Ini adalah Pilihan Sukan yang Menurunkan Berat Badan dengan Cepat

Terdapat pelbagai pilihan latihan untuk menurunkan berat badan dengan cepat. Namun, ada beberapa peraturan yang perlu anda ikuti untuk memanfaatkannya sepenuhnya. Ayuh, lihat penjelasan dalam artikel ini.

Beberapa sukan dapat membantu menurunkan berat badan dengan cepat kerana dapat mempercepat proses metabolisme tubuh. Kerana dengan metabolisme yang cepat, jumlah kalori yang dibakar juga akan meningkat, jadi penurunan berat badan akan lebih mudah diperoleh.

Jenis Sukan yang Menurunkan Berat Badan Dengan Cepat

Senaman memang merupakan kaedah terbaik untuk menurunkan berat badan, terutamanya jika anda mengimbangkannya dengan diet yang betul. Terdapat pelbagai pilihan sukan yang dapat menurunkan berat badan dengan cepat, termasuk:

1. Lari

Berlari adalah salah satu sukan terpantas untuk menurunkan berat badan. Latihan ini juga sesuai dilakukan pada waktu pagi atau petang. Paling tidak, dalam jangka masa 30 minit, 240–355 kalori dapat dibakar. Tetapi dengan catatan, anda mesti berlari dengan lutut tinggi.

2. Berenang

Bagi anda yang mengalami gangguan sendi, berenang boleh menjadi pilihan senaman yang tepat untuk membantu menurunkan berat badan. Berenang selama 30 minit dapat membakar sekitar 200-300 kalori. Berenang juga merupakan pilihan senaman yang menyeronokkan yang dapat meningkatkan kekuatan otot dan meningkatkan kesihatan paru-paru dan jantung.

3. Basikal statik

Sekiranya anda ingin bersenam di rumah, berbasikal menggunakan basikal pegun adalah pilihan yang tepat. Pergerakan mengayuh yang anda lakukan selama 30 minit dapat membakar sekitar 210–310 kalori. Walau bagaimanapun, anda perlu mengayuh basikal pegun pada kadar sederhana atau pantas.

4. Lompat tali

Latihan penurunan berat badan seterusnya adalah melompat tali. Latihan yang cukup sederhana ini dapat membakar sekitar 230-300 kalori jika dilakukan selama 30 minit.

5. Naik dan turun tangga

Luangkan banyak masa di pejabat dan berasa seperti anda tidak mempunyai masa untuk bersenam? Cuba naik dan turun tangga semasa rehat atau ketika waktu pejabat berakhir. Berjalan menaiki tangga selama 30 minit, boleh membakar 300 kalori, kamu tahu.

Lakukan senaman ini jika anda ingin menurunkan berat badan dengan cepat. Tetapi perlu diingat, keberkesanan latihan dalam membakar kalori dalam badan mungkin berbeza bagi setiap orang. Sebabnya, jumlah kalori yang dibakar setiap sesi latihan juga akan bergantung pada intensiti latihan dan berat badan.

Petua Bersenam untuk Menurunkan Berat Badan Dengan Cepat

Untuk membantu mempercepat penurunan berat badan, anda juga harus memperhatikan beberapa peraturan latihan, seperti:

1. Lakukan senaman intensiti tinggi pada selang masa

Untuk membantu menurunkan berat badan dengan cepat, anda perlu melakukan latihan selang intensiti tinggi (latihan selang intensiti tinggi / HIIT). HIIT dipercayai dapat membakar kalori dengan lebih berkesan.

Latihan ini dilakukan secara bergantian antara latihan rehat dan intensiti tinggi untuk waktu tertentu. Tujuan intensiti tinggi adalah menggunakan tenaga sebanyak mungkin dalam masa yang singkat.

2. Diiringi oleh pengajar peribadi

Sekiranya anda mahukan hasil yang maksimum, anda perlu ditemani oleh pengajar peribadi. Pengajar peribadi dapat memotivasi dan membantu menurunkan berat badan dengan cara yang betul mengikut keperluan dan kemampuan anda.

3. Jemput saudara terdekat anda

Agar anda tidak malas bersenam, ajak saudara terdekat anda untuk bersenam bersama. Dengan ditemani oleh saudara terdekat, anda dapat lebih bermotivasi untuk bersenam sehingga anda dapat mencapai sasaran yang diinginkan.

4. Lakukan secara berdisiplin dan konsisten

Apa sahaja jenis senaman yang anda lakukan tidak akan menyebabkan penurunan berat badan maksimum jika anda tidak melakukannya secara konsisten. Oleh itu, jika anda ingin mencapai berat badan yang anda inginkan dengan cepat, lakukan senaman secara teratur setiap hari atau berehat dua hari seminggu.

Terdapat banyak pilihan sukan yang dapat membantu menurunkan berat badan dengan cepat. Namun, sukan ini mesti dilakukan dengan betul agar hasil yang diperoleh dapat dimaksimumkan.

Selain itu, anda juga perlu mendapatkan waktu rehat yang cukup dan memperhatikan makanan yang anda makan kerana ini juga akan mempengaruhi program penurunan berat badan yang sedang dijalankan. Kedua-dua perkara ini tidak kurang pentingnya dilakukan selain melakukan senaman.

Anda dinasihatkan untuk mengurangkan bahagian makanan dan mengganti makanan berkalori tinggi dan rendah nutrien dengan makanan kaya nutrien dan rendah kalori semasa menjalani program penurunan berat badan.

Sekiranya anda bingung mengenai pilihan senaman yang menurunkan berat badan dengan cepat dan makanan yang menyokongnya, jangan ragu untuk berjumpa doktor untuk mendapatkan pilihan yang tepat sesuai dengan keadaan anda.