Regangan: Jenis dan Manfaat untuk Tubuh

Meregangkan atau meregangkan otot adalah aktiviti yang dilakukan untuk memastikan otot-otot badan tetap lentur, kuat dan sihat. Terdapat pelbagai jenis regangan yang bermanfaat untuk kesihatan dan kecergasan. Mari lihat penjelasan di bawah.

Regangan biasanya dilakukan sebagai gerakan memanaskan badan dan menyejukkan badan semasa bersenam. Walaupun begitu, regangan boleh juga dilakukan walaupun anda tidak bersenam. Anda sebenarnya dinasihatkan untuk melakukannya regangan atau meregangkan sekurang-kurangnya 2 kali seminggu, masing-masing selama 60 saat.

Jenis-Jenis Regangan

Terdapat banyak jenis regangan yang boleh anda cuba. Berikut adalah beberapa perkara yang paling biasa:

1. Regangan statik

Ini adalah jenis regangan yang paling biasa dan dianggap paling selamat untuk meregangkan otot-otot badan. Regangan statik (regangan statik) biasanya digunakan untuk meningkatkan panjang otot, kekuatan, dan kelenturan. Regangan ini sangat sesuai untuk dilakukan setelah anda selesai bersenam.

Regangan statik dilakukan dengan meregangkan kumpulan otot yang disasarkan sehingga anda merasakan otot mengencangkan. Pegang kedudukan ini selama 15-60 saat.

2. regangan dinamik

Tidak seperti regangan statik, regangan dinamik (regangan dinamik) dilakukan dengan melakukan pergerakan tertentu selama 10–12 pengulangan dan meningkatkan jarak dalam setiap pergerakan.

Pergerakan regangan dapat disesuaikan dengan sukan yang akan dilakukan. Contohnya regangan dinamik adalah gerakan memutar bahu dan lengan yang sering dilakukan oleh perenang.

3. Fasilitasi neuromuskular proprioceptif (PNF)

PNF adalah sejenis peregangan otot yang dilakukan untuk meningkatkan kelenturan dan gerakan maksimum badan.

Regangan Jenis ini bermula dengan meregangkan otot seperti biasa. Selepas itu, kencangkan otot yang diregangkan tanpa bergerak, tahan selama 6-10 saat, kemudian lepaskan. Ulangi pergerakan ini dengan peningkatan peregangan otot dengan setiap pergerakan.

4. Peregangan balistik

Peregangan balistik (regangan balistik) adalah jenis regangan apa yang biasanya dilakukan oleh atlet, kerana regangan ini dapat meningkatkan prestasi mereka dalam melompat atau menendang. Ini adalah jenis regangan pergerakan kuat yang menggunakan gerakan memantul dan menyentak untuk mendorong otot melebihi jarak pergerakan normal mereka.

Contohnya regangan balistik adalah pergerakan menyentuh jari kaki yang dilakukan dengan menghentak kaki ke arah tapak tangan. Regangan Jenis ini biasanya dilakukan oleh atlet bola sepak sebagai gerakan memanaskan badan.

Manfaat Regangan untuk badan

Berikut adalah pelbagai faedah yang boleh anda perolehi regangan: 1

1. Meningkatkan fleksibiliti

Regangan dilakukan secara berkala dapat membantu meningkatkan kelenturan badan anda secara keseluruhan. Dengan badan yang fleksibel, melakukan aktiviti harian juga akan terasa lebih senang dan selesa. Di samping itu, peningkatan fleksibiliti juga dapat mengurangkan risiko kesukaran bergerak kerana penuaan.

2. Mengurangkan tekanan

Gaya hidup yang tidak aktif boleh menyebabkan otot menjadi tegang. Ketika anda berada dalam keadaan tertekan, otot-otot tegang ini dapat memperburuk tekanan yang anda alami.

Oleh itu, dengan melakukan regangan secara berkala, otot yang tegang dan kaku kerana tidak banyak bergerak boleh berehat, jadi anda boleh menjadi lebih santai dan tekanan akan berkurang.

3. Memperbaiki postur

Ketidakseimbangan ketegangan otot boleh menyebabkan postur badan yang lemah, seperti scoliosis. Dengan melakukan regangan, Anda boleh mengembalikan ketegangan otot yang tidak seimbang. Sekiranya dilakukan secara berkala, regangan dapat membantu postur badan anda menjadi lebih baik.

4. Meningkatkan aliran darah ke otot

Regangan Ia juga bermanfaat untuk meningkatkan aliran darah ke otot ke seluruh badan. Sekiranya aliran darah ke otot lancar, pemulihan otot setelah anda melakukan pelbagai aktiviti fizikal, seperti bersenam, dapat lebih cepat dan risiko sakit otot juga akan berkurang.

Pelbagai faedah regangan di atas boleh didapati sekiranya anda melakukannya dengan kerap. Sekiranya anda keliru memilih jenisnya regangan apa yang sesuai untuk anda lakukan setiap hari, terutamanya jika anda mempunyai sejarah kecederaan atau keadaan perubatan tertentu, berjumpa doktor.