Ketahui Kesan Sampingan Pil Pengawalan Kelahiran Di Sini

Kesan sampingan pil kawalan kelahiran berlaku kerana perubahan tahap hormon di dalam badan. Kesan sampingan kontrasepsi hormon berbeza bagi setiap wanita, boleh ringan atau tidak sama sekali, juga boleh teruk sehingga penggunaannya mesti dihentikan dan diganti dengan jenis kontrasepsi lain.  

Pil kawalan kelahiran terbahagi kepada dua jenis, iaitu pil kawalan kelahiran yang hanya mengandungi progestin dan gabungan pil kawalan kelahiran yang mengandungi hormon estrogen dan progestin. Sekiranya diambil setiap hari mengikut peraturan, keberkesanan pil kawalan kelahiran dalam mencegah kehamilan cukup tinggi dan kadar kegagalannya hanya sekitar 1%.

Pil kawalan kelahiran gabungan mencegah kehamilan dengan mencegah ovari melepaskan telur (ovulasi) agar persenyawaan tidak berlaku, sedangkan pil kawalan kelahiran progestin berfungsi dengan menipis dinding rahim sehingga sukar bagi telur yang telah disenyawakan oleh sperma melekat di sana.

Kesan Sampingan Umum Pil Pengawalan Kelahiran

Walaupun berkesan untuk mencegah kehamilan, pil kawalan kelahiran juga boleh menyebabkan kesan sampingan. Beberapa kesan sampingan pil kawalan kelahiran yang paling biasa adalah:

1. Mual

Reaksi mual kerana pil kawalan kelahiran biasanya hilang sendiri setelah 2 bulan penggunaan. Buat masa ini, minum pil kawalan kelahiran dengan makanan atau selepas makan untuk mengelakkan loya.

Sekiranya loya sangat mengganggu, bahkan sehingga anda tidak mempunyai selera makan, tanyakan kepada doktor anda tentang cara terbaik untuk mengambil pil kawalan kelahiran sebelum anda memutuskan untuk berhenti atau beralih ke kaedah kontrasepsi lain.

2. Sakit kepala dan menyakitkan payudara

Kesan sampingan pil kawalan kelahiran ini biasanya hanya bertahan selama beberapa hari. Keluhan ini dapat diatasi dengan ubat penghilang rasa sakit yang boleh dibeli di farmasi, seperti paracetamol. Sekiranya tidak bertambah baik, anda boleh menukar jenama pil kawalan kelahiran atau beralih ke jenis alat kawalan kelahiran lain seperti yang disyorkan oleh doktor anda.

3. Pendarahan di luar haid

Pengguna pil kawalan kelahiran mungkin mengalami kesan sampingan dalam bentuk pendarahan di luar haid. Kesan sampingan ini dapat dicegah dengan mengambil pil kawalan kelahiran pada masa yang sama setiap hari. Sekiranya anda kerap mengambilnya tetapi masih mengalami pendarahan di luar haid, anda harus berjumpa doktor.

4. Pertambahan berat badan

Kesan sampingan pil kawalan kelahiran yang selalu ditakuti oleh wanita adalah kenaikan berat badan. Kesan sampingan ini wujud sekiranya pil kawalan kelahiran mengandungi kadar estrogen yang tinggi, yang menjadikan selera makan meningkat dan mencetuskan pengumpulan cecair di dalam badan.

Tetapi, anda tidak perlu risau. Sebilangan besar pil kawalan kelahiran yang ada hari ini mengandungi tahap estrogen yang berkesan tetapi tidak menyebabkan kenaikan berat badan.

Sekiranya anda terus mengalami aduan ini semasa mengambil pil kawalan kelahiran, cubalah berjumpa doktor. Sebabnya, kenaikan berat badan yang anda alami mungkin disebabkan oleh keadaan lain.

5. Dorongan seks menurun

Sekiranya anda mengalami ini, anda boleh mencuba pelbagai jenis pil kawalan kelahiran. Jangan teragak-agak untuk berjumpa doktor, kerana sebilangan wanita dapat mendapatkan kembali seks mereka setelah beralih ke pil kawalan kelahiran yang berfungsi seperti androgen.

