Pelbagai Punca Sakit Bahu dan Cara Mengatasinya

Kesakitan bahu adalah salah satu aduan yang paling biasa. Sebilangan besar penyebab sakit bahu tidak berbahaya dan boleh dirawat dengan rawatan di rumah yang sederhana. Namun, jika tidak membaik, sakit bahu boleh disebabkan oleh keadaan serius yang memerlukan rawatan perubatan lebih lanjut.

Bahu adalah bahagian badan yang terdiri daripada tulang lengan atas, tulang selangka, dan bilah bahu. Ketiga-tiga tulang ini dihubungkan oleh sendi, otot, dan tendon yang membolehkan lengan bergerak ke pelbagai arah.

Walau bagaimanapun, jika anda menggerakkan bahu terlalu banyak, anda akan menghadapi risiko kecederaan yang lebih besar. Ini boleh menyebabkan keluhan sakit bahu yang dapat membatasi pergerakan bahu, leher, dan lengan penderita.

Memahami Punca Sakit Bahu

Sakit bahu boleh disebabkan oleh kecederaan, seperti ketika anda mengangkat berat, bersenam terlalu kuat, atau menderita penyakit tertentu. Berikut adalah beberapa keadaan biasa yang menyebabkan sakit bahu:

1. Kecederaan atau koyakan pada otot bahu atau tendon

Di sekitar bahu terdapat sekumpulan otot dan tendon yang disebut manset pemutar. Otot dan tendon di bahu bertanggungjawab untuk menjaga kedudukan sendi bahu dan membiarkan lengan bergerak ke atas dan dalam bulatan.

Walau bagaimanapun, otot dan tendon manset pemutar Anda boleh cedera atau terkoyak ketika jatuh, meregangkan lengan terlalu banyak, atau melakukan pergerakan bahu yang berulang-ulang. Di samping itu, otot dan tendon manset pemutar juga boleh mengalami masalah kerana proses penuaan.

Sakit bahu kerana kecederaan otot atau tendon manset pemutar boleh menyukarkan atau bahkan mustahil bagi anda untuk mengangkat atau memutar lengan anda. Kesakitan atau kelembutan akibat kecederaan juga akan menjadi lebih teruk pada waktu malam.

2. Bahu kaku (bahu beku)

Keadaan ini disebabkan oleh keradangan tisu yang melekat di sekitar sendi bahu. Kekakuan bahu dan kesakitan ketika digerakkan boleh menyukarkan anda menjalankan aktiviti harian. Sekiranya tidak dirawat, bahu yang kaku dapat bertahan selama bertahun-tahun.

3. Bursitis

Pergerakan bahu yang terlalu banyak boleh menyebabkan keradangan bursa (bursitis). Bursa adalah kantung berisi cecair yang mengelilingi sendi dan bertindak sebagai pelincir untuk mengurangkan geseran antara otot dan tulang, termasuk sendi bahu.

Bursitis bahu biasanya akan menyebabkan sakit bahu ketika melakukan aktiviti harian, seperti menyikat rambut dan memakai pakaian.

4. Tendinitis

Keradangan tendon (tendinitis) juga boleh menyebabkan sakit bahu. Tendon adalah tisu yang menghubungkan otot ke tulang. Keradangan tendon boleh berlaku akibat pergerakan bahu yang terlalu banyak. Di samping itu, keradangan pada tendon bahu juga boleh berlaku kerana penuaan.

5. Kehelan bahu

Dislokasi bahu berlaku apabila tulang lengan atas terlepas dari bilah bahu. Pergeseran tulang ini boleh berlaku akibat kecederaan, seperti jatuh atau pukulan kuat pada bahu. Dislokasi bahu boleh menyebabkan sakit bahu yang teruk, bengkak dan lebam bahu, dan kehelan sendi bahu. Keadaan ini juga sering menyebabkan pergerakan lengan atau bahu tidak bergerak.

6. Osteoartritis

Osteoartritis atau artritis boleh menyebabkan tulang yang bersambung melalui sendi patah. Artritis boleh berlaku pada mana-mana sendi di badan, termasuk sendi bahu atau bahu.

Artritis di bahu boleh menyebabkan rasa sakit dan kekakuan di bahu. Sekiranya tidak dirawat, gejala ini boleh bertambah buruk dari masa ke masa.

Artritis di bahu boleh disebabkan oleh kecederaan. Keadaan ini menyukarkan anda mengangkat tangan ke atas atau ke belakang. Sebenarnya, kadang-kadang anda dapat mendengar suara semasa anda menggerakkan bahu.

Cara Mengatasi Sakit Bahu

Mengendalikan sakit bahu perlu disesuaikan dengan sebab dan keparahannya. Untuk mengetahui punca sebenar sakit bahu anda, anda perlu menjalani pemeriksaan kepada pakar ortopedik.

Untuk mengetahui punca sakit bahu yang anda rasakan, doktor akan melakukan pemeriksaan perubatan yang merangkumi pemeriksaan fizikal dan pemeriksaan sokongan dalam bentuk sinar-X, MRI, Imbasan CT, atau ultrasound, bahu.

Selepas penyebab sakit bahu yang anda rasa diketahui, doktor akan memberikan beberapa langkah rawatan untuk mengatasi sakit bahu dalam bentuk:

1. Pentadbiran ubat-ubatan

Untuk melegakan kesakitan dan bengkak di bahu akibat tendonitis, bursitis, atau arthritis, doktor anda mungkin menetapkan ubat anti-radang bukan steroid, seperti ibuprofen, diclofenac, celecoxib, paracetamol, dan ibuprofen.

Untuk merawat pembengkakan teruk tisu otot atau tendon di bahu, doktor juga boleh memberikan suntikan kortikosteroid ke bahu yang sakit.

2. Operasi

Sakit bahu disebabkan oleh kecederaan bahu yang teruk, kehelan bahu, bahu kaku, atau otot atau tendon manset pemutar, mungkin perlu dirawat dengan pembedahan. Doktor boleh melakukan pembedahan konvensional di bahu atau dengan kaedah pembedahan arthroscopic.

3. Fisioterapi

Untuk mengatasi sakit bahu yang anda alami, doktor anda juga boleh mencadangkan anda menjalani fisioterapi dengan bantuan ahli fisioterapi.

Langkah rawatan ini dapat membantu mengembalikan kemampuan pergerakan bahu dan melegakan sakit bahu yang anda rasakan, sehingga anda dapat bergerak dan menjalankan aktiviti seperti biasa.

Untuk melegakan sakit bahu yang ringan, anda boleh berehat selama beberapa hari, menghadkan pergerakan bahu, dan memampatkan bahu dengan pek ais atau ais yang dibalut dengan kain selama 15-20 minit 3 kali sehari. Elakkan mengurut bahu yang sakit kerana boleh membuat kesakitan menjadi lebih teruk.

Sakit bahu ringan biasanya reda dalam beberapa hari. Walau bagaimanapun, jika sakit bahu anda tidak bertambah baik dalam 2-4 minggu atau jika sakit bahu berlaku bersama dengan aduan lain, seperti pembengkakan bahu yang teruk, tidak dapat bergerak sama sekali, mati rasa, atau kesemutan, anda harus segera melihat doktor.