Pilihan Kahak Batuk Berkesan

Batuk kahak boleh mengganggu aktiviti harian anda. Untuk melegakannya, terdapat beberapa pilihan ubat batuk dengan kahak yang boleh anda gunakan, baik ubat semula jadi dan juga resep. Bagaimanapun, jangan sampai ada kahak di antara kita, okey!

Batuk adalah mekanisme semula jadi tubuh untuk mengeluarkan lendir, perengsa, kotoran, dan kuman melalui mulut atau hidung. Tujuannya adalah untuk membersihkan dan melancarkan saluran pernafasan. Batuk boleh dikategorikan kepada dua jenis, iaitu batuk kering dan batuk dengan kahak.

Batuk dengan kahak adalah sejenis batuk yang disertai dengan kahak atau lendir. Apabila anda batuk kahak, kahak atau lendir dari saluran pernafasan terkumpul di kerongkong sehingga boleh mengganggu pernafasan.

Batuk kahak biasanya disebabkan oleh jangkitan virus atau bakteria pada saluran pernafasan, seperti selesema, ARI, radang paru-paru, dan bronkitis, pendedahan kepada pencemaran atau asap rokok, serta asma dan COPD.

Ubat untuk batuk kahak boleh didapati di rumah

Batuk dengan kahak yang disebabkan oleh jangkitan virus biasanya hilang dengan sendirinya dalam beberapa hari. Namun, jika batuk kahak sangat mengganggu aktiviti, anda boleh minum ubat batuk untuk melegakannya.

Terdapat beberapa bahan semula jadi yang berkesan sebagai ubat batuk dengan kahak. Berikut adalah beberapa jenis ubat batuk semula jadi dengan kahak yang boleh anda temui di rumah:

Air

Batuk kahak sering disebabkan oleh jangkitan pernafasan, seperti selesema dan ARI. Untuk mengurangkan kerengsaan pada saluran pernafasan dan mengeluarkan kahak, minum banyak air, terutama air suam.

Semasa batuk, anda disarankan minum sekurang-kurangnya 8 gelas air sehari. Selain melegakan batuk, minum lebih banyak air juga dapat mencegah dehidrasi.

Nenas

Nanas mengandungi bromelain yang berkhasiat untuk merawat batuk, termasuk batuk dengan kahak. Satu kajian menunjukkan bahawa bromelain dalam nanas dapat melegakan batuk dan mengurangkan kahak yang menumpuk di kerongkong.

Untuk mendapatkan faedah nanas, anda boleh mengambil beberapa keping nanas atau jus nanas segar.

Sayang

Madu mengandungi zat antibakteria dan antioksidan yang mampu mengatasi jangkitan dan kerengsaan pada saluran pernafasan, sehingga dapat melegakan batuk. Selain itu, madu juga dapat membantu menghilangkan kahak. Itulah sebab mengapa madu dianggap sebagai ubat batuk semula jadi yang berkesan.

Untuk melegakan batuk, anda boleh mengambil 2 sudu madu secara langsung atau mencampurkannya dengan secawan air suam, teh suam, atau air lemon. Namun, anda harus ingat, madu tidak boleh diberikan kepada anak-anak yang berumur di bawah 1 tahun kerana risiko menyebabkan botulisme.

Selain tiga ramuan semula jadi di atas, anda boleh minum teh suam yang dicampurkan dengan daun pudina atau berkumur dengan air masin untuk melegakan batuk dengan kahak.

Ubat Batuk Batuk Terbukti Secara Medik

Sekiranya ubat batuk semula jadi tidak berkesan untuk menghilangkan batuk dengan kahak, anda boleh menggunakan ubat batuk bebas atau ubat yang diresepkan oleh doktor. Berikut adalah jenis ubat perubatan yang boleh digunakan untuk melegakan batuk dengan kahak:

Mukolitik

Ubat batuk mukolitik berfungsi untuk menghilangkan kahak, menjadikannya lebih mudah dikeluarkan semasa batuk. Salah satu ubat batuk mukolitik yang paling biasa digunakan adalah bromhexine.

Ekspektoran

Ubat batuk ekspektoran dapat merangsang rembesan kahak dari saluran pernafasan serta menipiskan kahak. Ubat ini dapat membuat pernafasan lebih mudah. Contoh ramuan ubat batuk yang merupakan ekspektoran adalah guaifenesin.

Ubat batuk yang mengandungi bromhexine dan guaifenesin tidak menyebabkan rasa mengantuk, jadi anda masih boleh meneruskan aktiviti normal anda setelah mengambilnya. Anda juga boleh membeli ubat batuk ini tanpa preskripsi doktor.

Selain dua jenis ubat ini, batuk dengan kahak juga dapat diatasi dengan antibiotik. Walau bagaimanapun, antibiotik hanya digunakan untuk merawat batuk dengan kahak yang disebabkan oleh jangkitan bakteria. Antibiotik juga tidak boleh digunakan secara sembarangan dan hanya boleh diperoleh melalui preskripsi doktor.

Batuk dengan kahak yang disebabkan oleh virus biasanya hilang dengan sendirinya dalam 1-3 minggu. Untuk menghilangkan keluhan dan membantu menghilangkan kahak sehingga batuk menjadi cepat sembuh, anda boleh mengambil ubat semula jadi atau ubat bebas untuk batuk.

Namun, jika batuk anda tidak membaik selepas 3 minggu, bertambah teruk, atau disertai demam, sakit dada, sesak nafas, atau batuk darah, segera berjumpa doktor.