6. Perubahan mood secara tiba-tiba

Seperti PMS, perubahan hormon yang berlaku dengan pil kawalan kelahiran boleh memberi kesan pada mood anda. Sekiranya perubahan emosi yang dirasakan tidak terlalu parah, anda boleh mencuba senaman atau bersantai untuk melegakannya.

Namun, jika perubahan mood anda menyebabkan kemurungan atau kegelisahan yang berlebihan dan mengganggu, berbincanglah dengan doktor anda. Doktor anda mungkin menasihati anda untuk beralih kepada kaedah kontrasepsi bukan hormon, seperti IUD.

Kemungkinan Kesan Sampingan Pil Kawalan KelahiranLebih serius

Pil kawalan kelahiran juga boleh memberi kesan sampingan yang serius. Walaupun jarang berlaku, anda perlu mengetahui kesan sampingan ini agar dapat dijangkakan. Berikut adalah beberapa kesan sampingan pil kawalan kelahiran yang perlu diperhatikan:

Pembekuan darah

Kandungan hormon estrogen dalam pil kawalan kelahiran menyebabkan darah membeku dengan lebih mudah, meningkatkan risiko saluran darah tersumbat. Hasilnya boleh:

 • Trombosis urat dalam pada kaki, yang dicirikan oleh pembengkakan dan kesakitan pada betis atau paha
 • Serangan jantung, yang disifatkan oleh sakit dada, peluh sejuk, dan sesak nafas
 • Strok, yang dicirikan oleh sakit kepala yang tidak tertahankan atau kelemahan badan yang berlaku secara tiba-tiba
 • Emboli paru, yang dicirikan oleh sesak nafas secara tiba-tiba, batuk darah, dan sakit ketika bernafas

Sekiranya anda mengalami simptom di atas, segera pergi ke bilik kecemasan atau berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan. Maklumkan bahawa anda mengambil pil kawalan kelahiran, dan juga beritahu jenisnya dan berapa lama anda menggunakannya.

Kanser

Satu lagi kesan sampingan pil kawalan kelahiran yang serius adalah peningkatan risiko terkena barah payudara dan barah serviks. Risiko ini akan berkurang setelah anda berhenti mengambil pil kawalan kelahiran selama 10 tahun.

Kanser payudara dan barah serviks mempunyai peluang penyembuhan yang cukup tinggi jika dikesan lebih awal. Oleh itu, disarankan agar anda kerap melakukan BSE (pemeriksaan diri payudara) dan menjalani mamografi dan pemeriksaan PAP smear secara berkala.

Kumpulan Wanita Siapa Yang Harus Mengelakkan Pil Pengawalan Kelahiran

Mengambil pil kawalan kelahiran cukup praktikal kerana anda boleh melakukannya sendiri di rumah. Namun, anda masih perlu berjumpa doktor terlebih dahulu, kerana terdapat beberapa syarat yang tidak dianjurkan untuk menggunakan pil kawalan kelahiran, iaitu:

 • Menderita serangan migrain yang teruk
 • Lebih dari 35 tahun
 • Mempunyai sejarah tekanan darah tinggi
 • Menghidap diabetes dengan komplikasi atau menghidap diabetes lebih dari 20 tahun
 • Berat badan berlebihan (berat badan berlebihan) dengan indeks jisim badan di atas 35
 • Merokok atau baru berhenti merokok selama 1 tahun
 • Mempunyai sejarah pembekuan darah atau mempunyai ahli keluarga yang mengalami pembekuan darah pada usia kurang dari 45 tahun
 • Mempunyai pergerakan yang terhad untuk jangka masa yang lama, misalnya dari menggunakan kerusi roda atau memakai pemain di kaki

Pil kawalan kelahiran sangat berkesan untuk mencegah kehamilan. Walau bagaimanapun, anda juga harus mengetahui kesan sampingan pil kawalan kelahiran dan mempertimbangkan nisbah risiko-manfaat.

Untuk mengurangkan risiko anda mengalami kesan sampingan pil kawalan kelahiran dan tentukan sama ada pil kawalan kelahiran sesuai untuk anda, berunding terlebih dahulu dengan pakar obstetrik anda. Sekiranya pil kawalan kelahiran tidak sesuai dengan keadaan dan keperluan anda, doktor anda boleh mencadangkan jenis kontrasepsi lain.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found