Ketahui jenis pengguguran yang boleh berlaku semasa kehamilan

Pengguguran atau yang lebih biasa disebut keguguran adalah kematian janin di dalam rahim sebelum usia kehamilan mencapai 20 minggu. Anda mungkin tidak mengetahui jenis pengguguran yang boleh berlaku semasa kehamilan. Apa benda itu? Lihat ulasan berikut.

Secara amnya, pengguguran dianggap berlaku kerana terdapat kesalahan semasa mengandung atau kesihatan ibu. Sebenarnya, 2 dari 3 pengguguran berlaku kerana kelainan pada kromosom janin yang menjadikannya tidak dapat tumbuh dan akhirnya jatuh dari rahim.

Jenis Pengguguran

Dalam dunia perubatan, pengguguran atau keguguran dibahagikan kepada beberapa jenis, termasuk:

1. Pengguguran lengkap

Dalam keguguran jenis ini, serviks terbuka lebar dan semua tisu janin dikeluarkan dari rahim. Wanita hamil yang mengalami ini akan mengalami pendarahan faraj dan sakit perut seperti melahirkan. Biasanya, pengguguran lengkap berlaku pada usia kehamilan kurang dari 12 minggu.

2. Pengguguran tidak lengkap

Dalam keadaan ini, tisu janin telah dikeluarkan sebahagiannya. Secara amnya, pendarahan dan sakit perut akan berlangsung lama dan hanya dapat berhenti setelah semua tisu dikeluarkan atau kuretase dilakukan.

3. Insipien pengguguran

Pada insipiens pengguguran berlaku pendarahan disertai dengan sakit perut, tetapi tisu janin masih utuh di rahim. Walaupun begitu, keguguran masih tidak dapat dielakkan kerana serviks sudah terbuka.

4. Ancaman pengguguran

Ancaman pengguguran sebenarnya bukan keguguran. Dalam keadaan ini, serviks masih ditutup dan janin masih hidup di dalam rahim. Pendarahan dari faraj dan sakit perut yang dialami masih agak ringan. Risiko keguguran lebih besar. Walau bagaimanapun, biasanya dapat meneruskan kehamilan.

5. Pengguguran yang tidak dijangka

Dalam pengguguran yang tidak dijangka, janin telah mati tetapi ibu tidak menyedarinya kerana tidak ada aduan. Kemungkinan lain, janin tidak akan berkembang sejak awal (ovum berdarah). Keadaan ini biasanya hanya disedari ketika ibu dalam keadaan terkawal dan degupan jantung janin tidak dapat dilihat semasa pemeriksaan ultrasound.

6. Pengguguran berulang

Pengguguran berulang adalah diagnosis untuk keguguran yang berlaku 3 atau lebih kali berturut-turut. Kemungkinan pengguguran berulang sangat kecil. Oleh itu, rujuk kejadian ini dengan pakar sakit puan untuk mengetahui penyebabnya.

Jenis pengguguran di atas boleh berlaku kepada sesiapa sahaja pada trimester pertama kehamilan. Untuk mengelakkan keguguran, jaga kehamilan dengan sihat dengan makan makanan berkhasiat yang seimbang, mengelakkan asap rokok dan pengambilan minuman beralkohol, membiasakan diri dengan senaman ringan, dan menguruskan tekanan dengan baik.

Jangan lupa untuk memeriksa kehamilan anda secara berkala kepada pakar obstetrik supaya keadaan janin dan kesihatan anda dipantau dengan betul.