Berikut adalah 5 Khasiat Daun Kangkung yang Penting untuk Tahu

Manfaat daun kangkung untuk kesihatan telah diketahui sejak ribuan tahun di Eropah. Berkat kandungannya, daun yang mempunyai banyak khasiat bahkan telah digunakan secara turun temurun sebagai ubat tradisionalional di sana.

Kale adalah sayur yang termasuk dalam keluarga kubis, bersama dengan brokoli, kembang kol, dan sayur sawi. Makanan dijuluki makanan super dan makanan berasaskan tumbuhan yang paling berkhasiat ini mempunyai banyak faedah yang tidak diragukan lagi.

Terdapat banyak jenis kangkung, tetapi yang paling umum dalam makanan adalah kangkung dengan daun kerinting, berwarna hijau tua, dan batang berserat yang keras.

Kandungan Nutrien Daun Kale

Manfaat daun kangkung untuk kesihatan tidak dapat dipisahkan dari kandungan nutriennya yang banyak. Dalam 70 gram daun kangkung mentah terdapat kira-kira 33 kalori dan pelbagai nutrien penting lain, termasuk:

  • 6 gram karbohidrat
  • 3.5 gram serat
  • 3 gram protein
  • Hampir 700% keperluan vitamin K harian
  • Lebih daripada 200% keperluan vitamin A harian
  • Lebih daripada 100% keperluan vitamin C harian
  • Mineral, termasuk kalsium, kalium, magnesium, zat besi, dan fosfor

Tidak hanya itu, daun kangkung juga mengandung asam lemak omega-3, mangan, thiamin (vitamin B1), riboflavin (vitamin B2), dan niasin (vitamin B3), serta pelbagai sebatian antioksidan, seperti beta karoten, flavonoid, dan polifenol. Salah satu jenis flavonoid unik yang terdapat dalam jumlah besar adalah quercetin dan kaempferol.

Pelbagai Khasiat Daun Kangkung

Memandangkan banyak nutrien dan antioksidan di dalamnya, tidak hairanlah daun kangkung disebut sebagai salah satu makanan padat nutrien yang mempunyai banyak manfaat kesihatan.

Berikut adalah pelbagai faedah daun kangkung yang anda dapat:

1. Melawan barah

Daun Kale mempunyai potensi antikanker yang baik. Manfaat kale diperoleh dari koleksi sebatian bioaktif di dalamnya yang terbukti dapat meningkatkan proses detoksifikasi tubuh dan melindungi sel dari kerosakan DNA, sehingga dapat menghambat pertumbuhan dan perkembangan sel barah.

Lebih-lebih lagi, kandungan vitamin C yang banyak dalam daun kangkung juga dapat mengurangkan keradangan, menguatkan sistem imun, dan mencegah bahaya pengoksidaan dalam tubuh. Sifat-sifat ini juga dapat menyumbang untuk melindungi tubuh anda dari barah.

2. Jantung sihat

Daun Kangkung boleh menjadi pilihan makanan yang tepat bagi anda yang menderita atau ingin mencegah penyakit jantung. Sebabnya, daun kangkung mengandungi pelbagai zat yang berkhasiat dalam menurunkan kadar kolesterol darah, serta dapat membantu mencegah kerusakan pada dinding arteri.

Manfaat kale ini telah dibuktikan oleh penyelidikan yang mendapati bahawa pengambilan jus kale setiap hari selama 12 minggu dapat meningkatkan kadar kolesterol baik (HDL) hampir 30% dan menurunkan kolesterol jahat (LDL) sebanyak 10%.

Sebenarnya, satu kajian menunjukkan bahawa kale kukus mempunyai potensi yang sama dengan kolestiramin, iaitu ubat penurun kolesterol tinggi.

3. Menjaga kesihatan mata

Penglihatan yang terganggu adalah salah satu tanda penuaan yang tidak dapat dinafikan. Nasib baik, ada beberapa perkara mudah yang boleh anda lakukan untuk meningkatkan kesihatan mata. Salah satunya adalah dengan mengambil daun kale secara berkala.

Manfaat daun kangkung adalah kerana kandungan antioksidan yang kuat zeaxanthin dan lutein yang dapat melindungi retina dan lensa mata anda dari penyakit mata biasa, seperti degenerasi makula dan katarak.

4. Sayamenyokong kerja sistem pembekuan darah

Daun Kale adalah sumber vitamin K yang baik untuk kesihatan. Vitamin ini mempunyai peranan penting dalam proses pembekuan darah. Sekiranya proses ini terganggu, tubuh boleh mengalami pendarahan yang berlebihan.

5. Mencegah diabetes

Kandungan mangan dan magnesium dalam daun kangkung diketahui dapat mengurangkan risiko ketahanan insulin. Ini menjadikan gula darah lebih mudah dikawal, jadi risiko anda menghidap diabetes jenis 2 dan penyakit jantung akan lebih rendah.

Sekarang anda tahu apa faedah kale untuk kesihatan. Anda boleh mula menggunakannya dengan pelbagai cara mudah, seperti menambahkan kangkung ke salad, smoothie, oatmeal, atau sup.

Selain mengkonsumsi kale, jangan lupa untuk terus memenuhi keperluan pemakanan anda dengan memakan pelbagai sayur-sayuran, buah-buahan, dan sumber protein dan lemak sihat yang tidak kurang pentingnya. Sekiranya perlu, berjumpa dengan doktor anda mengenai diet dan diet yang baik untuk keadaan kesihatan anda.