Ketahui Punca Menstruasi Panjang dan Cara Mengatasinya

Sekiranya ia berlaku sekali-sekala, Menstruasi yang lebih lama daripada biasa mungkin tidak disebabkan oleh sesuatu yang berbahaya. Walau bagaimanapun, Sekiranya jangka masa panjang terus berlaku setiap kali haid anda datang, keadaan ini mungkin menunjukkan masalah kesihatan.

Panjang haid berbeza dari satu wanita ke wanita yang lain. Menstruasi biasanya berlaku selama 2-7 hari. Namun, ada juga wanita yang mengalami haid selama lebih dari 7 hari. Keadaan ini boleh dikatakan sebagai haid yang panjang.

Beberapa Punca Menstruasi Panjang

Beberapa keadaan yang boleh menyebabkan jangka masa panjang adalah:

1. Ketidakseimbangan hormon

Haid tidak teratur diatur oleh hormon, seperti estrogen, progesteron, FSH, dan LH. Apabila tahap hormon ini tidak seimbang, lapisan rahim boleh menjadi sangat tebal dan menyebabkan darah haid keluar dengan perlahan.

Ketidakseimbangan hormon ini biasanya berlaku pada wanita muda yang baru memasuki akil baligh dan wanita tua yang menghampiri menopaus. Selain itu, masalah dengan hormon ini juga dapat disebabkan oleh penyakit tertentu, seperti PCOS, gangguan tiroid, tumor otak, dan gangguan fungsi insulin.

2. Penggunaan kontraseptif hormon

Kontraseptif hormon atau kawalan kelahiran boleh mempengaruhi kekerapan, jangka masa, dan berapa banyak darah yang hilang semasa haid. Sebilangan wanita yang menggunakan kawalan kelahiran hormon dapat mengalami kesan sampingan dalam bentuk jangka masa yang lebih lama.

Sekiranya aduan ini mengganggu, berjumpa doktor untuk mencari alat kontraseptif alternatif yang tidak menyebabkan haid menjadi lebih lama.

3. Polip rahim

Polip rahim adalah tisu kecil dan jinak yang muncul di dinding rahim. Pertumbuhan polip boleh menyebabkan lebih banyak darah haid keluar dan haid yang lebih lama. Selain itu, polip rahim juga dicirikan oleh pendarahan di luar kitaran haid dan selepas menopaus.

Keadaan ini disebabkan oleh perubahan hormon dalam badan dan umumnya berlaku pada wanita sebelum menopaus atau selepasnya. Walau bagaimanapun, polip hormon juga boleh berlaku pada wanita muda.

4. Pendarahan rahim yang tidak normal

Haid yang panjang adalah salah satu gejala pendarahan atau pendarahan rahim yang tidak normal pendarahan rahim yang tidak normal (AUB). Biasanya, penghidap AUB akan mengalami haid selama lebih dari 7 hari dan darah haid yang keluar lebih banyak dari biasanya, jadi mereka harus menukar tuala wanita setiap 1-2 jam.

5. Adenomiosis

Keadaan ini berlaku apabila tisu yang melapisi lapisan dalam rahim (endometrium) benar-benar tumbuh di lapisan otot rahim. Tisu ini boleh menebal dan mencetuskan pendarahan berat semasa haid. Selain jangka masa panjang, adenomiosis juga dicirikan oleh kekejangan perut yang teruk hingga sakit pelvis. Gejala adenomiosis kadang-kadang menyerupai endometriosis.

Sebagai tambahan kepada beberapa perkara di atas, haid yang berpanjangan juga boleh disebabkan oleh keadaan lain, seperti:

  • Gangguan pembekuan darah, seperti hemofilia dan penyakit von Willebrand.
  • Obesiti.
  • Jangkitan atau keradangan pelvis.
  • Kanser rahim dan barah serviks.
  • Kehamilan di luar rahim (kehamilan ektopik).
  • Kesan sampingan ubat-ubatan, seperti ubat penipisan darah, kortikosteroid, dan kemoterapi.

Untuk mengetahui punca haid yang berpanjangan, doktor akan melakukan pemeriksaan dan sokongan fizikal, seperti ujian darah, ujian hormon, biopsi rahim, Pap smear, endoskopi rahim, untuk pemeriksaan radiologi, seperti imbasan ultrasound dan CT pelvis.

Cara Mengatasi haid yang panjang

Setelah penyebabnya diketahui, masalah haid yang berpanjangan akan diatasi mengikut keadaan yang menyebabkannya.

Untuk mengatasi aduan ini, doktor dapat memberikan ubat untuk menghentikan pendarahan dan memperbaiki kitaran haid. Sekiranya tempoh yang lama menyakitkan, doktor anda juga boleh memberi ubat penahan sakit kepada anda.

Untuk mengawal pendarahan dan mengekalkan kitaran haid, doktor anda mungkin menetapkan ubat yang mengandungi hormon estrogen atau progestin. Sekiranya jangka masa panjang telah menyebabkan komplikasi dalam bentuk anemia, doktor akan memberikan suplemen zat besi untuk meningkatkan jumlah sel darah merah.

Jangkamasa yang berlaku secara berterusan perlu diperiksa oleh pakar sakit puan, supaya penyebabnya dapat dikenal pasti. Dengan cara itu, rawatan akan sesuai dan berkesan. Jangan teragak-agak untuk berjumpa doktor, terutamanya jika aduan ini disertai dengan gejala lain, seperti demam tinggi, mual, muntah, sakit dan pendarahan berat, keputihan dengan bau yang tidak menyenangkan dari faraj, dan kelemahan dan pucat.