh melemahkan dan membuang enamel atau enamel gigi.

 • Menggunakan bahan semula jadi yang boleh didapati di rumah

  Baking soda banyak digunakan sebagai cara semula jadi untuk memutihkan gigi. Salah satunya dengan menggosok gigi menggunakan pasta soda penaik. Cara membuat pasta soda penaik adalah dengan mencampurkan satu sudu teh baking soda dan dua sudu teh air. Gunakan beberapa kali seminggu. Selain itu, anda juga boleh memutihkan gigi dengan menggunakan cuka sari apel. Asid asetik dalam cuka sari apel membunuh bakteria, membersihkan mulut, dan memutihkan gigi.

 • Menggunakan asid malik dari buah-buahan

  Asid malik adalah bahan semula jadi yang banyak digunakan sebagai cara semula jadi untuk memutihkan gigi. Epal dan strawberi adalah dua jenis buah yang mengandungi banyak asid malik. Untuk membuat pes strawberi, campurkan strawberi hancur dengan baking soda. Walau bagaimanapun, jangan terlalu kerap menggosok gigi dengan pes ini. Asid sitrik dalam strawberi berpotensi merosakkan enamel gigi.

 • Mengamalkan diet yang sihat

  Elakkan gula-gula melekit. Makan banyak makanan segar, terutama buah-buahan dan sayur-sayuran. Beberapa pilihan makanan yang baik untuk menjaga penampilan gigi adalah keju, susu, sayur-sayuran hijau seperti bayam dan brokoli, dan kacang. Makanan yang tinggi serat akan meningkatkan pengeluaran air liur, yang dapat menghilangkan zat yang merosakkan gigi. Sebaliknya, kurangkan pengambilan makanan yang tinggi kandungan asid sitrik seperti jeruk dan lemon untuk mengelakkan kerosakan gigi enamel.

 • Hadkan minum teh, kopi dan soda

  Lapisan gigi terluar, enamel, akan merosot seiring bertambahnya usia. Jadi lapisan seterusnya, iaitu dentin, akan kelihatan lebih kuning. Penting untuk menghadkan minuman yang boleh mengotorkan gigi anda, seperti teh, kopi, dan soda, agar gigi anda tetap putih. Sekiranya minuman atau makanan boleh melekat pada baju putih anda dan membuat bintik-bintik, minuman itu boleh melekat dan meninggalkan kesan pada gigi anda juga.

 • Berhenti merokok

  Tembakau dalam rokok adalah salah satu noda pada gigi yang sukar dibersihkan. Noda akan menembusi enamel gigi. Semakin lama seseorang merokok, noda tembakau akan semakin mendalam, sehingga boleh menyebabkan radang gusi, bau mulut, dan barah.

Sekiranya cara semula jadi memutihkan gigi seperti yang dijelaskan di atas tidak memberikan hasil yang memuaskan, anda boleh berjumpa doktor gigi untuk pemeriksaan gigi lebih lanjut, maka doktor akan menentukan cara yang tepat untuk memutihkan gigi.