Pelbagai jenis tumor jinak berdasarkan lokasinya

Tumor jinak boleh tumbuh di mana-mana bahagian badan? sekata. Berdasarkan lokasi pertumbuhan, tumor jinak dapat dibahagikan kepada beberapa jenis. Setiap jenis tumor jinak mempunyai ciri dan cara pengendalian yang berbeza.

Setiap tisu dan organ tubuh manusia terdiri daripada sel yang dapat membahagi dan membesar mengikut keperluannya. Apabila sel-sel normal dalam badan menjadi tua dan mati, ia akan diganti dengan sel-sel baru.

Namun, kadangkala sel-sel lama ini benar-benar tumbuh dan tumbuh dengan tidak terkawal, menyebabkan tisu atau ketulan yang tidak normal yang disebut tumor.

Tumor boleh menjadi malignan (barah) atau jinak. Tidak seperti barah, tumor jinak umumnya tidak menyerang tisu dan tidak merebak ke bahagian lain badan. Secara amnya, tumor jinak tidak berbahaya dan cenderung tumbuh dengan perlahan.

Walau bagaimanapun, terdapat juga sel-sel tumor jinak yang dapat tumbuh dengan cepat. Tumor jinak ini tumbuh dengan ukuran yang cukup besar dan mengganggu tisu sekitarnya, seperti saluran darah, saraf, atau organ tertentu, seperti otak dan paru-paru.

Sekiranya ini berlaku, tumor jinak perlu dirawat, baik dengan ubat seperti kemoterapi, terapi radiasi, atau pembedahan.

Jenis-Jenis Tumor Benigna

Berdasarkan lokasi, tumor jinak dapat diklasifikasikan menjadi beberapa jenis, iaitu:

1. Lipoma

Lipoma adalah tumor jinak yang muncul di tisu lemak badan. Tumor jinak ini boleh tumbuh di mana-mana bahagian badan, seperti punggung, bahu, lengan, atau leher. Lipoma umumnya muncul sebagai benjolan di bawah kulit yang kelihatan bulat, lembut, dan bergerak.

Tumor jinak jenis ini sering tidak perlu dirawat jika kecil atau tidak menyebabkan gejala. Tetapi, jika ia membesar atau menyakitkan, lipoma biasanya perlu dirawat secara pembedahan.

2. Nevi

Nevi adalah tumor jinak yang muncul di kulit. Tumor jinak ini lebih dikenali sebagai tahi lalat. Pada kulit, tumor jinak ini boleh muncul sebagai tompok coklat, hitam, atau merah jambu. Nevi umumnya tidak berbahaya dan tidak perlu dikeluarkan.

Namun, anda harus berhati-hati jika tahi lalat baru muncul yang cepat membesar, mengembang, berbentuk tidak rata, atau menyebabkan keluhan, seperti luka, gatal, atau pendarahan dengan kerap. Tahi lalat seperti itu boleh menjadi tanda barah kulit melanoma.

3. Fibroid

Fibroid atau fibromas tumbuh di tisu berserabut atau tisu penghubung di organ atau bahagian badan tertentu. Tumor jinak jenis ini paling kerap muncul di rahim (fibroid rahim).

Walaupun tidak berbahaya, fibroid rahim boleh tumbuh cukup besar dan menyebabkan keluhan berupa pendarahan faraj yang berat, kencing kerap, sakit pelvis, dan masalah kesuburan.

4. Adenoma

Adenoma adalah tumor yang terbentuk di tisu epitelium dan kelenjar garis di dalam badan. Jenis tumor adenoma jinak yang paling biasa adalah polip pada usus besar. Selain usus besar, adenoma juga dapat tumbuh di hati, kelenjar adrenal, kelenjar pituitari di otak, atau kelenjar tiroid. Tumor jinak ini biasanya perlu dirawat dengan pembedahan.

5. Myoma

Myoma adalah sejenis tumor yang tumbuh di otot. Myomas juga boleh tumbuh di otot licin rahim atau dinding saluran darah. Untuk merawat tumor jinak jenis ini, doktor boleh melakukan pembedahan atau rawatan dengan kemoterapi.

6. Hemangioma

Hemangioma adalah pengumpulan sel saluran darah di kulit atau organ dalaman. Hemangioma biasanya muncul sebagai tanda lahir pada bayi. Tumor jinak ini biasanya akan muncul sebagai tompok merah atau keunguan pada kulit dan boleh hilang sendiri.

Walau bagaimanapun, hemangioma kadang-kadang perlu dirawat dengan ubat-ubatan atau pembedahan jika mereka menyebabkan kerosakan pada tisu atau organ tubuh di mana tumor jinak tumbuh.

7. Meningioma

Meningioma adalah tumor jinak yang tumbuh di membran yang meliputi otak dan saraf tunjang. Rawatan meningioma berbeza-beza, bergantung pada lokasi dan gejala. Walau bagaimanapun, keadaan ini secara amnya dirawat dengan pembedahan dan kemoterapi.

8. Neuroma

Jenis tumor jinak ini boleh tumbuh di saraf mana-mana bahagian badan. Salah satu jenis neuroma yang paling biasa adalah neuroma akustik. Neuroma biasanya dirawat dengan prosedur pembedahan.

9. Osteochondroma

Osteochondroma adalah tumor tulang jinak yang biasanya muncul dengan ciri-ciri benjolan di kawasan sendi, seperti lutut atau bahu. Tumor jenis ini lebih kerap berlaku pada kanak-kanak. Pembedahan mungkin diperlukan jika tumor jinak ini menyebabkan simptom yang menyakitkan dari tekanan pada saraf atau saluran darah.

10. Papilloma

Papilloma adalah tumor jinak yang tumbuh di tisu epitelium kulit, serviks, saluran payudara, atau selaput lendir yang menutupi bahagian dalam kelopak mata (konjungtiva). Tumor ini sering disebabkan oleh jangkitan dengan human papillomavirus (HPV).

Sebilangan besar kes tumor jinak tidak memerlukan rawatan khas. Walau bagaimanapun, doktor tetap akan menasihati pesakit untuk menjalani pemeriksaan kesihatan secara berkala untuk memastikan bahawa tumor tidak memburuk atau menjadi barah.

Walau bagaimanapun, jika tumor jinak tumbuh dengan cepat atau menyebabkan gejala lain, doktor kadang-kadang perlu melakukan biopsi untuk menentukan sama ada tumor itu jinak atau ganas. Selepas itu, doktor akan menjalankan rawatan mengikut hasil biopsi.

Sekiranya anda menemui ketulan atau pertumbuhan tisu badan yang disyaki sebagai tumor, baik jinak dan ganas, anda harus segera berjumpa doktor.