Enzim Kelenjar Pencernaan Penting untuk Tubuh Manusia

Kelenjar pencernaan bertanggungjawab untuk menghasilkan pelbagai enzim pencernaan. Enzim yang dihasilkan oleh kelenjar pencernaan diperlukan untuk membantu proses pencernaan makanan, sehingga lebih mudah diserap oleh tubuh.

Secara umum, proses pencernaan makanan akan dibantu oleh sekumpulan enzim yang dihasilkan oleh kelenjar pencernaan. Enzim pencernaan ini berperanan memecah nutrien yang terdapat dalam makanan dan mengubahnya menjadi bentuk sederhana, sehingga dapat diserap oleh tubuh.

Pelbagai Kelenjar Pencernaan

Berikut adalah pelbagai kelenjar yang termasuk dalam kelenjar pencernaan:

1. Kelenjar air liur

Fungsi utama kelenjar air liur adalah untuk menghasilkan air liur. Selain menghasilkan air liur, kelenjar ini juga berperanan dalam menghasilkan enzim pencernaan, seperti lisozim, lipase lingual, dan amilase. Kelenjar air liur terletak di hampir semua bahagian mulut, bermula dari bahagian atas pipi, di bawah rahang bawah, dan di bawah lidah.

2. Lmelantun

Selain menjadi tempat untuk menampung makanan dari kerongkongan, perut juga mempunyai fungsi lain, iaitu mengeluarkan enzim yang dapat membantu proses pencernaan. Enzim pencernaan yang dikeluarkan oleh perut termasuk pepsin, lipase, asid hidroklorik (HCI), dan gastrin.

3. Kkelenjar pankreas

Kelenjar yang juga berperanan dalam menghasilkan enzim pencernaan adalah kelenjar pankreas. Enzim pencernaan yang dihasilkan oleh pankreas termasuk lipase, amilase, protase, dan trypsin.

4. Ususu halus

Usus kecil juga berperanan dalam mengeluarkan sekumpulan enzim yang berguna untuk memudahkan proses pemecahan makanan dan membantu penyerapan nutrien. Enzim pencernaan yang dihasilkan oleh usus kecil adalah maltase, sukrase, dan laktase.

5. Pundi hempedu

Kelenjar hempedu juga memainkan peranan penting dalam pencernaan makanan. Walaupun tidak menghasilkan enzim pencernaan, kelenjar hempedu mengeluarkan hormon yang berguna untuk membantu proses pencairan lemak dalam makanan.

Enzim Pencernaan dan Fungsinya

Secara umum, terdapat banyak enzim yang berperanan dalam menjalankan proses pencernaan makanan dalam tubuh manusia. Walau bagaimanapun, terdapat tiga enzim utama yang bertanggungjawab untuk memecah makanan.

Berikut adalah tiga enzim pencernaan utama yang perlu anda ketahui:

Amilase

Amilase adalah enzim yang tugasnya memecah kanji atau karbohidrat menjadi gula (glukosa). Terdapat dua jenis enzim amilase, iaitu ptyalin dan pankreas.

Ptyalin amylase adalah enzim yang dirembeskan oleh kelenjar air liur untuk memecah gula ketika masih dalam rongga mulut hingga masuk ke dalam perut. Sementara itu, amilase pankreas adalah enzim yang bertanggungjawab untuk meneruskan kerja ptyalin dengan mencerna gula yang memasuki usus kecil.

Lipase

Lipase adalah enzim yang tugasnya memecah lemak dari makanan yang anda makan menjadi asid lemak dan gliserol. Enzim lipase dapat dihasilkan oleh kelenjar pencernaan di mulut, perut, dan pankreas. Selain dihasilkan oleh kelenjar pencernaan, enzim lipase juga terdapat dalam susu ibu untuk memudahkan bayi mencerna molekul lemak.

Protease

Protease adalah enzim pencernaan yang memecah protein dalam makanan menjadi asid amino. Enzim protein dapat dihasilkan di perut, pankreas, dan usus kecil. Walau bagaimanapun, beberapa reaksi kimia berlaku di perut dan usus kecil.

Tanpa bantuan enzim yang dihasilkan oleh kelenjar pencernaan, makanan tidak akan ditukarkan menjadi tenaga yang diperlukan oleh tubuh. Oleh itu, anda perlu menjaga kesihatan mereka. Segera berjumpa doktor jika anda mengalami masalah pencernaan yang mungkin disebabkan oleh gangguan pada kelenjar pencernaan dalam menghasilkan enzim.