Manfaat Kopi Hijau untuk Diet, Inilah Fakta

Kebaikan minum kopi masih menjadi perbahasan panjang hari ini. Namun, kini terdapat juga kontroversi mengenai faedah dari kopi hijauatau kopi hijau yang dikatakan dapat menurunkan berat badan.

Populariti kopi hijau meningkat setelah didakwa dapat membakar lemak dengan cepat, tanpa mengubah diet atau bersenam. Ini membuatkan sebilangan orang berminat untuk memakannya kopi hijau, untuk mendapatkan berat badan yang diinginkan.

Tidak Terbukti Berkesan

Yang dimaksudkan ialah kopi hijau iaitu biji kopi yang belum dipanggang atau diproses. Biji kopi ini masih mempunyai kadar asid klorogenik yang lebih tinggi, sehingga dianggap mempengaruhi metabolisme dan kadar gula darah yang kemudian dapat membantu program diet.

Manfaat kopi hijau untuk diet mula diambil kira kerana terdapat kajian yang menunjukkan potensi keberkesanannya kopi hijau dalam menurunkan berat badan. Kajian menunjukkan ekstrak dari kopi hijau diminum secara berkala dapat membantu usaha menurunkan berat badan berjalan dengan lebih berkesan.

Walaupun begitu, berjumpa doktor terlebih dahulu, sebelum memutuskan untuk meminumnya. Terutama bagi anda yang mempunyai sejarah penyakit tertentu, atau sedang menjalani rawatan lain.

Walau bagaimanapun, penyelidikan ini tidak dapat digunakan sebagai satu-satunya rujukan. Kerana ada kajian lain yang menyatakan, kesan penggunaan kopi hijau mengurangkan berat badan semasa berdiet sangat kecil. Hasil tinjauan menyatakan bahawa eksperimen lebih lanjut diperlukan untuk menentukan keberkesanan dan keselamatan kopi hijau untuk mengurangkan berat badan.

kopi hijau untuk diet sering dibungkus sebagai makanan tambahan atau produk semula jadi. Namun, itu tidak bermakna ia selamat. Sebab lain untuk tetap berhati-hati mengenai faedah kopi hijau untuk diet adalah kandungan asid klorogenik di dalamnya yang belum mendapat bukti saintifik yang cukup sebagai penurunan berat badan.

Risiko Kesan Sampingan

Sehingga kini, kesan sampingannya kopi hijau belum diketahui dengan jelas kerana kajian yang lebih luas belum dijalankan. Walau bagaimanapun, kafein dalam kopi secara amnya boleh menyebabkan sakit perut, pedih ulu hati, kencing kerap, degupan jantung meningkat, gelisah, dan sukar tidur.

Sekiranya dimakan dalam kuantiti yang banyak, kandungan kafein dalam kopi hijau Ia juga boleh menyebabkan sakit kepala, deringan di telinga, kegelisahan, ketegangan, dan degupan jantung yang tidak teratur.

Sebilangan keadaan tidak digalakkan dimakan kopi hijau termasuk wanita hamil dan menyusui, orang dengan kadar homosistein darah tinggi, orang dengan penyakit jantung, gangguan pendarahan, tekanan darah tinggi, kolesterol tinggi, osteoporosis, dan sindrom iritasi usus. Pesakit kencing manis juga harus berhati-hati semasa makan kopi hijau, kerana produk ini dapat mengubah proses gula dalam badan.

Walaupun makanan tambahan kopi hijau dibuat dari bahan semula jadi, tetapi penggunaannya mesti diperhatikan. Dianjurkan untuk memilih suplemen yang telah mendapat persetujuan dari agensi kesihatan rasmi, berdasarkan bukti penyelidikan ilmiah yang mencukupi.

Walaupun faedahnya kopi hijau didakwa dapat menurunkan berat badan, tetapi jangan mengambil secara sembarangan. Lebih baik berjumpa doktor atau pakar pemakanan sebelum meminumnya. Sekiranya anda ingin mendapatkan berat badan yang ideal, jangan bergantung pada suplemen berat badan sahaja, tetapi gunakan diet pemakanan seimbang yang disertai dengan senaman biasa. Sekiranya perlu, berjumpa dengan doktor anda terlebih dahulu.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found