Bersangka Sebelum Menggunakan Gegendang Telinga

Titisan telinga dapat digunakan untuk mencegah dan mengobati jangkitan, serta menghilangkan kotoran telinga. Walau bagaimanapun, aTerdapat beberapa pertimbangan yang mesti dijadikan rujukan semasa menggunakan ubat ini. Apakah rujukan yang dimaksudkan?

Sekiranya anda mengalami masalah telinga, jangan segera gunakan titisan telinga seperti itu. Anda perlu mengetahui keadaan apa yang memerlukan rawatan dengan titisan telinga, dan bagaimana menggunakannya dengan betul.

Syarat yang Memerlukan Penurunan Telinga

Berikut adalah beberapa jangkitan telinga yang boleh menggunakan titisan telinga sebagai rawatan.

 • Keradangan telinga luar

Keadaan ini juga dikenali sebagai otitis externa. Penyebab jangkitan di kawasan ini selalunya kulat dan bakteria. Jangkitan biasanya berlaku di bahagian saluran telinga, iaitu di antara gendang telinga dan telinga luar. Pencetus jangkitan ini disebabkan oleh kemasukan air kotor atau kerosakan pada saluran telinga kerana proses membersihkan telinga yang salah atau terlalu keras.

 • Keradangan telinga tengah akut

Sebilangan besar kes ini disebabkan oleh virus, tetapi bakteria juga boleh menjadi penyebab otitis media atau radang telinga tengah. Keradangan telinga tengah sering dialami oleh kanak-kanak yang mengalami selsema dan batuk, serta saluran Eustachian yang tersumbat. Tiub Eustachian adalah tiub yang menghubungkan telinga tengah ke rongga hidung. Kehadiran jangkitan pada saluran pernafasan juga boleh menjadi penyebab penyakit ini.

 • Keradangan telinga bahagian tengah kronik

Keradangan telinga juga disertai dengan cecair di telinga tengah. Jumlah cecair di belakang gendang telinga biasanya tidak mengganggu kanak-kanak. Cecair biasanya hilang selepas beberapa minggu atau bulan. Tetapi jika ia tidak hilang, ia pasti harus dirawat.

Bentuk saluran telinga anak masih pendek dan sistem pertahanan badan belum sempurna, menyebabkan kanak-kanak sering mendapat penyakit telinga ini. Alergi, kerengsaan, dan jangkitan pernafasan adalah penyebab keradangan telinga tengah.

Selain itu, titisan telinga juga kadang-kadang dapat digunakan untuk merawat bisul di telinga, terutama bisul yang muncul di saluran telinga.

Bagaimana nak gunaTelinga Kanan Tetes

Walaupun kelihatan remeh, penggunaan titisan telinga (termasuk ubat telinga gatal) mesti memberi perhatian kepada beberapa perkara semasa digunakan. Cara yang salah sebenarnya akan menghilangkan faedah yang terdapat dalam ubat ini.

Pastikan titisan telinga digunakan mengikut keperluan. Sekiranya anda ingin merawat jangkitan telinga yang disebabkan oleh bakteria, maka gunakan titisan telinga yang bertindak sebagai antibiotik, bukan ubat yang hanya merawat kesakitan kerana ia tidak akan berkesan. Untuk antibiotik, pastikan anda mempunyai preskripsi doktor sebelum menggunakannya.

Simpan titisan telinga di tempat yang mempunyai suhu bilik. Elakkan menyimpannya di tempat yang lembap, panas dan di bawah cahaya matahari langsung. Elakkan juga menggunakan ubat ini jika terdapat bintik-bintik terapung di dalamnya.

Beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan semasa menggunakan titisan telinga adalah:

 • Panaskan titisan telinga dengan memegangnya di tangan anda selama beberapa minit.
 • Goncangkan botol gegendang telinga perlahan.
 • Jangan sentuh hujung botol terus ke telinga anda kerana boleh menyebarkan kuman.
 • Condongkan botol ke arah saluran telinga untuk dirawat.
 • Tarik dan tahan cuping telinga apabila anda ingin menanamkan titisan telinga.
 • Tekan perlahan-lahan botol sehingga tetes sesuai dengan dos.
 • Condongkan telinga sebentar setelah titisan telinga masuk.

Selain memperhatikan perkara di atas, pastikan anda membaca arahan penggunaan pada pembungkusan. Di samping itu, hubungi doktor anda jika selepas menggunakan titisan telinga, ada yang berikut:

 • Pendengaran berdering.
 • Telinga terasa gatal, panas, atau sakit.
 • Terdapat ruam di telinga.
 • Mengalami pening.

Semoga dengan mengetahui perkara-perkara yang berkaitan dengan titisan telinga, anda dapat menggunakannya dengan betul agar kesihatan telinga dapat dijaga.