6 Khasiat Kencur Yang Dapat Bertanding Dengan Kesan Ubat-ubatan Moden

Khasiat kencur telah lama dikenal oleh masyarakat Indonesia sebagai salah satu ubat tradisional yang baik untuk kesihatan tubuh. Tumbuhan herba ini yang sering dimakan sebagai ubat herba atau rempah memasak bahkan dikatakan mempunyai manfaat yang dapat menyaingi ubat-ubatan moden.

Halia aromatik (Kaempferia galanga) adalah tumbuhan herba yang mempunyai aroma dan rasa yang unik. Tumbuhan ini banyak tumbuh di Asia Tenggara, seperti Indonesia, Kemboja, Thailand, dan Malaysia. Tumbuhan yang masih dikelaskan sebagai kerabat halia (Zingiberaceae) Telah lama dikenali sebagai tanaman perubatan tradisional.

Kandungan Pemakanan Kencur

Pelbagai kelebihan yang ditawarkan oleh kencur pastinya tidak dapat dipisahkan dari kandungan khasiat di dalamnya. Berikut adalah beberapa kandungan nutrisi kencur yang menjadikannya kaya dengan manfaat dan baik untuk kesihatan tubuh:

  • Protein
  • Serat
  • Mineral, termasuk kalium, fosfor, magnesium, besi, kalsium, selenium, dan zink
  • Vitamin, termasuk vitamin C, vitamin B, vitamin K, dan folat.

Selain itu, kencur juga mengandungi minyak pati dan sebatian yang mempunyai sifat antioksidan, anti-radang, antibakteria, dan anti-sakit.

Kebaikan Kencur untuk Kesihatan

Khasiat kencur boleh didapati di daun dan rimpang. Daun dan rimpang kencur dapat digunakan untuk mengobati kelemumur dan sakit, seperti sakit kepala, sakit gigi, dan sakit perut.

Bukan hanya sebagai jamu, kencur juga banyak digunakan sebagai campuran produk sampo, cuka, serbuk, dan aromaterapi.

Di Indonesia sendiri, kencur telah digunakan secara turun temurun sebagai bahan untuk membuat jamu, misalnya, nasi kencur, yang dibuat dari campuran beras, kencur, asam jawa, dan gula merah.

Di samping itu, terdapat beberapa faedah kencur untuk kesihatan yang tidak kalah dengan ubat-ubatan moden, termasuk:

1. Mencegah barah

Kanser adalah pertumbuhan sel-sel abnormal yang tidak terkawal kerana perubahan sifat genetik atau mutasi gen. Sekiranya tidak dirawat lebih awal, barah boleh merebak ke tisu lain di dalam badan dan menjadi lebih sukar untuk dirawat (metastasize).

Berbagai kajian menunjukkan bahawa kencur mengandungi sebatian yang dapat menghambat pertumbuhan sel barah. Oleh itu, kencur baik untuk anda makan untuk mencegah barah.

2. Menurunkan tekanan darah

Hipertensi atau tekanan darah tinggi adalah keadaan apabila tekanan darah mencapai 140/90 mmHg atau lebih. Keadaan ini memaksa jantung untuk mengepam darah lebih keras ke seluruh badan, sehingga meningkatkan risiko penyakit tertentu seperti strok, penyakit jantung, dan kerosakan ginjal.

Kencur telah lama digunakan untuk merawat hipertensi. Pelbagai kajian juga menyokong penemuan ini kerana kencur mengandungi kalium, antioksidan, dan sebatian diuretik.

Kandungan dalam kencur diketahui dapat menurunkan tekanan darah dan tetap stabil. Kencur juga dimakan dengan baik untuk meningkatkan peredaran darah.

3. Membasmi bakteria penyebab penyakit

Ekstrak Kencur diketahui mengandungi minyak pati yang bersifat antibakteria. Beberapa kajian menunjukkan bahawa kandungan antibakteria kencur dapat membasmi kuman pada kulit, gigi dan gusi, serta saluran pernafasan. Manfaat kencur bahkan dipercayai dapat membunuh kuman Mycobacterium tuberculosis penyebab batuk kering.

Walau bagaimanapun, setakat ini penyelidikan ini terhad kepada ujian makmal. Oleh itu, tahap keberkesanan dan keselamatan kencur sebagai ubat untuk merawat penyakit berjangkit masih perlu dikaji lebih lanjut.

4. Melegakan kesakitan dan keradangan

Kencur mengandungi bahan yang anti-sakit dan anti-radang. Apabila badan mengalami keradangan atau kesakitan, anda boleh menggunakan kencur untuk melegakannya. Manfaat kencur ini telah diketahui sejak lama, jadi biasanya digunakan untuk menghilangkan rasa sakit dari sakit kepala, sakit gigi, dan radang sendi.

5. Melawan radikal bebas

Kencur adalah salah satu tanaman herba yang kaya dengan antioksidan, seperti flavonoid. Kandungan ini diketahui dapat menangkis kerosakan sel akibat terdedah kepada radikal bebas dari asap rokok atau pencemaran.

Tidak hanya baik untuk menjaga tubuh yang sehat, kandungan antioksidan flavonoid dalam kencur juga bermanfaat untuk mengurangi peradangan dan mencegah barah.

6. Mengurangkan tekanan

Kencur juga terkenal sebagai salah satu tanaman yang dapat memberi kesan menenangkan pada minda dan menghilangkan kegelisahan dan tekanan. Anda boleh mendapatkan kesan ini jika anda mengambil batang dan daun kencur sebagai ubat herba, makanan tambahan, atau aromaterapi.

Selain memberikan pelbagai faedah di atas, kencur juga terkenal berguna untuk menguatkan sistem imun dan mengatasi sembelit.

Anda boleh mendapatkan pelbagai khasiat kencur jika anda menggunakannya dalam bentuk ramuan atau makanan tambahan. Namun, kencur tidak boleh dikonsumsi secara berlebihan, terutama jika anda mempunyai penyakit atau sedang menjalani ubat-ubatan tertentu.

Oleh itu, untuk lebih selamat, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu jika anda ingin mengambil kencur sebagai ubat herba atau makanan tambahan.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found