Ibu, inilah sebabnya mengapa bayi lambat perutnya dan bagaimana melatihnya

"Kenapa bayi saya tidak boleh berbaring di perutnya, ya?". Sekiranya soalan ini muncul di fikiran anda, jangan bimbang terlebih dahulu. Untuk dapat berbaring, setiap bayi memerlukan masa yang berbeza. Walau bagaimanapun, ini dapat dipercepat dengan melatihnya dari awal.

Bayi biasanya mengambil masa sekitar 5-6 bulan untuk dapat berguling dari posisi terlentang ke posisi rawan. Sebelum itu, cuba perhatikan sama ada si kecil mula menggeser badannya atau menggerakkan tangan dan kakinya dengan kerap. Ini adalah tanda bahawa si kecil anda bersedia untuk berguling-guling di perutnya.

Punca Bayi Perut Lambat dan Cara Melatihnya

Terdapat beberapa keadaan yang boleh menyebabkan bayi mengendur perutnya. Salah satunya adalah kelahiran pramatang. Bayi pramatang biasanya memerlukan masa lebih lama untuk mengembangkan kemahiran pergerakan daripada bayi normal.

Di samping itu, terdapat beberapa gangguan yang boleh menyebabkan keupayaan bayi bergerak terganggu, termasuk:

  • Lumpuh otak
  • Miopati, atau kelainan pada otot
  • Gagal berkembang
  • Kelainan dari segi penglihatan
  • Spina bifida

Gangguan ini berlaku disebabkan oleh faktor genetik dan biasanya berlaku sejak bayi dilahirkan. Oleh itu, selagi anak kecil anda masih ceria, gerakkan kaki dan lengannya secara aktif, terutamanya jika dia berusia di bawah 5 bulan, anda tidak perlu risau. Mungkin ini bukan masanya untuk dia berbaring.

Untuk melatih si kecil agar cepat perutnya, anda boleh melakukan cara berikut:

Pegang bayi selama beberapa minit

Sejak si kecil dilahirkan, Ibu dapat, kamu tahu, latihlah perutnya beberapa kali sehari. Ia juga sering disebut sebagai masa perut. Namun, anda harus selalu mengawasinya, terutama ketika anak kecil anda masih tidak dapat mengangkat kepalanya sendiri. Membiarkan bayi tidak dijaga semasa perutnya boleh meningkatkan risiko ini sindrom kematian bayi secara tiba-tiba (SIDS).

Semasa pertama kali meletakkan perut mereka, bayi mungkin merasa tidak selesa dalam kedudukan ini. Agar si kecil anda selesa, anda boleh mula melatihnya di perutnya di dada terlebih dahulu sebelum berbaring di tilam atau lantai. Jangan lupa mengajak si kecil anda bercakap atau bermain sehingga dia merasa selesa.

Bantu bayi menggulung ke posisi terdedah

Sekiranya pada bila-bila masa si kecil kelihatan seperti dia mahu berpusing tetapi mengalami kesukaran, bantu dia dengan perlahan-lahan menolak tubuhnya ke posisi yang rawan.

Latih bayi dengan perut dengan mainan

Anak kecil anda juga boleh menjadi rewel dan menunjukkan rasa tidak senang ketika anda melatihnya berbaring di perutnya. Jangan keliru, anda boleh meletakkan mainan di depan si kecil untuk mengalihkan perhatiannya.

Di samping itu, meletakkan mainan di hadapan si kecil semasa berada di perutnya dapat membuatnya mengangkat kepalanya dan menopang badannya menggunakan lengannya. Kedudukan ini dapat melatih otot leher dan lengan dan menjadikannya lebih kuat untuk dapat berbaring dengan sendiri.

Perkara penting lain yang mesti anda ingat ialah anda tidak terlalu kerap membawa si kecil atau memeluknya bouncer tidak juga kereta sorong. Ini dikhuatiri akan mengehadkan peluangnya untuk bergerak dan melatih kekuatan ototnya.

Penyebab bayi yang lemah rawan biasanya tidak serius. Selagi anak kecil anda sihat dan aktif, anda tidak perlu risau. Cuba lakukan cara di atas supaya dia cepat terdedah. Walau bagaimanapun, jika anak kecil anda berumur 5 bulan dan masih tidak boleh berbaring di perutnya walaupun kerap menjalani latihan, anda harus berjumpa dengan doktor anak anda.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found