Bayi 5 Bulan: Mula Duduk

Bayi 5 bulan pada amnya mula berusaha duduk dari posisi rawan dengan menyokong badannya menggunakan kedua tangan. Walaupun begitu, kedudukannya masih tidak stabil. Untuk menolong anak kecil anda, anda boleh meletakkan bantal di kedua-dua sisinya dan terus menemaninya.

Bayi lelaki berusia 5 bulan umumnya mempunyai berat sekitar 6–9,2 kg, dengan panjang 62–70 cm. Sementara itu, bayi perempuan mempunyai berat sekitar 5.5-9 kg, dengan panjang 60-68 cm. Pada usia ini, bayi sudah mula dapat duduk dan mengalami perkembangan lebih banyak daripada bayi pada usia 4 bulan.

Pelbagai Perkembangan Bayi 5 Bulan

Berikut adalah beberapa perkembangan yang biasanya dialami oleh bayi ketika mereka berumur 5 bulan:

Kemahiran motor bayi 5 bulan

Pada usia 5 bulan, kemahiran motorik bayi sudah dapat dilihat. Beberapa perkara yang boleh dilakukan oleh bayi pada usia ini termasuk:

 • Berguling dari belakang ke perut dan sebaliknya
 • Kadang kala anda boleh duduk sebentar tanpa disokong
 • Duduk dari posisi rawan dengan menyokong badan menggunakan tangannya sendiri
 • Jangkau objek yang boleh dijangkau, seperti mainan atau botol bayi
 • Membuang barang-barang yang ada dalam genggamannya hanya untuk melihatnya jatuh

Untuk membantu menstabilkan posisi duduk si kecil, letakkan kakinya diregangkan seperti huruf V. Letakkan mainan di hadapannya untuk bermain dan letakkan bantal di sekelilingnya. Perkembangan ini menunjukkan bahawa dia sedang bersiap untuk merangkak dalam beberapa bulan ke depan.

Di samping itu, anda boleh melatih otot motorik anak kecil anda dengan meletakkan mainan di dalam jangkauannya dan menunggunya meraih mainan tersebut. Di samping itu, anda juga boleh mengajar anak kecil anda untuk memindahkan mainan dari satu tangan ke tangan yang lain.

Namun, elakkan meletakkan mainan gantung atau apa sahaja di tempat tidur Little One agar tidak jatuh pada dirinya, jika dia menariknya setiap saat.

Ucapan bayi 5 bulan

Mengenai kemampuan bercakap, ada beberapa perkara yang dapat dilakukan oleh bayi berusia 5 bulan, iaitu:

 • Biasakan dengan suara yang didengar setiap hari di sekelilingnya, seperti suara TV, suara binatang peliharaan, atau suara telefon.
 • Sudah dapat memperhatikan pembicara
 • Babil-babel mula berubah-ubah dan menjadi lebih kerap, seperti "Ma,"Pa","Ba", atau "Ga".
 • Kadang kala anda boleh menggabungkan satu perkataan dengan perkataan yang lain.

Walaupun bayi berusia 5 bulan pada umumnya tidak dapat memahami kata-kata, dia mungkin sudah memahami perintah mudah, seperti '' Tidak ''.

Kemahiran sosial bayi 5 bulan

Bayi berusia 5 bulan sudah dapat mengenali ketika orang memanggil namanya atau bercakap tentangnya. Dia juga akan menoleh ke arah suara. Di samping itu, biasanya bayi berusia 5 bulan juga dapat berinteraksi dengan bayi di sekeliling mereka, yang dicirikan oleh tingkah laku berikut:

 • Mengangkat tangannya sebagai tanda ingin dipegang atau menangis ketika ibunya menjauh darinya.
 • Senyum, ketawa, menangis, menjerit, meniru suara, dan berbicara dengan nada yang berbeza sesuai dengan moodnya, seperti merasa gembira, puas, kecewa, atau sedih
 • Ketawa apabila melihat ekspresi atau sesuatu yang dia rasa lucu.
 • Kadang-kadang dia akan menangis jika dia berada di hadapan orang atau persekitaran yang tidak dikenali. Namun, itu tidak bermakna anda tidak perlu membawa anak kecil anda ke tempat yang penuh dengan orang baru. Dia hanya memerlukan masa untuk belajar mengenali persekitarannya.

Perkara Lain yang Perlu Diperhatikan dalam Bayi 5 Bulan

Selain kemahiran motorik, pertuturan dan kemahiran sosial, ada beberapa perkara yang juga harus anda perhatikan ketika si kecil memasuki usia 5 bulan, iaitu:

 • Walaupun si kecil mula berminat dengan makanan dewasa, anda harus menunggu sehingga dia berumur 6 bulan sebelum diberi makanan pelengkap (MPASI), atau anda boleh bertanya kepada doktor anda mengenai perkara ini.
 • Pastikan anda tidak membiarkan si kecil anda bersendirian di tempat tidur atau di tempat tinggi, kerana dia boleh terguling dan jatuh secara tidak sengaja.
 • Sekiranya si kecil tidak dapat duduk, anda boleh terus meletakkannya di perutnya, sehingga dia dilatih untuk memegang kepala dan dadanya untuk menguatkan otot lehernya.
 • Setelah dapat duduk, sertakan anak kecil anda dalam aktiviti makan keluarga di meja makan. Bayi berumur 5 bulan biasanya suka memberi perhatian kepada orang di sekitar mereka yang berada
 • Sebilangan besar bayi dapat tidur nyenyak sepanjang malam. Sekiranya mungkin, biasakan meletakkan anak kecil anda di dalam buaian ketika dia mengantuk, bukan ketika dia cepat tidur, sehingga dia belajar menenangkan dirinya sehingga tidur.
 • Pada usia ini, penglihatan bayi juga akan lebih tajam dan persepsi warna akan berkembang. Dia dapat membezakan pelbagai warna dengan warna yang sama, misalnya merah jambu dan merah gelap.
 • Berikan pengalaman baru kepada si kecil, seperti membawanya bermain di halaman. Dia akan senang melihat objek berwarna baru dan tempat yang baru dikunjungi.

Setiap bayi mempunyai perkembangan yang unik dan berbeza. Jadi, tidak perlu risau jika bayi anda yang berusia 5 bulan tidak mempunyai kemampuan di atas, terutamanya jika dia dilahirkan sebelum waktunya.

Pada amnya, anak-anak yang dilahirkan sebelum waktunya mengambil masa lebih lama untuk melakukan perkara yang dapat dilakukan oleh anak-anak lain seusia mereka.

Namun, ada beberapa perkara yang perlu anda perhatikan, iaitu:

 • Anak kecil anda tidak bertindak balas ketika dia dipanggil atau ketika ada bunyi yang kuat.
 • Anak kecil anda tidak mengejek atau cuba meniru suara.
 • Mata si kecil anda tidak dapat mengesan atau mengikuti pergerakan objek atau orang di sekelilingnya.
 • Anak kecil anda mengalami kesukaran untuk menggerakkan satu atau kedua mata.

Sekiranya pada usia 5 bulan si kecil menunjukkan tanda-tanda ini, anda harus segera membawanya ke doktor untuk pemeriksaan dan rawatan lebih lanjut.

Baca kitaran perkembangan usia seterusnya dalam Bayi 6 Bulan: Mula Makan Makanan Pepejal.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found