Pelbagai kemungkinan penyebab kanak-kanak terencat akal dan ciri-cirinya

Kurang upaya mental adalah nama untuk orang dengankebolehan intelektual dan kognitif yang berada di bawah purata berbanding dengan kanak-kanak pada amnya. Keadaan ini bolehberlaku di bayi selepas masukdilahirkanbetul, sejak bayi itu dalam di dalam rahim atau semasa melahirkan anak.

Orang yang mengalami keterbelakangan mental dapat dikenal pasti dari proses berfikir dan belajar yang lebih lambat daripada kanak-kanak yang sihat pada umumnya. Bukan itu sahaja, mereka juga kurang mahir dalam mempraktikkan kemahiran untuk menjalankan aktiviti harian yang normal. Orang yang mengalami keterbelakangan mental adalah istilah lain bagi orang yang mempunyai kecacatan intelektual.

Pelbagai Perkara Yang Boleh Menyebabkan Tunagrahita

Pada dasarnya, kanak-kanak terencat akal diketahui mempunyai batasan dalam dua perkara utama, pertama adalah batasan fungsi intelektual (IQ), iaitu kemampuan untuk belajar, membuat keputusan, mencari alasan dan menyelesaikan masalah. Yang kedua adalah keterbatasan dalam kemampuan menyesuaikan diri, seperti kesukaran untuk berkomunikasi secara berkesan, menjaga diri dan berinteraksi.

Keadaan di atas biasanya disebabkan oleh perkara berikut:

 • Jangkitan otak yang berlaku selepas bayi dilahirkan.
 • Bayi dilahirkan sebelum waktunya.
 • Kecederaan otak kerana kemalangan atau jatuh.
 • Terdapat kelainan pada gen yang diturunkan dari ibu bapa.
 • Bayi tidak mendapat cukup oksigen semasa bersalin.
 • Ibu terkena jangkitan semasa hamil.
 • Ibu mengambil alkohol, ubat haram atau ubat tertentu semasa mengandung.

Namun, keadaan ini sebenarnya masih perlu diselidiki lebih lanjut, kerana sebenarnya penyebab kebanyakan kes keterbelakangan mental masih belum diketahui secara pasti.

NSmengenali tanda-menandatanganiterencat akal dari usia dini

Tanda-tanda kanak-kanak terencat akal dapat dikenali sejak mereka berada di dalam kandungan sehingga mereka memasuki sekolah. Beberapa tanda yang paling biasa adalah:

 • Anak terlambat bercakap, duduk, merangkak atau berguling.
 • Sukar untuk diingat.
 • Lambat menguasai kemahiran asas, seperti makan sendirian, berpakaian atau menggunakan tandas.
 • Gangguan tingkah laku, seperti amarah yang tidak terkawal.
 • Tidak dapat mengaitkan tindakan dengan akibat tindakan tersebut.
 • Kesukaran berfikir secara logik atau menyelesaikan masalah ringan.

Sebilangan kanak-kanak yang mengalami gangguan mental mungkin mengalami masalah kesihatan, seperti gangguan penglihatan, masalah pendengaran, autisme, gangguan kemahiran motorik, hingga kejang.

Sebilangan besar kes keterbelakangan mental tidak dapat dicegah, tetapi wanita hamil selalu dapat menghindari aktiviti berbahaya, seperti minum alkohol dan menerima rawatan selepas bersalin. Dalam kes yang disebabkan oleh penyakit keturunan, ujian dapat dilakukan untuk mengesan gangguan genetik.

Kanak-kanak dengan keterbelakangan mental mempunyai tahap yang berbeza, tetapi kanak-kanak yang terencat akal juga perlu belajar untuk dapat hidup berdikari seperti kanak-kanak normal pada umumnya. Mereka dapat mempelajari kemahiran sehari-hari, seperti berusaha berkeliling menggunakan pengangkutan awam. Sehingga ketika mereka dewasa, mereka dapat menjalankan aktiviti normal mengikut kemampuan mereka.

Ibu bapa yang mempunyai anak-anak terencat akal diharapkan dapat mengetahui seberapa banyak yang mungkin mengenai keadaan keterbelakangan mental, termasuk cara yang tepat untuk menemani mereka. Anda juga boleh berjumpa doktor atau psikologi kanak-kanak untuk diberi maklumat mengenai cara merawat dan memberi sokongan kepada kanak-kanak yang mengalami masalah mental.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found