Fungsi dan Tahap Pemeriksaan Leopold pada Wanita Hamil

Pemeriksaan Leopold adalah pemeriksaan dengan kaedah taktil yang berfungsi untuk mengira kedudukan bayi dalam kandungan.Pemeriksaan ini secara amnya dilakukan semasa pemeriksaan kebidanan rutin pada trimester ketiga kehamilan, atau semasa kontraksi sebelum melahirkan.

Kedudukan bayi dalam kandungan agak berubah-ubah dan boleh berubah mengikut usia kehamilan. Bayi boleh berada di kedudukan kepala di bahagian bawah rahim, breech atau melintang.

Pemeriksaan Leopold dilakukan untuk membantu doktor atau bidan mencadangkan cara bersalin yang betul. Selain itu, pemeriksaan ini dapat membantu menganggarkan usia kehamilan, serta ukuran dan berat bayi dalam kandungan.

Tahap Peperiksaan Leopold

Sebelum peperiksaan, anda akan diminta membuang air kecil untuk mengosongkan pundi kencing anda. Ini dilakukan agar ibu lebih selesa ketika proses merasakan perut dengan kaedah Leopold dijalankan.

Seterusnya, anda akan diminta berbaring telentang dengan kepala sedikit tinggi, maka doktor atau bidan akan merasakan perut anda dalam empat langkah berikut:

Leopold 1

Doktor meletakkan kedua telapak tangan di bahagian atas perut untuk menentukan lokasi bahagian paling tinggi rahim. Kemudian doktor dengan lembut merasakan kawasan ini untuk menganggarkan bahagian badan bayi yang ada di situ.

Kepala bayi akan terasa keras dan bentuk bulat. Sementara bahagian bawah bayi, akan terasa seperti objek besar dengan tekstur lembut. Pada sekitar 95% kehamilan, punggung berada di bahagian paling tinggi rahim.

Leopold 2

Pada tahap Leopold 2, tapak tangan doktor akan perlahan-lahan merasakan kedua-dua bahagian perut ibu, tepatnya di kawasan sekitar pusar. Langkah ini dilakukan untuk mengetahui bayi anda menghadap ke kanan atau kiri.

Caranya adalah dengan membezakan lokasi punggung bayi dan bahagian badan yang lain. Punggung bayi akan terasa lebar dan keras. Sementara itu, bahagian badan yang lain akan terasa lebih lembut, tidak teratur dan boleh bergerak.

Leopold 3

Dalam pemeriksaan tahap 3 Leopold, doktor akan merasakan bahagian bawah perut ibu menggunakan ibu jari dan jari hanya satu tangan (tangan kanan atau tangan kiri).

Mirip dengan Leopold 1, kaedah ini bertujuan untuk menentukan bahagian badan bayi yang berada di bahagian bawah rahim. Sekiranya terasa sukar, itu bermaksud kepala. Tetapi jika terasa seperti objek yang bergerak, itu bermaksud kaki atau kaki.

Sekiranya terasa kosong, bayi mungkin berada dalam kedudukan melintang di rahim. Tahap taktil ini juga dapat membantu doktor mengira berat badan bayi dan isipadu cecair amniotik.

Leopold 4

Pada peringkat terakhir, doktor akan merasakan bahagian bawah perut ibu dengan kedua-dua tapak tangan. Kaedah ini dapat membantu doktor mengetahui sama ada kepala bayi telah turun ke rongga tulang pelvis (saluran kelahiran) atau masih berada di kawasan perut. Apabila masuk sepenuhnya ke dalam rongga pelvis, kepala bayi mestilah sukar atau tidak lagi teraba.

Selanjutnya, pemeriksaan Leopold juga sering diikuti dengan memeriksa tekanan darah ibu dan denyut jantung bayi, dan sebelum melahirkan, doktor juga dapat melakukan pemeriksaan Kardiotokografi (CTG).

Pemeriksaan Leopold adalah kaedah mudah untuk menganggarkan kedudukan bayi dengan teknik taktil yang dijelaskan di atas. Walaupun begitu, ketepatan ujian ini boleh berbeza-beza, jadi ujian lain mungkin diperlukan untuk mengesahkan keadaan bayi, seperti ultrasound.

Pemeriksaan kehamilan secara rutin kepada pakar obstetrik penting dilakukan agar keadaan kesihatan ibu dan bayi dapat dipantau. Dengan pemeriksaan berkala semasa kehamilan, termasuk pemeriksaan Leopold, doktor dapat memantau keadaan dan kedudukan janin, sehingga mereka dapat menentukan kaedah kelahiran terbaik.