Khasiat Asid Folik untuk Wanita Hamil

Wanita yang hamil perlu memenuhi keperluan pemakanan mereka. Salah satu pengambilan yang mesti dipenuhi adalah asid folik untuk wanita hamil. Asid folik sangat penting diambil sebelum dan semasa kehamilan kerana dapat membantu mencegah kecacatan kelahiran pada otak dan saraf bayi.

Asid folik adalah bentuk sintetik folat atau vitamin B9. Jumlah pengambilan asid folik yang disyorkan untuk wanita hamil adalah sekitar 600 mikrogram (mcg) sehari. Bagi wanita hamil yang telah melahirkan bayi dengan kecacatan tiub saraf, pengambilan asid folik setiap hari perlu ditingkatkan hingga 4,000 mcg.

Kekurangan asid folik dapat diakui oleh munculnya gejala dalam bentuk perasaan lemah, cirit-birit, dan lidah yang sakit.

Inilah Kepentingan Asid Folik untuk Wanita Hamil

Bagi anda yang hamil atau merancang untuk hamil, sangat penting untuk mendapatkan pengambilan asid folik yang mencukupi. Pengambilan asid folik ini boleh didapati dari makanan tambahan kehamilan dan susu khas untuk ibu hamil.

Berikut adalah beberapa kelebihan asid folik untuk wanita hamil yang perlu anda ketahui:

Mencegah kecacatan tiub saraf

Asid folik memainkan peranan penting dalam membantu tiub saraf bayi berkembang dengan baik. Ini akan mengelakkan bayi daripada risiko kecacatan tiub saraf, seperti anencephaly dan spina bifida.

Anencephaly adalah keadaan di mana bayi dilahirkan tanpa otak dan tengkorak. Bayi yang menderita anencephaly pada amnya akan mati setelah dilahirkan.

Sementara itu, spina bifida adalah gangguan yang membuat bayi mengalami jurang pada tulang belakang dan saraf tunjang. Bayi dengan keadaan ini berisiko mengalami pelbagai komplikasi, mulai dari kesukaran berjalan, jangkitan otak dan saraf tunjang, masalah perkembangan, hingga hilang upaya kekal.

Bukan hanya tiub saraf, beberapa penyelidik juga mencadangkan bahawa asid folik juga dapat mencegah bibir sumbing dan penyakit jantung kongenital pada bayi.

Mencegah keguguran

Pengambilan asid folik yang mencukupi setiap hari sebelum dan semasa kehamilan juga dipercayai dapat mencegah keguguran. Keguguran adalah kehilangan kehamilan atau kematian janin ketika usia kehamilan masih relatif muda, iaitu kurang dari 20 minggu.

Selain keguguran, asid folik juga dipercayai dapat mengurangkan risiko beberapa gangguan kehamilan yang lain, seperti kelahiran pramatang dan gangguan pertumbuhan janin di rahim.

Mengurangkan risiko preeklamsia

Beberapa kajian mendapati bahawa wanita hamil yang mendapat pengambilan asid folik yang cukup sejak trimester kedua kehamilan mempunyai risiko lebih rendah terkena preeklampsia. Keadaan ini adalah komplikasi kehamilan yang dicirikan oleh peningkatan tekanan darah, pembengkakan, dan peningkatan kadar protein dalam air kencing.

Menderita dari keadaan ini akan meningkatkan risiko ibu mengalami eklampsia atau sawan berbahaya semasa mengandung. Preeklampsia juga dapat meningkatkan risiko bayi dilahirkan dengan berat lahir rendah.

Mencegah anemia

Anemia atau kekurangan darah adalah salah satu masalah kesihatan yang masih dialami oleh banyak wanita hamil di seluruh dunia, termasuk di Indonesia. Anemia semasa mengandung boleh menyebabkan pelbagai komplikasi kehamilan yang berpotensi mengancam nyawa ibu dan bayi. Oleh itu, wanita hamil perlu mendapatkan pengambilan asid folik dan zat besi yang mencukupi.

Memenuhi Pengambilan Asid Folik

Untuk memenuhi keperluan asid folik, anda boleh memakan makanan yang mengandungi asid folik, seperti:

  • Buah-buahan, seperti alpukat, betik, dan jeruk.
  • Sayur-sayuran, seperti bayam, brokoli, kentang, dan selada.
  • Kekacang, termasuk kacang polong, kacang hijau, dan kacang ginjal.
  • Hati daging lembu.
  • Telur.
  • Bijirin dan susu keldai diperkaya dengan asid folik.

Makanan sihat ini baik untuk wanita hamil dari trimester pertama hingga trimester ketiga. Memenuhi keperluan harian asid folik juga boleh dilakukan dengan mengambil makanan tambahan kehamilan. Walau bagaimanapun, anda perlu membincangkannya dengan pakar obstetrik anda terlebih dahulu. Doktor akan menentukan jenis dan dos makanan tambahan yang sesuai dan selamat diambil berdasarkan keadaan kehamilan dan kesihatan anda secara keseluruhan.

Wanita hamil juga perlu menjalani pemeriksaan ginekologi secara berkala. Selain memantau perkembangan janin, pemeriksaan obstetrik juga berfungsi untuk mengesan masalah kesihatan yang dialami oleh wanita hamil dan janin mereka, sehingga mereka dapat dirawat lebih awal.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found