Kelebihan Minyak Zaitun untuk Kulit Wajah dan Badan

Banyak orang menggunakan minyak zaitun sebagai ramuan dalam rawatan kecantikan, sejak Rom kuno. AyuhLihat kelebihan minyak zaitun untuk wajah dan kulit berikut.

Minyak zaitun adalah lemak atau minyak yang diperoleh dari pengisaran zaitun. Minyak ini berasal dari tanaman tradisional di wilayah Mediterranean mengandungi lemak, vitamin E, antioksidan, dan vitamin K. Minyak zaitun juga mengandungi zat besi, kalsium, dan kalium, tetapi dalam jumlah yang sangat kecil.

Minyak zaitun telah digunakan dalam berbagai tujuan, seperti perubatan, bahan memasak, sabun, bahan bakar untuk lampu tradisional, dan juga kosmetik. Minyak zaitun boleh dicampurkan ke dalam makanan, disapu ke bibir sebagai pelembut dan lip bibir untuk merawat bibir yang pecah-pecah. Selain itu, minyak zaitun juga berguna untuk melembutkan kulit kering dan retak, misalnya pada siku dan tumit.

Penyelidikan juga menunjukkan bahawa minyak zaitun berguna untuk membantu penyembuhan kulit setelah luka bakar ringan, sebagai pelembap, dan dapat mencegah perkembangan barah kulit.

Minyak Zaitun untuk Kulit Muka

Sekiranya anda kehabisan pencuci solekan dan di dapur ada minyak zaitun, anda boleh menggunakan minyak itu untuk menghilangkan sisa makanan membuatnaik di muka. Banyak jenama kosmetik kini membuat produk minyak pembersih (minyak pembersih) untuk "mencuci muka". Minyak pembersih Ia dibuat dari minyak semula jadi, salah satunya minyak zaitun.

Minyak pembersih ini dari minyak zaitun boleh digunakan untuk menghilangkannya membuatnaik dengan mudah. Minyak zaitun bebas dari bahan kimia paraben berbahaya, dan tidak menanggalkan kulit minyak semula jadi. Namun, berhati-hatilah jika anda masih memakai kanta lekap ketika menggunakan minyak zaitun sebagai minyak pembersih, kerana dikhuatiri minyak akan menetap pada kanta lekap.

Manfaat minyak zaitun untuk wajah juga dapat diperoleh dengan menggunakannya sebagai masker. Caranya, hanya sapukan minyak zaitun anak dara tambahan (suci) ke wajah. Atau anda boleh mencampurkan dua sudu teh cuka sari apel, satu sudu teh minyak zaitun, dan satu sudu teh madu. Kemudian, sapukan campuran tersebut di wajah anda dan biarkan selama 10-15 minit. Bilas dengan air suam dan keringkan wajah anda dengan menepuk tuala bersih.

Kesan minyak zaitun baik untuk kulit wajah kerana selain menjaga kelembapan kulit, nutrien dan antioksidan dalam minyak zaitun dapat menjaga kesihatan kulit dan membantu mengurangkan keriput. Penyelidikan juga menunjukkan bahawa minyak zaitun adalah salah satu jenis minyak terbaik untuk mengekalkan kelembapan kulit dan mudah menyerap ke lapisan kulit.

Minyak Zaitun untuk Kulit Badan

Minyak zaitun serupa dengan minyak semula jadi yang dihasilkan oleh kulit, sehingga mudah diserap ke dalam kulit. Minyak zaitun biasanya tidak menyebabkan alergi, tetapi disyorkan untuk tidak digunakan pada kulit yang berjerawat.

Menurut satu kajian, minyak zaitun bahkan dapat membantu melindungi tubuh dari barah, termasuk barah kulit, dan mengatasi kesan sinar matahari pada kulit. Kesan ini dianggap berkaitan dengan antioksidan dan sifat anti-radang minyak zaitun. Walau bagaimanapun, manfaat klinikal minyak zaitun untuk kanser masih memerlukan bukti lebih lanjut.

Bahan antioksidan dan anti-radang yang terdapat dalam minyak zaitun dianggap menjadikan kulit lebih halus dan cerah. Selain digunakan pada kulit, mengkonsumsi minyak zaitun juga dapat memberi Anda manfaat antioksidan, yaitu untuk melawan radikal bebas dan mengatasi keradangan yang menyebabkan keriput dan mengurangkan kekencangan kulit.

Manfaat minyak zaitun untuk kulit wajah dan badan dianggap juga digunakan untuk merawat eksim (kulit merah dan gatal), psoriasis (kulit merah dan mengelupas), dan jangkitan kulat (kurap atau kurap). kurap, kulat di lipatan badan, dan tinea versicolor). Walau bagaimanapun, penyelidikan dan bukti lebih lanjut diperlukan untuk menyokong pernyataan ini.

Minyak zaitun adalah semula jadi, tetapi jika setelah menggunakannya terdapat tanda-tanda alergi, seperti gatal-gatal, kemerahan, dan ruam muncul pada kulit, hentikan penggunaannya segera dan berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan.