Ini adalah penyakit mata yang biasa

Penyakit mata adalah gangguan kesihatan yang agak biasa di kalangan masyarakat. KAduan boleh merangkumi mata merah, gatal, terbakar, gangguan penglihatan, dan kebutaan. Dari banyak penyakit mata, terdapat beberapa penyakit mata yang biasa di Indonesia.

Penyakit mata boleh menyerang sesiapa sahaja dan pada bila-bila masa. Rawatannya juga berbeza-beza, ada yang akan sembuh sendiri, ada yang memerlukan rawatan perubatan (misalnya dengan ubat sakit mata) dari pakar oftalmologi. Untuk menjangkakan hal ini, lakukan pemeriksaan mata secara berkala agar penyakit mata cepat dikesan dan dirawat seawal mungkin.

Penyakit Mata yang Biasa

Berikut adalah beberapa penyakit mata yang biasa di Indonesia:

1. Konjungtivitis

Penyakit mata ini berlaku apabila tisu lembut di sekitar mata menjadi meradang dan menjadikan mata merah, berair, sakit, dan gatal. Konjungtivitis boleh disebabkan oleh kerengsaan, alergi, atau jangkitan. Sekiranya disebabkan oleh jangkitan bakteria, mata mungkin menjadi pucat. Keadaan ini adalah salah satu perkara yang sering menyebabkan sakit mata pada kanak-kanak dan orang dewasa.

Rawatan konjungtivitis bergantung kepada penyebabnya. Sekiranya konjungtivitis disebabkan oleh alahan, rawatannya adalah menjauhi alergen dan menggunakan antihistamin.

Sekiranya disebabkan oleh jangkitan virus, konjungtivitis dapat hilang sendiri dalam beberapa hari. Bagi konjungtivitis yang disebabkan oleh jangkitan bakteria, rawatan diperlukan dengan titisan mata atau salap mata antibiotik.

2. Mata Kering

Mata kering boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, tetapi aduan ini lebih sering berlaku pada orang tua dan wanita. Pesakit dengan mata kering akan mengalami simptom dalam bentuk mata yang terasa gatal atau seperti ada benda asing di mata, mata merah, berasa sakit atau gatal, dan silau.

Faktor-faktor yang menyebabkannya dapat bervariasi, mulai dari kurangnya produksi air mata, penyakit autoimun, jangkitan, kerengsaan, alergi, kekurangan nutrisi, mata terlalu sering terkena angin atau cahaya matahari, hingga kesan sampingan ubat-ubatan.

Mata kering boleh dirawat dengan titisan air mata (air mata tiruan), atau ubat untuk meningkatkan pengeluaran air mata. Selain itu, penyebab mata kering juga perlu dikenal pasti dan dirawat.

3. Katarak

Katarak adalah penyebab kebutaan nombor satu di Indonesia. Penyakit mata ini menjadikan lensa mata kelihatan keruh sehingga penglihatan menjadi kabur. Katarak kebanyakannya dihidapi oleh orang yang berumur 60 tahun ke atas. Tetapi dalam beberapa kes, katarak dapat terjadi pada usia yang lebih muda, bahkan pada bayi baru lahir.

Selain penuaan, yang menyebabkan protein pada lensa mata berkumpul, katarak juga disebabkan oleh diabetes, kecederaan mata, pendedahan UV, merokok, dan kesan sampingan ubat-ubatan tertentu, seperti kortikosteroid dan terapi radiasi. Sekiranya mengganggu penglihatan, katarak dapat dirawat dengan pembedahan katarak.

4. Glaukoma

Di Indonesia, glaukoma diperkirakan mempengaruhi sekitar 6 juta orang. Glaukoma berlaku apabila saraf optik di mata mengalami kerosakan, mengakibatkan gangguan penglihatan dan juga kebutaan. Kerosakan pada saraf optik disebabkan oleh peningkatan tekanan pada bola mata kerana pengumpulan cecair di mata.

Glaukoma boleh berlaku pada usia berapa pun, tetapi lebih kerap berlaku pada orang tua. Penyakit mata ini adalah salah satu penyebab utama kebutaan bagi orang yang berusia lebih dari 60 tahun.

Rawatan boleh dilakukan dengan ubat oral atau titisan mata untuk mengurangkan tekanan di dalam bola mata. Langkah rawatan lain ialah pembedahan, pembedahan laser dan pembedahan mata konvensional.

5. Kesalahan pembiasan (penglihatan kabur)

Kesalahan pembiasan menyukarkan penderita untuk melihat dengan jelas, kerana fokus mata tidak jatuh pada titik yang sepatutnya. Biasanya, fokus cahaya atau gambar objek yang ditangkap oleh mata akan jatuh di bahagian belakang mata, iaitu pada retina.

Pada orang yang mempunyai kesalahan pembiasan, fokus cahaya tidak jatuh tepat pada retina. Akibatnya, objek kelihatan kabur. Selain itu, kesalahan pembiasan juga boleh disebabkan oleh perubahan bentuk kornea atau penuaan lensa.

Kesalahan pembiasan dapat diklasifikasikan kepada empat jenis, iaitu:

 • Rabun jauh. Pesakit tidak dapat melihat objek dekat dengan jelas kerana fokus cahaya berada di belakang retina.
 • Rabun dekat. Objek yang jauh kelihatan kabur kerana fokus cahaya berada di hadapan retina.
 • Presbyopia atau mata tua, di mana mata kehilangan keupayaan untuk melihat sesuatu dengan jelas seiring bertambahnya usia. Penyakit mata ini disebabkan oleh otot-otot di sekitar mata kehilangan keanjalan dan pengerasannya.
 • Astigmatisme atau silinder mata. Keadaan ini berlaku apabila kornea atau lensa mata tidak melengkung seperti bulatan, tetapi lebih cembung atau cekung. Hasilnya, penglihatan jauh dan dekat akan kelihatan kabur.

6. Gangguan retina

Gangguan retina boleh mempengaruhi mana-mana bahagian retina, yang merupakan lapisan di belakang mata yang menangkap cahaya dan menghantar gambar ke otak. Berikut adalah beberapa gangguan retina yang biasa:

 • Detasmen retina, yang merupakan koyakan atau pelepasan retina kerana lebihan cecair di sekitarnya.
 • Retinopati diabetes adalah gangguan retina yang berlaku pada orang yang menghidap diabetes. Terutama pada pesakit diabetes yang tidak mengambil rawatan biasa.
 • Membran epiretinal, iaitu tisu parut di atas retina.
 • Lubang makula, yang merupakan kecacatan kecil di bahagian tengah retina. Keadaan ini boleh berlaku apabila mata cedera.
 • Degenerasi makula, yang merupakan penurunan kemampuan untuk melihat kerana penuaan. Keluhan boleh berupa titik hitam (titik buta) di tengah-tengah penglihatan.
 • Retinitis pigmentosa, yang merupakan penyakit degeneratif yang mempengaruhi retina. Orang yang menghidap penyakit mata ini mungkin mengalami kebutaan malam, penglihatan terganggu, atau mudah silau.

7. Keabnormalan kornea

Kornea adalah lapisan mata terluar yang membantu mata fokus untuk menangkap cahaya atau gambar dari objek, dan melindungi mata dari kuman, habuk, dan bahan berbahaya. Pelbagai keadaan yang boleh mempengaruhi kornea adalah:

 • Kecederaan mata.
 • Alahan.
 • Keratitis, yang merupakan keradangan kornea akibat jangkitan atau kerengsaan pada bahan-bahan tertentu.
 • Ulser kornea, yang merupakan luka atau bisul pada kornea mata akibat jangkitan, kecederaan, atau terkena bahan yang menjengkelkan di mata. Penyakit mata ini boleh membuat mata sakit, berair, silau, dan juga buta.
 • Distrofi kornea, yang merupakan kornea yang kehilangan kejelasannya kerana penumpukan bahan-bahan tertentu di permukaan atau di belakang lapisan kornea.

Sebagai tambahan kepada pelbagai penyakit di atas, masih banyak jenis penyakit mata yang boleh berlaku. Sekiranya penglihatan anda tiba-tiba kabur atau mata anda terasa sakit, bengkak, atau keputihan, anda harus segera berjumpa pakar oftalmologi untuk mendapatkan rawatan yang betul mengikut penyebabnya.

Untuk merawat penyakit mata yang disebabkan oleh jangkitan atau keradangan, anda boleh berjumpa dengan pakar oftalmologi yang pakar dalam jangkitan dan imunologi.