4 Pilihan Ubat Ekzema Kering yang Perlu Anda Ketahui

Ekzema kering adalah penyakit kulit berulang yang tidak dapat disembuhkan sepenuhnya, tetapi ada beberapa pilihan ubat yang boleh anda gunakan untuk meredakan gejala. Ketahui pelbagai pilihan ubat eksim kering yang cukup berkesan untuk menangani aduan yang disebabkan oleh ekzema.

Ekzema kering adalah penyakit kulit kronik yang dicirikan oleh kemunculan ruam kulit merah, gatal, kering, dan retak. Walaupun penyebab eksim kering tidak diketahui secara pasti, ada beberapa perkara yang dianggap mencetuskan penampilannya, iaitu alergi terhadap makanan, bahan, atau bahan tertentu, perubahan hormon, dan jangkitan pada kulit.

Apakah Ubat Ekzema Kering?

Matlamat utama rawatan eksim kering adalah untuk menghilangkan gejala yang timbul akibat penyakit ini. Beberapa jenis ubat yang boleh digunakan adalah:

1. Kortikosteroid

Ubat kortikosteroid dalam bentuk salap atau krim boleh digunakan untuk meredakan keradangan yang disebabkan oleh eksim kering. Jenis ubat yang diberikan akan disesuaikan dengan keparahan gejala dan keradangan yang berlaku.

Beberapa jenis ubat anti-radang yang biasanya diberikan oleh doktor untuk meredakan aduan ekzema kering adalah: hidrokortison untuk gejala ringan kolestason butirat untuk gejala sederhana, dan mometasone untuk simptom yang lebih teruk.

2. Antihistamin

Antihistamin adalah ubat yang digunakan untuk merawat reaksi alahan. Sekarang, Sekiranya ekzema kering anda disebabkan oleh alahan, doktor anda akan menetapkan ubat jenis ini untuk melegakan simptomnya.

3. Antibiotik

Antibiotik diberikan jika kulit yang mempunyai eksim kering dijangkiti bakteria kerana menggaru terlalu kerap. Antibiotik yang diresepkan oleh doktor boleh dalam bentuk tablet, salap, atau krim.

4. NSAID

Ubat anti-radang bukan steroid (NSAID) juga boleh menjadi pilihan untuk mengurangkan keradangan dan melegakan gejala eksim kering. Salah satu NSAID yang disyorkan untuk merawat eksim kering adalah salap crisaborole.

Sebagai tambahan kepada ubat-ubatan di atas, anda juga dapat melegakan gejala eksim kering dengan meletakkan kompres sejuk di kawasan kulit yang gatal dan sakit, dan menggunakan pelembap secara berkala di kawasan kulit kering.

Perkara yang Harus Dielakkan

Menggaru ruam adalah perkara utama yang harus anda elakkan agar ekzema kering tidak bertambah buruk. Sekiranya anda mempunyai bayi yang mengalami eksim kering, pasangkan sarung tangan kain sebelum tidur, sehingga si kecil anda tidak menggaru kawasan yang terkena ekzema. Pastikan juga kuku si kecil anda bersih dan tidak panjang.

Selain menggaru ruam, perkara lain yang perlu dielakkan oleh penghidap eksim adalah:

  • Bahan yang boleh mencetuskan ruam, seperti sabun, deterjen, dan kosmetik.
  • Berpeluh berlebihan.
  • Tekanan.
  • Cuaca panas atau lembap, atau perubahan cuaca secara tiba-tiba.

Anda boleh mencuba pelbagai ubat ekzema kering di atas untuk mengatasi aduan yang disebabkan oleh penyakit kulit ini. Tetapi ingat, sebelum menggunakan ubat apa pun, anda harus berjumpa dengan doktor terlebih dahulu agar jenis dan kaedah penggunaannya betul.