Cirit-birit - Gejala, sebab dan rawatan

Cirit-birit adalah penyakit yang menyebabkan penderita kerap buang air besar dengan najis berair atau berair. Cirit-birit umumnya berlaku akibat memakan makanan dan minuman yang tercemar dengan virus, bakteria, atau parasit.

Cirit-birit adalah masalah kesihatan yang biasa terjadi di Indonesia, terutama pada bayi dan anak-anak. Berdasarkan data dari Kementerian Kesehatan Indonesia pada tahun 2019, jumlah kes cirit-birit di seluruh Indonesia adalah sekitar 7.2 juta orang.

Cirit-birit biasanya berlangsung tidak lebih dari 14 hari (cirit-birit akut). Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, cirit-birit dapat berlanjutan selama lebih dari 14 hari (cirit-birit kronik).

Umumnya, cirit-birit tidak berbahaya dan hilang dengan sendirinya. Walau bagaimanapun, cirit-birit yang tidak membaik atau bertambah buruk boleh menyebabkan komplikasi maut, jika tidak dirawat dengan baik.

Harus diingat bahawa cirit-birit juga boleh menjadi salah satu gejala COVID-19. Sekiranya anda atau anak anda mengalami cirit-birit, terutamanya jika disertai oleh demam, sakit kepala, atau hilang bau, berjumpa dengan doktor anda untuk mengesahkannya.

Klik pautan di bawah ini sehingga anda boleh diarahkan ke pemeriksaan COVID-19 terdekat:

  • Ujian Cepat Antibodi
  • Penyapu Antigen (Ujian Antigen Cepat)
  • PCR

Gejala dan Punca Cirit-birit

Gejala cirit-birit berbeza-beza. Walau bagaimanapun, gejala yang paling biasa dialami oleh orang yang mengalami cirit-birit adalah:

  • pedih ulu hati
  • Najis berair (najis berair) atau bahkan darah
  • Sukar menahan pergerakan usus
  • Pusing, lemah, dan kulit kering

Sebilangan besar cirit-birit disebabkan oleh jangkitan virus atau bakteria pada usus besar yang berasal dari makanan atau minuman yang dimakan. Walau bagaimanapun, cirit-birit yang berlangsung lama boleh berlaku akibat keradangan pada saluran pencernaan.

Rawatan dan Pencegahan Cirit-birit

Rawatan utama untuk cirit-birit adalah mencegah dehidrasi. Pesakit boleh minum cecair elektrolit, untuk menggantikan cecair badan yang hilang akibat cirit-birit. Di samping itu, pengambilan makanan ringan, suplemen probiotik, dan ubat antidiarrheal yang dapat diperoleh di farmasi, juga disarankan untuk mempercepat pemulihan dari cirit-birit.

Dalam keadaan yang lebih serius, doktor akan memberikan ubat, seperti:

  • Antibiotik
  • Pelega kesakitan
  • Ubat yang dapat melambatkan pergerakan usus

Untuk mengelakkan cirit-birit, disarankan untuk selalu menjaga kebersihan diri dan makanan, misalnya dengan mencuci buah-buahan dan sayur-sayuran, tidak memakan makanan atau minum air yang belum dimasak sehingga dimasak, dan rajin mencuci tangan.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found