Mengenali Lapisan Anatomi Kulit dan Nutrien Penyokongnya

Tidak semudah yang disangka, anatomi kulit manusia terdiri daripada beberapa lapisan dengan fungsi masing-masing.Untuk berfungsi dengan optimum, kulit memerlukan pemakanan. Ada apa-apa? Mari kita lihat dalam ulasan berikut!

Kulit adalah salah satu organ terbesar dalam tubuh manusia yang merangkumi hampir keseluruhan permukaan badan. Kulit mempunyai pelbagai fungsi, salah satunya melindungi otot, tulang dan organ dalaman. Selain itu, kulit juga berfungsi melindungi tubuh dari kuman, virus, hingga pendedahan kimia, menjaga keseimbangan cairan dan elektrolit, membantu mensintesis vitamin D, dan menjaga suhu badan yang stabil.

Lapisan Kulit

Walaupun jarang disedari, kulit adalah organ dinamik yang sentiasa berubah semasa hidup seseorang. Lapisan yang ada di bahagian dalam akan menggantikan lapisan luar yang telah jatuh tanpa menyedarinya. Ketebalan kulit setiap orang berbeza, bergantung pada jantina, usia, dan juga faktor lain seperti keadaan perubatan tertentu. Secara umum, kulit lelaki lebih tebal daripada kulit wanita, dan kulit kanak-kanak lebih nipis daripada kulit dewasa.

Berikut adalah struktur anatomi kulit manusia yang terdiri daripada tiga lapisan kulit, bermula dari lapisan paling luar:

 • Epidermis

  Struktur anatomi pertama kulit manusia adalah epidermis. Lapisan epidermis tidak mempunyai saluran darah. Pembekalan dan pembuangan nutrien diperoleh dari lapisan yang lebih dalam, iaitu dermis. Epidermis itu sendiri terdiri daripada beberapa lapisan sel yang disebut stratum, iaitu:

  • Stratum corneum

   Lapisan ini terdiri daripada sel tanduk keras yang terbentuk dari keratin. Lapisan kulit terluar berfungsi untuk menyerap air dan melindungi lapisan kulit yang lebih dalam.

  • Stratum lucidum.

   Merupakan lapisan nipis yang hanya terdapat pada kulit tebal di telapak tangan dan kaki. Lapisan ini berfungsi untuk mengurangkan geseran antara lapisan epidermis.

  • Stratrum granulosum

   Merupakan lapisan ketiga epidermis, yang berfungsi membentuk sel pelindung kulit.

  • Stratum spinosum

   Merupakan bahagian dari epidermis yang berperanan dalam membuat keratin, yang merupakan blok bangunan sel kulit, rambut, dan kuku.

  • Asas stratum

   Merupakan lapisan terdalam di epidermis yang secara aktif membentuk sel kulit. Lapisan ini mengandungi melanosit, yang merupakan sel pembentuk warna kulit (pigmen) yang melindungi kulit dari sinaran.

Dalam anatomi kulit, di epidermis juga terdapat sel Langerhans yang bertindak sebagai bagian dari sistem imun kulit, dan sel Merkel yang berfungsi membuat kulit sensitif terhadap sentuhan.

 • Dermis

  Lapisan kedua dalam struktur anatomi kulit manusia adalah dermis. Dermis berfungsi untuk menyokong epidermis, dan mempunyai struktur yang lebih kompleks. Struktur dermis terdiri daripada serat elastik, serat retikular, dan serat kolagen. Di samping itu, dermis juga mengandungi saluran darah bersama ujung saraf, sistem limfa, peluh dan kelenjar minyak, folikel rambut, tisu penghubung, dan sel-sel imun kulit. Dermis memainkan peranan penting dalam mengekalkan keanjalan kulit dan mengekalkan keadaan kulit yang prima.

 • Hipodermik

  Lapisan ketiga dalam struktur anatomi kulit manusia adalah hipodermis. Hipodermis berada di bawah lapisan dermis dan berfungsi untuk melekatkan kulit ke otot atau tulang, membekalkan saluran darah, dan mengawetkan kulit. Hipodermis itu sendiri bukan lagi bahagian lapisan kulit. Di lapisan ini, terdapat tisu lemak yang menenangkan dan melindungi haba badan.

Menyokong Pemakanan Kulit

Selain mengenali struktur anatomi kulit, juga penting bagi anda untuk mengetahui nutrien apa yang dapat menjaga kesihatan setiap lapisan kulit. Kulit memerlukan nutrien untuk berfungsi secara optimum, dan perubahan dalam pengambilan nutrien dapat mempengaruhi keadaan kulit.

Terdapat beberapa jenis nutrien yang memainkan peranan penting dalam penjagaan kulit, termasuk:

 • Vitamin

  Vitamin A akan membantu proses pembentukan keratin di lapisan paling luar kulit, mengatasi kerosakan kulit yang disebabkan oleh pendedahan UV, dan juga mengurangkan kedutan.

  Vitamin C sebagai antioksidan akan membantu proses sintesis kolagen dan melindungi kulit dari pendedahan UV.

  Vitamin E membantu kulit melawan kerosakan radikal bebas dan melindunginya dari pendedahan cahaya matahari.

  Vitamin D akan membantu sistem imun dan proses pembaikan kulit.

 • Antioksidan

  Untuk mengawal kerosakan kulit yang disebabkan oleh radikal bebas, anda boleh memasukkan beberapa makanan yang mengandungi antioksidan dalam menu harian anda. Banyak jenis buah-buahan dan sayur-sayuran kaya dengan antioksidan, contohnya strawberi, blueberry, bayam, semua jenis lada.

 • Asid lemak omega-3

  Asid lemak omega-3 juga penting untuk memastikan lapisan luar kulit sentiasa kuat. Anda boleh mendapatkan kandungan ini dari salmon, sardin, dan walnut.

Menjaga kesihatan setiap lapisan dalam anatomi kulit, dapat dilakukan dengan nutrien pendukung yang mencukupi. Seboleh-bolehnya, hindari cahaya matahari langsung dan gunakan pelindung matahari ketika melakukan aktiviti di bawah terik matahari. Rujuk dengan pakar dermatologi, jika anda mengalami keluhan pada kulit.