Bibir pecah-pecah, Inilah 5 Cara Mudah Mengatasinya

Bibir yang pecah-pecah adalah keadaan yang dialami oleh hampir semua orang. Bukan sahaja menyebabkan rasa tidak selesa, bibir kering dan pecah-pecah juga terdedah kepada pendarahan dan menyebabkan luka. Nah, ada beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mengatasi keadaan ini.

Bibir adalah bahagian badan yang unik berbanding bahagian badan yang lain. Ini kerana bibir tidak mempunyai kelenjar minyak untuk menjaga kelembapannya. Oleh itu, pendedahan cahaya matahari dapat mengeringkan bibir.

Punca dan Gejala Bibir Cengkerik

Sebilangan orang berpendapat bahawa bibir pecah-pecah hanya berlaku pada musim panas atau musim kering. Sebenarnya, keadaan ini boleh disebabkan oleh pelbagai perkara, walaupun udara atau cuaca sejuk sekalipun.

Keadaan perubatan tertentu juga boleh menyebabkan bibir pecah-pecah, seperti kekurangan zat makanan, kerengsaan, dan kesan sampingan ubat-ubatan.

Keadaan ini boleh bertambah buruk jika bibir tidak dirawat dengan baik. Beberapa gejala bibir pecah-pecah yang boleh muncul termasuk:

  • Bibir terasa kering, bahkan hingga terkelupas
  • Timbangan muncul di bibir
  • Ada luka
  • Bengkak
  • Berdarah

Cara Mengatasi Bibir Yang Pecah

Anda tidak perlu risau jika anda mengalami bibir pecah-pecah, kerana ada beberapa cara mudah yang boleh anda lakukan untuk menghilangkan dan mencegah bibir pecah, iaitu:

1. Kurangkan kebiasaan menjilat bibir

Ramai orang sering menjilat bibir untuk melembapkan dan mengatasi bibir kering. Namun, pada hakikatnya, menjilat bibir anda sebenarnya boleh membuat bibir pecah menjadi lebih teruk.

Ini kerana air liur menguap lebih cepat sehingga boleh menyebabkan bibir lebih kering daripada sebelumnya dibasahi dengan air liur.

2. Gpakai pelindung bibir

Gunakan balsem bibir atau balsem bibir juga dapat mengelakkan bibir pecah-pecah, terutama ketika aktif di bawah sinar matahari. Anda juga boleh mencuba balsem bibir semula jadi, seperti madu, minyak kelapa, lidah buaya, dan minyak zaitun, untuk merawat bibir yang pecah-pecah.

3. Elakkan pencetus alergi

Bibir yang pecah-pecah juga boleh terjadi akibat reaksi alahan badan terhadap zat. Oleh itu, seboleh-bolehnya elakkan sentuhan langsung dengan bahan yang boleh mencetuskan alergi.

Sebilangan orang terdedah kepada alergi terhadap produk minyak wangi, pewarna, kosmetik, atau produk penjagaan kulit dengan ramuan tertentu.

4. Pengambilan cecair badan yang mencukupi

Kekurangan cecair di dalam badan juga boleh menyebabkan bibir pecah-pecah. Oleh itu, adalah penting untuk selalu memenuhi keperluan cecair badan dengan minum sekurang-kurangnya 8 gelas air setiap hari.

Bukan hanya mencegah bibir pecah-pecah, keperluan cairan yang mencukupi juga dapat mengurangkan risiko mengalami dehidrasi.

5. Perhatikan penggunaan ubat-ubatan tertentu

Beberapa ubat boleh menyebabkan kesan sampingan dalam bentuk bibir yang pecah-pecah, seperti penghilang rasa sakit, antihistamin, dan ubat jerawat. Walau bagaimanapun, berjumpa dengan doktor anda untuk mengetahui dengan pasti mengenai kesan sampingan ubat ini. Sekiranya sangat mengganggu, doktor akan mempertimbangkan ubat alternatif.

Walaupun bibir pecah-pecah dapat sembuh dengan sendirinya, tetapi pada sesetengah orang, keadaan ini boleh bertambah buruk. Sekiranya teruk, bibir pecah-pecah boleh berubah menjadi cheilitis atau keradangan pada permukaan bibir.

Tanda khas bagi cheilitis adalah kemunculan retakan di sudut bibir dan boleh disertai dengan jangkitan.

Oleh itu, jika anda mengalami bibir pecah-pecah yang tidak sembuh dan sukar dirawat, anda harus berjumpa doktor agar rawatan yang sesuai dapat dijalankan.