Ini adalah Batu Ginjal Batu yang Ditetapkan oleh Doktor

Seperti namanya, ubat penghancur batu ginjal mempunyai fungsi utama untuk menghancurkan batu ginjal. Selain itu, ubat ini juga digunakan untuk mencegah pembentukan batu ginjal lagi dan membantu menghilangkan batu ginjal melalui air kencing.

Batu ginjal adalah kristal padat yang terbentuk di buah pinggang. Pembentukan batu ginjal disebabkan oleh penumpukan zat mineral tertentu dalam darah yang menetap di ginjal dan dari masa ke masa mengeras menyerupai batu.

Beberapa jenis bahan yang dapat menetap di ginjal dan menyebabkan batu ginjal adalah kalsium, asid urik, oksalat, magnesium, fosfat, amonia, dan sistein asam amino.

Terdapat beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko seseorang untuk batu karang, iaitu:

 • Makanan yang tinggi protein, garam, dan gula, tetapi kekurangan serat.
 • Menderita penyakit tertentu, seperti hiperparatiroidisme, jangkitan saluran kencing, gout, gangguan pencernaan, dan diabetes.
 • Berat badan berlebihan atau gemuk.
 • Kebiasaan minum lebih sedikit air atau dehidrasi ringan dalam jangka masa panjang.
 • Mempunyai gangguan genetik, seperti cystinuria. Keadaan ini menyebabkan penghidap mengalami penumpukan sistein asid amino dalam darah.
 • Kesan sampingan ubat-ubatan atau makanan tambahan tertentu, seperti antikonvulsan, diuretik, ubat HIV perencat protease,seperti idinavir, serta makanan tambahan kalsium dan vitamin C.

Penyakit batu ginjal tidak selalu bersifat simptomatik, terutama jika batu yang terbentuk kecil dan dapat menular sendiri melalui saluran kencing. Walau bagaimanapun, apabila batu cukup besar untuk menyebabkan penyumbatan pada saluran kencing, batu ginjal dapat menyebabkan beberapa gejala, seperti:

 • Sakit belakang dan pinggang. Kesakitan ini boleh memancar ke bahagian bawah perut.
 • Rasa ingin kencing selalu.
 • Kencing berhenti dan sakit.
 • Warna urin gelap dan kemerahan atau kencing berdarah.
 • Pening dan muntah.

Sekiranya terdapat tanda-tanda gejala batu karang di atas, anda harus segera berjumpa doktor untuk pemeriksaan dan rawatan lebih lanjut.

Merawat Batu Ginjal dengan Ubat

Rawatan batu ginjal berbeza-beza, bergantung pada jenis batu dan penyebabnya. Beberapa jenis batu ginjal ini termasuk batu kalsium, batu struvite (batu yang terbentuk akibat jangkitan saluran kencing), dan batu asam urat.

Tetapi secara umum, terdapat beberapa jenis ubat penghancur batu ginjal yang biasanya boleh diresepkan oleh doktor. Beberapa jenis ubat untuk menghancurkan batu ginjal termasuk:

1. Allopurinol

Allopurinol adalah ubat yang digunakan untuk membantu memecah batu asid urik jenis ini. Ubat ini berfungsi dengan mengurangkan pengeluaran asid urik di dalam badan.

2. Penyekat alfa

Ubat penyekat alpha (penghalang alfaberfungsi untuk menghancurkan batu ginjal yang cukup besar, iaitu sekitar 5-10 milimeter. Setelah dihancurkan, batu ginjal kecil yang tersisa akan melalui air kencing dengan sendirinya. Ubat ini juga berfungsi dengan melonggarkan otot saluran kencing, memudahkan batu ginjal melewati.

Beberapa jenis ubat termasuk dalam kelas alpha blocker, termasuk: tamsulosin, doxazosin, dan terazosin.

3. Diuretik

Diuretik adalah ubat yang meningkatkan pengeluaran air kencing dan membuat anda lebih kerap membuang air kecil. Salah satu jenis diuretik yang banyak digunakan untuk merawat batu karang adalah jenis diuretikthiazide.

Ubat ini berfungsi dengan mengurangkan penyerapan garam dan mineral di buah pinggang, sehingga meningkatkan pengeluaran air kencing di dalam badan. Akibatnya, anda akan membuang air kecil lebih kerap dan batu ginjal kecil dapat melalui air kencing. Ubat ini juga berfungsi untuk mencegah pembentukan batu ginjal yang berulang.

4. Natrium bikarbonat

Ubat ini, juga disebut natrium sitrat, biasanya diberikan untuk merawat gejala yang timbul akibat pengeluaran asid perut yang berlebihan. Ubat ini juga membantu buah pinggang membuang kandungan asid urik yang mencetuskan pembentukan batu ginjal.

Selain itu, natrium bikarbonat juga digunakan untuk mencegah penyakit batu ginjal menjadi semakin teruk.

Untuk melegakan kesakitan atau ketidakselesaan akibat batu ginjal di saluran kencing, pesakit batu ginjal biasanya akan diberi ubat anti-radang bukan steroid (NSAID), seperti ibuprofen dan diclofenak.Untuk kesakitan yang sangat teruk yang tidak hilang dengan ubat sakit biasa, doktor anda mungkin menetapkan ubat penahan sakit yang lebih kuat, seperti ketorolac, morfin, dan fentanyl.

Sebagai tambahan kepada ubat-ubatan, untuk membantu menghilangkan batu ginjal dan mencegah pembentukan batu berulang, anda juga perlu minum banyak air.

Perlu diingat, beberapa ubat penghancur batu ginjal yang telah disebutkan di atas hanya boleh dimakan melalui preskripsi doktor.

Untuk kes tertentu, seperti batu ginjal yang besar, jumlahnya banyak, dan menyekat saluran kencing, mereka perlu dirawat dengan prosedur khas, seperti penghancuran gelombang kejutan (ESWL) atau pembedahan batu ginjal.

Beberapa produk atau makanan tambahan herba didakwa merawat batu karang. Namun, anda dinasihatkan untuk tidak mengambil ubat-ubatan herba yang belum diuji keberkesanannya sebagai pemusnah batu ginjal.

Sekiranya gejala tidak bertambah baik setelah minum ubat atau batu ginjal telah menyebabkan penyumbatan saluran kencing, segera berjumpa doktor sehingga rawatan dapat dilakukan dengan segera.