Selalunya disalah anggap sebagai sayur-sayuran, ini adalah 9 kebaikan tomato untuk kesihatan

Sebilangan orang hanya mengetahui kelebihan tomato untuk kesihatan mata. Sebenarnya, buah ini, yang sering disalah anggap sebagai sayur, mempunyai pelbagai manfaat lain yang juga baik untuk kesihatan, seperti mencegah barah dan mengawal kadar gula dalam darah.

Terdapat pelbagai jenis tomato yang diusahakan di Indonesia. Setiap jenis tomato umumnya mempunyai ukuran, warna, dan rasa yang berbeza. Buah ini sering dimakan secara langsung, diproses menjadi jus, atau sebagai campuran bahan memasak.

Tomato dikenali sebagai buah yang rendah kalori dan lemak dan kaya dengan vitamin dan mineral, seperti vitamin A, vitamin C, folat, dan kalium. Buah ini juga mengandungi pelbagai antioksidan, seperti likopena, lutein, dan zeaxanthin.

Pelbagai Khasiat Tomato untuk Kesihatan

Pelbagai kandungan nutrien dalam tomato dipercayai baik untuk kesihatan tubuh. Nah, berikut adalah beberapa kelebihan tomato yang anda dapat:

1. Menghambat pertumbuhan sel barah

Tomat mengandungi antioksidan dalam bentuk likopen yang baik untuk menghambat pertumbuhan dan penyebaran beberapa jenis barah, seperti barah prostat, barah paru-paru, dan barah perut.

Bukan hanya itu, kandungan karotenoid, yang merupakan zat yang memberikan warna semula jadi kepada tomato, diyakini baik untuk menghambat penyebaran barah payudara. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan untuk memastikan kelebihan sebiji tomato ini.

2. Menurunkan dan mengawal tekanan

Makan makanan kaya kalium, termasuk tomato, bermanfaat untuk mengekalkan tekanan darah normal. Manfaat ini berasal dari kandungan kalium dalam tomato yang dapat mengurangkan kesan natrium yang dapat meningkatkan tekanan darah.

Oleh itu, tomato baik untuk dimakan oleh orang yang mempunyai tekanan darah tinggi untuk mengawal tekanan darah agar tetap normal.

3. Menjaga kkesihatan jantung dan saluran darah

Kandungan lutein dan lycopene dalam tomato dapat menurunkan kadar kolesterol jahat (LDL) dan mengurangkan risiko penyumbatan saluran darah. Kesan ini menjadikan tomato salah satu makanan terbaik untuk mencegah penyakit jantung dan strok.

4. Mencegah penuaan awal kulit

Beberapa kajian menyatakan bahawa kandungan karotenoid dan likopena dalam tomato dapat mencegah penurunan pengeluaran kolagen dalam badan. Selain itu, kandungan vitamin C dalam tomato juga berfungsi sebagai perangsang kolagen.

Khasiat tomato ini boleh digunakan untuk mencegah penuaan awal kulit yang ditandai dengan kemunculan kedutan dan garis-garis halus, kulit kendur, dan kulit kelihatan kusam.

5. Penjaga kesihatan mata

Kandungan lutein dan zeaxanthin dalam tomato adalah nutrien yang baik untuk menjaga kesihatan mata. Lutein dan zeaxanthin adalah dua bentuk vitamin A yang diketahui dapat mencegah kerosakan mata yang berkaitan dengan usia, seperti degenerasi makula.

Kedua-dua antioksidan ini juga diketahui dapat mencegah kerosakan mata akibat cahaya biru yang datang dari telefon bimbit atau komputer.

6. Mengawal kadar gula dalam darah

Tomato adalah sumber serat yang baik untuk menurunkan dan mengawal kadar gula darah dalam badan setelah makan. Kelebihan tomato ini menjadikannya salah satu makanan dengan indeks glisemik rendah yang baik untuk pesakit diabetes.

Walau bagaimanapun, manfaat tomato untuk diabetes masih memerlukan kajian lebih lanjut.

7. Menstabilkan mood

Tomato adalah sumber asid folik dan asid alpha-lipoik yang baik untuk melawan kemurungan. Kandungan asid folik dipercayai dapat mencegah lebihan homosistein asid amino yang dapat mengurangkan pengeluaran hormon penting, seperti serotonin dan dopamin.

Kedua-dua hormon ini dapat mengawal mood. Oleh itu, tomato sedap dimakan untuk menstabilkan mood, terutama pada orang yang mengalami kemurungan.

8. Penghadaman yang lancar

Tidak hanya baik untuk mengawal kadar gula dalam darah, kandungan serat dan air dalam tomato juga berguna untuk melancarkan saluran pencernaan. Serat diketahui dapat mengekalkan saluran pencernaan yang sihat dan mencegah sembelit.

9. Menurunkan berat badan

Tomato adalah buah yang rendah kalori, karbohidrat, dan lemak, jadi bagus untuk anda yang menurunkan berat badan. Ini kerana pelbagai kandungan nutrien dalam tomato dapat memenuhi keperluan nutrisi ketika berdiet.

Itulah pelbagai faedah tomato untuk kesihatan yang anda dapat. Walaupun pelbagai tuntutan untuk kelebihan tomato masih memerlukan kajian lebih lanjut, jangan ragu untuk menambahkan tomato ke dalam diet harian anda.

Tomato umumnya selamat untuk dimakan dan jarang menyebabkan alahan. Namun, kerana tomato bersifat berasid, anda harus menghadkan pengambilan tomato dan produk tomato yang diproses, terutamanya jika anda mengalami ulser perut.

Sekiranya anda mempunyai sejarah keadaan perubatan tertentu dan ragu-ragu untuk memakan tomato, anda boleh berjumpa doktor terlebih dahulu. Doktor akan memberikan jumlah pengambilan tomato mengikut keadaan dan keperluan kesihatan anda.