Anorexia nervosa - Gejala, sebab dan rawatan

Anorexia nervosaadalah gangguan makan yang dicirikan oleh berat badan yang sangat rendah, ketakutan yang berlebihan untuk menambah berat badan, dan persepsi yang salah mengenai berat badan. Anorexia nervosa termasuk gangguan mental yang serius dan tidak boleh diabaikan.

Anorexia nervosa atau anoreksia adalah gangguan mental. Ini kerana pola pikir penghidapnya terdistorsi dan boleh membahayakannya.

Secara amnya, anoreksik hanya merasa dirinya berharga jika kurus. Walau bagaimanapun, ketipisan yang diinginkan oleh anoreksik secara perubatan tidak normal.

Gejala dan Punca Anorexia Nervosa

Orang yang mengalami anoreksia taksub mempunyai badan yang kurus dan akan melakukan pelbagai usaha untuk mencapainya. Sebenarnya, dia tidak peduli jika usaha ini boleh membahayakan kesihatannya selagi dia dapat menurunkan berat badan. Beberapa usaha ini adalah:

  • Mengehadkan bahagian makanan minimum atau tidak makan sama sekali
  • Hadkan minum
  • Melakukan senaman yang terlalu banyak
  • Menggunakan ubat-ubatan, seperti julap dan penekan selera makan

Hasil daripada tingkah laku ini, orang dengan anoreksia nervosa dapat mengalami dehidrasi, kekurangan nutrisi, dan bahkan gangguan irama jantung (aritmia).

Tidak diketahui apa yang menyebabkan anoreksia nervosa. Walau bagaimanapun, keadaan ini dianggap berkaitan dengan faktor persekitaran, psikologi, dan biologi.

Rawatan dan Pencegahan Anorexia Nervosa

Anorexia nervosa boleh dirawat dengan psikoterapi. Beberapa jenis psikoterapi yang dapat dilakukan adalah terapi tingkah laku kognitif, terapi keluarga, dan terapi berkumpulan.

Selain psikoterapi, orang dengan anoreksia nervosa sering memerlukan rawatan perubatan di hospital kerana keadaan fizikal mereka yang lemah kerana kekurangan nutrisi. Biasanya pesakit akan diminta untuk menjalani rawatan di hospital supaya doktor dapat memantau tanda-tanda vital pesakit dan merawat keadaan kecemasan akibat anoreksia.

Tidak ada cara yang pasti untuk mencegah anoreksia nervosa. Perkara terbaik yang dapat dilakukan untuk mengelakkan keadaan ini adalah dengan mewujudkan persekitaran yang menyokong dan tidak mengutamakan penampilan fizikal.