Ketahui Sebab dan Cara Mengatasi Telinga Gatal

Walaupun kelihatan ringan, telinga gatal tidak boleh dipandang ringan, terutama jika ia menyebabkan keluhan lain. sekarang, ada cara mengatasi telinga gatal yang boleh dilakukan sekiranya anda mengalaminya. Apakah cara-cara itu? Ayuh, cari jawapannya dalam artikel berikut.

Telinga gatal boleh disebabkan oleh beberapa perkara, dari penumpukan lilin telinga hingga alergi dan jangkitan. Sekiranya gejala telinga gatal masih ringan, ini mungkin tidak mengganggu.

Walau bagaimanapun, aduan telinga gatal kadang-kadang terasa cukup berat untuk membuat orang yang mengalaminya ingin menggaru telinga mereka secara berterusan. Tidak hanya itu, keluhan telinga gatal juga dapat disertai dengan gejala lain, seperti demam, bengkak telinga, dan keluar dari telinga.

Pelbagai Punca Telinga Gatal

Berikut adalah beberapa penyebab telinga gatal yang paling biasa:

Penumpukan lilin telinga

Penumpukan earwax dalam istilah perubatan disebut cerumen prop. Selain menyebabkan telinga gatal, penumpukan kotoran telinga juga dapat menyebabkan keluhan lain, seperti telinga yang penuh atau tidak selesa, gangguan pendengaran, deringan di telinga, dan sakit di telinga.

Untuk merawat telinga gatal kerana penumpukan telinga, tidak digalakkan menggunakan telinga anda Putik kapas atau perkara lain. Keadaan ini dapat diubati dengan penggunaan titisan telinga atau rawatan perubatan dari doktor.

Jangkitan telinga

Telinga gatal kadang-kadang boleh menjadi gejala jangkitan telinga. Jangkitan ini boleh disebabkan oleh bakteria atau kulat. Beberapa contoh penyakit telinga yang disebabkan oleh jangkitan adalah otitis media dan otitis externa.

Jangkitan telinga biasanya juga dicirikan oleh gejala lain seperti sakit telinga, pelepasan berbau dari saluran telinga, demam, deringan di telinga, dan gangguan pendengaran.

Dermatitis di saluran telinga

Dermatitis atau eksim adalah keadaan ketika kulit menjadi meradang dan jengkel, menjadikannya gatal, sakit, dan kering. Keadaan ini boleh muncul di mana-mana bahagian kulit, termasuk kulit telinga. Dermatitis boleh berlaku kerana reaksi alergi terhadap produk tertentu, seperti sabun atau syampu, pada perhiasan logam yang dipakai di telinga.

Alahan

Reaksi alergi juga boleh menyebabkan telinga gatal. Walau bagaimanapun, faktor pencetus alergi pada telinga pada amnya berbeza bagi setiap orang. Terdapat beberapa faktor yang diketahui sering menyebabkan alahan telinga, iaitu perhiasan, getah getah atau getah dari telinga gegendang telinga, sabun atau syampu, untuk alat pendengaran.

Selain itu, telinga gatal kadang-kadang juga disebabkan oleh sebab lain, misalnya, telinga mempunyai benda atau serangga asing.

Pelbagai Cara Mengatasi Telinga Gatal

Sekiranya anda merasa terganggu oleh keluhan gatal di telinga, ada beberapa cara untuk mengatasi telinga gatal yang boleh anda cuba, termasuk:

1. Elakkan tabiat menggaru telinga

Menggaru telinga dengan jari atau Putik kapas ia dapat melegakan gatal di telinga, tetapi kesan ini hanya sementara. Sekiranya anda kerap menggaru, telinga anda boleh sakit dan ini boleh menjadikan telinga anda gatal.

Bukan hanya itu, memasukkan benda asing ke telinga juga berisiko menyebabkan telinga menjadi jengkel atau bahkan mencederakan gendang telinga anda.

2. Gunakan minyak zaitun atau minyak bayi

Sekiranya telinga terasa gatal dan kering, anda boleh memberikan beberapa tetes minyak zaitun atau minyak bayi ke kawasan telinga. Ini akan membantu anda melegakan telinga gatal tanpa perlu menggaru.

Selain melegakan kulit kering di telinga, minyak jenis ini juga dapat digunakan untuk melembutkan kotoran telinga dan menjadikannya lebih mudah dikeluarkan.

3. Menggunakan dadah

Sekiranya simptom telinga gatal anda teruk atau tidak membaik, anda mungkin memerlukan ubat daripada doktor anda. Untuk mengatasi gatal-gatal yang menjengkelkan di telinga, doktor dapat memberi ubat seperti antibiotik, antikulat, kortikosteroid, kepada antihistamin.

Ubat untuk merawat telinga gatal umumnya tersedia dalam bentuk titisan telinga, ubat oral, atau ubat topikal. Penggunaan ubat ini akan disesuaikan dengan penyebab telinga gatal yang anda alami.

4. Bersihkan telinga dengan kerap

Untuk mengubati telinga yang gatal, anda boleh mencuci telinga dengan titisan telinga over-the-counter, seperti titisan telinga yang mengandungi hidrogen peroksida atau gliserin. Selain itu, tindakan membersihkan telinga oleh doktor juga harus dilakukan secara berkala.

Telinga gatal umumnya tidak berbahaya dan dapat dirawat dengan langkah-langkah di atas. Walau bagaimanapun, anda masih perlu berwaspada jika keluhan telinga gatal anda tidak membaik atau muncul disertai dengan aduan lain, seperti pendarahan telinga, kesukaran mendengar, berdenging di telinga, atau demam.

Sekiranya anda mengalami simptom di atas, anda dinasihatkan untuk segera berjumpa doktor agar rawatan yang sesuai dapat dijalankan.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found