Bisul di Pubic Boleh Menjengkelkan, Tahu Cara Mengobatinya

Bisul pada alat kelamin umumnya muncul dalam bentuk ketulan yang tumbuh di kawasan kemaluan atau di sekitarnya. Kemunculan bisul pada alat kelamin kadang-kadang dapat sembuh dengan sendirinya. Walau bagaimanapun, dalam kes tertentu, keadaan ini boleh menyebabkan ketidakselesaan akibat kesakitan atau gatal-gatal.

Bisul biasanya berpunca daripada jangkitan kulit atau keradangan folikel rambut atau kelenjar minyak di kulit. Pada mulanya, kulit akan kelihatan merah akibat keradangan, kemudian membengkak dan membentuk ketulan. Keadaan ini diikuti oleh pembentukan nanah sekitar 4-7 hari selepas jangkitan.

Pada mulanya bisul boleh gatal, kemudian menjadi sakit dan menyebabkan rasa tidak selesa. Bisul di kemaluan boleh tumbuh di bahagian luar kemaluan, di sekitar rambut kemaluan, atau pada wanita di bibir vagina.

Memahami Punca dan Faktor Risiko Pertumbuhan Bisul

Kemunculan bisul pada alat kelamin boleh disebabkan oleh beberapa perkara, termasuk:

Jangkitan bakteria

Sebilangan besar bisul disebabkan oleh jangkitan bakteria Staphylococcus. Bakteria ini biasanya masuk melalui luka kecil di kulit yang sering tidak diperhatikan.

Keradangan folikel rambut kemaluan

Bisul juga boleh disebabkan oleh kemasukan benda asing, seperti debu dan sisa kulit mati, ke dalam kulit atau kelenjar minyak yang tersumbat sehingga menyebabkan jangkitan. Di samping itu, keadaan rambut yang tumbuh (rambut yang tumbuh ke dalam) pada rambut kemaluan juga boleh menyebabkan folikel rambut menjadi meradang dan bisul muncul.

Terdapat beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko terkena ulser genital, termasuk:

  • Penyakit tertentu, seperti diabetes
  • Sistem imun yang lemah, misalnya kerana pemakanan yang buruk atau kesan sampingan ubat penekan imun
  • Kebersihan badan yang buruk
  • Cara yang salah untuk mencukur rambut kemaluan
  • Pendedahan kepada bahan kimia atau bahan pakaian yang boleh merengsakan kulit di sekitar alat kelamin.

Cara Merawat Bisul di Kemaluan

Sebilangan besar bisul pada alat kelamin umumnya ringan, jadi mereka tidak memerlukan rawatan perubatan khas. Bisul akan hilang sendiri dalam beberapa hari atau minggu.

Walau bagaimanapun, untuk mempercepat penyembuhan bisul pada alat kelamin, anda boleh melakukan cara berikut:

1. Jaga kebersihan badan anda

Bisul dapat sembuh dengan cepat jika kulit di sekitar bisul tetap bersih. Oleh itu, anda perlu kerap menjaga kebersihan badan, terutama kawasan kemaluan, dengan mandi sekurang-kurangnya 2 kali sehari. Semasa mandi, gunakan sabun berasaskan bahan kimia ringan agar tidak merengsakan kulit dan memicu bisul.

2. Elakkan memerah atau menyentuh mendidih

Apabila bisul muncul di alat kelamin, cubalah untuk tidak menyentuhnya dengan kerap, apatah lagi mendidih. Tindakan ini sebenarnya boleh mencederakan kulit anda dan berisiko memperburuk jangkitan.

Sekiranya bisul cukup besar dan terasa sangat mengganggu, ada baiknya berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul.

3. Beri kompres suam hingga mendidih

Anda dapat membantu melegakan simptom dan mempercepat proses penyembuhan dengan memampatkan bisul dengan air suam. Kaedah ini berguna untuk mengurangkan kesakitan dan menarik nanah ke permukaan. Selepas itu, bisul biasanya akan pecah dengan sendirinya.

Sekiranya bisul pada alat kelamin atau bahagian badan yang lain tidak hilang atau semakin teruk, anda harus berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan.

Untuk merawat ulser yang teruk, doktor boleh memberikan beberapa rawatan dalam bentuk:

Pentadbiran ubat-ubatan

Untuk merawat bisul yang besar dan meradang, doktor anda mungkin menetapkan antibiotik, baik dalam bentuk ubat oral (oral) atau topikal (topikal), seperti krim, salap, atau gel.

Biasanya, anda boleh menggunakan ubat topikal selepas mandi dan mengeringkan badan. Doktor anda mungkin menasihatkan anda untuk menggunakan salap atau krim antibiotik pada mendidih 2 atau 3 kali sehari selama beberapa hari.

Untuk melegakan simptom kesakitan akibat bisul, doktor juga boleh menetapkan ubat penghilang rasa sakit seperti paracetamol.

Insisi dan saliran

Sekiranya rawatan di rumah tidak berkesan atau bisul semakin teruk, segera berjumpa doktor supaya doktor dapat melakukan pemeriksaan dan menentukan rawatan yang sesuai untuk bisul pada alat kelamin.

Salah satu tindakan yang mungkin dilakukan oleh doktor adalah sayatan dan pembuangan air besar. Insisi dan saliran dilakukan jika bisul teruk atau besar dan mempunyai banyak nanah. Insisi dan saliran juga dapat dilakukan untuk merawat bisul dengan abses.

Doktor akan melakukan prosedur perubatan ini dengan membuat sayatan kecil pada bisul, kemudian nanah dan darah di dalam bisul akan disedut dengan jarum suntik. Selepas itu, doktor akan menutup luka dan memberi ubat seperti antibiotik untuk menyokong proses penyembuhan ulser.

Walaupun diklasifikasikan sebagai ringan, perhatikan bisul pada alat kelamin yang disertai dengan gejala seperti demam dan menggigil, kelenjar getah bening, sakit yang tidak tertahankan atau munculnya bisul lain.

Anda juga tidak perlu ragu untuk berjumpa doktor agar pemeriksaan dan rawatan dapat dilakukan dengan cepat dan tepat.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found