Dermatix - Manfaat, dos dan kesan sampingan

Dermatix adalah produkyang berguna untuk malam, menghaluskan, memudarkan parut, dan mencerahkan noda dan bintik hitam akibat jerawat.

Dermatix mengurangkan warna gelap parut dengan melambatkan pemindahan melanin (pigmen) ke lapisan atas kulit. Ia juga akan mengurangkan parut jerawat dengan melindungi kawasan kulit dari keradangan dan memicu pembentukan kolagen, sehingga memperbaiki penampilan parut.

Produk Dermatix

Dermatix mempunyai tiga varian produk di pasaran, iaitu:

 • Dermatix Ultra Gel

  Dermatix Ultra Gel mengandungi siklopentasiloksana (gel silikon) dan vitamin C Ester. Produk ini dalam bentuk gel lutsinar.

 • Parut Jerawat Dermatix

  Dermatix Acne Gel mengandungi siklopentasiloksana (gel silikon), ekstrak lendir siput, dan niacinamide yang berkesan untuk melembapkan kulit. Produk ini dalam bentuk gel lutsinar.

 • Dermatix Advance

  Dermatix Advance mengandungi siklopentasiloksana (gel silikon) dan ester vitamin C. Produk ini dalam bentuk gel lutsinar.

Apa itu Dermatix

Bahan-bahan aktifPolimer silikon Cyclopentasiloxane (CPX), ester vitamin C, ekstrak lendir siput, dan niacinamide
kumpulanUbat percuma
KategoriUbat antikulat dan anti-jerawat
ManfaatMeratakan, melicinkan, memudarkan parut, mencerahkan noda dan bintik hitam yang disebabkan oleh jerawat, dan melembapkan kulit
Digunakan olehDewasa dan kanak-kanak berumur lebih dari 2 tahun
Dermatix untuk wanita hamil dan menyusuiKategori N:Tidak dikategorikan.

Dermatix dipercayai selamat untuk ibu menyusu jika digunakan sesuai dengan cadangan doktor dan peraturan yang tertera pada bungkusan.

Walau bagaimanapun, jika anda menggunakan Dermatix di bahagian dada, anda harus mengeluarkan gel sebelum memberi makan untuk mengelakkan bayi menelan gel secara tidak sengaja.

Bentuk ubatGel

Langkah berjaga-jaga Sebelum Menggunakan Dermatix

Terdapat beberapa perkara yang perlu anda perhatikan sebelum menggunakan Dermatix, iaitu:

 • Jangan gunakan Dermatix jika anda alah kepada salah satu bahan dalam ubat ini.
 • Elakkan menggunakan Dermatix pada luka basah, luka bakar, atau luka terbuka.
 • Dermatix hanya boleh digunakan sebagai ubat luaran. Elakkan menggunakan Dermatix pada mata, hidung, mulut, atau selaput lendir lain.
 • Elakkan memakai pakaian ketat semasa rawatan dengan Dermatix untuk mengelakkan kerengsaan atau kerosakan pada tisu parut.
 • Bercakap dengan doktor anda mengenai penggunaan Dermatix jika anda mengambil ubat, makanan tambahan, atau produk herba tertentu.
 • Bercakap dengan doktor anda mengenai penggunaan Dermatix jika anda hamil, menyusu atau merancang kehamilan.
 • Bercakap dengan doktor anda mengenai penggunaan Dermatix jika anda mengambil ubat untuk rawatan kulit atau antibiotik.
 • Elakkan aktiviti di bawah sinar matahari langsung untuk waktu yang lama semasa menjalani rawatan dengan Dermatix, kerana ubat ini dapat membuat kulit lebih sensitif terhadap sinar matahari.
 • Dapatkan nasihat doktor sekiranya anda mengalami parut yang tenggelam, seperti bekas luka dari cacar air dan jerawat
 • Segera berjumpa dengan doktor anda sekiranya anda mengalami reaksi alergi atau berlebihan setelah menggunakan Dermatix.

Dos dan Peraturan Penggunaan Dermatix

Dos Dermatix disesuaikan mengikut usia, jenis jangkitan, dan keadaan pesakit. Berikut adalah dos Dermatix mengikut jenis produk:

 • Dermatix Ultra Gel |

  Sapukan Dermatix Ultra Gel 2 kali sehari, pada waktu pagi dan petang, sekurang-kurangnya 2-3 bulan.

 • Parut Jerawat Dermatix

  Sapukan Dermatix Acne Scar 2 kali, pada waktu pagi dan petang atau sebelum tidur, selama 4 minggu.

 • Dermatix Advance

  Sapukan Dermatix Advance 2 kali sehari, pada waktu pagi dan petang atau sebelum tidur.

Cara Menggunakan Dermatix dengan Betul

Ikuti arahan doktor anda atau arahan yang tertera pada bungkusan sebelum menggunakan Dermatix. Gunakan Dermatix mengikut dos yang disyorkan. Jangan meningkatkan dos tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.

Untuk Dermatix Acne Scar, sapukan gel Dermatix pada kawasan parut jerawat yang telah dibersihkan 2 kali sehari, pada waktu pagi dan sebelum tidur.

Sebaiknya gunakan pelindung matahari jika anda ingin melakukan aktiviti di bawah terik matahari.

Untuk jenis kulit yang cenderung membentuk parut, adalah lebih baik jika parut dicegah seawal mungkin, iaitu pada waktu kecederaan. Rujuk dengan pakar dermatologi mengenai cara mencegahnya.

Simpan Dermatix pada suhu bilik, jauh dari panas, udara lembap, dan cahaya matahari langsung. Jauhkan ubat ini dari jangkauan kanak-kanak.

Interaksi Dermatix dengan Ubat-ubatan Lain

Elakkan mengambil kombinasi siklopentasiloksana dan vitamin C pada masa yang sama dengan ubat penjagaan kulit dan antibiotik. Sekiranya anda mengambil ubat, makanan tambahan atau produk herba tertentu, selalu berjumpa dengan doktor mengenai penggunaannya dengan Dermatix.

Kesan Sampingan dan Bahaya Dermatix

Sekiranya digunakan dalam dos yang betul dan dengan cara yang betul, Dermatix umumnya selamat dan jarang menyebabkan kesan sampingan. Walau bagaimanapun, jika terdapat kerengsaan, kemerahan, atau sakit di kawasan yang digunakan, berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan.

Anda juga harus berjumpa doktor dengan segera sekiranya anda mengalami reaksi ubat alahan setelah menggunakan Dermatix


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found